Patriciu: În Libia nu este o luptă pentru democraţie, ci o luptă pentru ţiţei de bună calitate

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat luni seară la Realitatea TV că războiul civil din Libia a izbucnit pe fondul unor lupte interne, odată cu implicarea unor ţări precum Italia, Franţa şi Spania, care nu luptă pentru democraţie împotriva unui tiran, ci pentru ţiţeiul libian. Patriciu spune că ţiţeiul de pe acest teritoriu este de foarte bună calitate, fiind important pentru rafinăriile din vestul Europei.

„Din ce cunosc despre nordul Africii şi Libia, pot să spun că acest conflict este unul intertribal. Nu este o luptă pentru democraţie împotriva unui tiran. Sigur, este vorba de un tiran, de un descreierat care îşi măcelăreşte propriul popor. Libia este o ţară foarte mare ca suprafaţă, mică ca populaţie, populată de triburi care întotdeauna au fost în cele mai bune relaţii. Cred că una dintre consecinţele acestei lupte interne, care s-a transformat în război civil, este una pe care o trăim deja. Este creşterea preţului ţiţeiului. Această creştere a preţului ţiţeiului nu se datorează numai percepţiei – pentru că de foarte multe ori variaţia preţului materiilor prime energetice este influenţată de percepţie – dar este vorba şi de un element extrem de important care explică şi reacţia diferită a statelor europene faţă de ceea ce se întâmplă în Libia”, a spus Dinu Patriciu.

„Pe fondul unui conflict intertribal, această luptă în Libia pune în pericol o resursă extrem de importantă pentru foarte multe dintre ţările europene”, a mai spus Patriciu.

Omul de afaceri a declarat că ţiţeiul libian este unul de calitate foarte bună, uşor şi fără sulf.

„În ultimii 15 ani, UE a crescut foarte mult standardele ecologice ale carburanţilor. De aici, necesitatea ca rafinăriile să ajungă la o calitate a produselor mult mai ridicată. Acest lucru se poate obţine în două feluri. Fie prin modificarea tehnologiilor, extrem de scumpă, fie prin modificarea reţetei de ţiţeiuri care intră în rafinării. Cele mai multe rafinării din Vest au optat pentru a doua soluţie, a îmbunătăţi calitatea ţiţeiului care intra în rafinărie. În obţinerea acestei calităţi, ţiţeiul libian este foarte important. Nu este atât de important faptul că Libia produce 2% din producţia mondială, ci faptul că este un ţiţei foarte bun, care intră într-o proporţie mult mai mare în compoziţia reţetelor de aprovizionare a foarte multe rafinării europene”, a explicat Dinu Patriciu.

„Nu întâmplător, acele ţări care depind de acest ţiţei de calitate bună libian, ţările mediteraneene, Italia, Spania, Franţa, sunt cele care încearcă să-şi protejeze interesele intervenind în Libia şi încercând să potolească acest conflict”, a spus omul de afaceri.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.