Patrulele de după moartea polițistului

A trebuit să moară un poliţist, cel ucis cu bestialitate în Gara Burdujeni a municipiului Suceava, pentru ca guvernanţii să afle că există o profundă lipsă de personal în rândul poliţiştilor care fac teren. Birocraţia i-a băgat în birouri pe mulţi dintre cei care ar trebui să fie în stradă. În loc să fie pe după blocuri, prin pieţe, gări, autogări şi parcuri, ca să prevină tâlhăriile şi să sară în ajutorul celor care nu pot trece de barajele construite de băieţii de băieţi, poliţiştii stau şi completează hârtii, pentru a avea ce raporta şefii la plictisitoarele şedinţe de bilanţ. Poliţiştii au dispărut de pe străzi sau patrulează de unii singuri pentru că guvernul PDL a făcut disponibilizări masive de personal, lucru care nu a mai fost reparat cum trebuie, ci doar cârpit de următoarele guvernări, dar şi fiindcă o lege tălâmbă îi invită pe poliţişti să iasă la pensie chiar şi la 48 de ani, ademenindu-i cu nişte pensii uriaşe.

Ca urmare a faptului că poliţistul Sorin Vezeteu a fost ucis cu mai multe lovituri de cuţit de un individ în vârstă de 23 de ani în timp ce patrula de unul singur prin Gara Burdujeni, premierul Mihai Tudose a anunţat că nu vor mai exista patrule formate dintr-un singur poliţist. Imediat, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a reacţionat, spunând că pentru ca declaraţiile premierului să devină realitate ar trebui angajaţi încă 20.000 de oameni. În condiţiile în care Guvernul tocmai a decis să blocheze unele angajări în sistemul bugetar, e greu de crezut că Executivul va deschide larg porţile unităţilor de poliţie pentru a completa efectivele. Şi dacă faci mâine 20.000 de angajări, nu poţi scoate poimâine în stradă 20.000 de oameni care nu au pus mâna în viaţa lor pe un pistol, n-au alergat 100 de metri în ultimii 10 ani şi nu sunt în stare să ridice o plasă cu cinci kilograme de roşii, darămite să culce la pământ un tatuat cu ceafa lată, plin de steroizi.

Însă Poliţia Română poate să încheie în regim de urgenţă contracte de colaborare cu Jandarmeria şi cu poliţiile locale. În loc ca poliţiştii locali să numere panseluţele plantate de primării în faţa şcolilor, iar jandarmii să moară de plictiseală prin cazărmi în aşteptarea unui meci de fotbal, a unei manifestaţii antiguvernamentale sau a unei defilări cu moaşte la care sunt aşteptaţi mii de credincioşi, ar trebui ca şi unii şi ceilalţi să iasă la patrulat alături de poliţişti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.