Paul Craig Roberts: Mi-e milă de Trump

Știu, sunt în tabăra greșită. Ar trebui să-l urâți pe președintele Trump. Presa îl urăște pe Trump. La fel și Partidul Democrat, o parte din Partidul Republican, complexul militaro-industrial, întreaga stângă liberal-progresistă, universitățile, feminiștii și statele vasale Washingtonului. Nu-l iubesc decât ”rasiștii, adepții supremației albilor și deplorabilii”, scrie Paul Craig Roberts, fost adjunct al secretarului Trezoreriei SUA în timpul președintelui Ronald Reagan.

Însă îmi pare rău pentru Trump. A început să-mi pară rău din momentul în care a anunțat că va candida. Aveam informații din interior.

Am fost numit într-o funcție de președintele Statelor Unite. Am sfârșit prin a duce lupte pentru președinte și impotriva unor interese vechi și bine înrădăcinate, care erau împotriva politicii lui de a încheia războiul rece, stagnarea economică și inflația. Mi-am adus aportul la câștigarea unor bătălii ale lui Reagan, așa cum o arată și laudele lui la adresa mea, însă tocmai succesul mi-a adus sfârșitul carierei guvernamentale.

Știam că, spre deosebire de Reagan, care și-a pregătit ani de zile candidatura și avea în spate o mișcare, Trump nu are nimic. Mai mult, spre deosebire de Reagan, Trump nu avea habar în ce intră și nicio idee despre cine trebuie nominalizat în funcțiile importante, pentru a-l ajuta. De regulă, rolul unui oficial numit de președinte, cum ar fi trebuit să fie și rolul meu , nu este să-l ajute pe președinte, ci să ajute sistemul privat care conduce de fapt. Orice adjunct se secretar poate fi de ajutor pentru interesele private și poate ajunge multimilionar. Mulți dintre ei ajung.

Eu am pus însă interesele țării înaintea intereselor mele și l-am ajutat pe Reagan să scape de inflație și să încheie războiul rece.

În urmă cu 10 sau 20 de ani, mi-a dat telefon o persoană pe care am cunoscut-o când eram la Washington, era profesor în Massachusetts. Tocmai se întorsese de la Washington, unde a luat masa cu unii dintre foștii mei colegi. L-au întrebat despre mine și, dupa cum mi-a relatat, ei i-au zis: «Săracul Craig. Dacă nu ar fi devenit un critic ar fi avut zeci de milioane de dolari, ca noi». Cunoștința mea a spus că s-a ridicat de la masă si le-a spus că nu credea că i-a prânzul cu niște lepre. Apoi a plecat.

Ce legătură au toate astea cu Trump?

Trump avea o viață frumoasa. E miliardar, căsătorit cu cea mai frumoasă femeie din lume. Problemele SUA erau ultimul lucru de care avea nevoie. Pentru a schimba grupurile de interese închistate care conduc America este nevoie de un supererou. Cu siguranță, nu este o sarcină pentru un tip nepregătit pentru asta și trecut de 70 de ani. Tonele de mizerii aruncate peste el de starlete porno și prostituate cu siguranță nu au făcut bine relației cu soția.

Așa cum am spus că se va întâmpla, Trump nu avea idee pe cine să numească în guvern pentru a-l ajuta. Prin urmare, i-a numit pe toți cei care se opuneau ideii sale de a crea locuri de muncă, de avea o relație pașnică cu Rusia, China, Iran și Orientul Mijlociu. Prin urmare, nimic nu s-a schimbat. Nu înțeleg în ruptul capului de ce un om de succes își dorește o funcție în care regula este eșecul.

Primul și probabil singurul mandat al lui Trump s-a consumat cu orchestrarea Russiagate. John Brennan, directorul CIA, și James Comey, directorul FBI, alături de președintele Obama și de Departamentul Obama (sic) al Justiției, presa și Comitetul Național Democrat al lui Hillary au pus la cale o investigație absurdă cum că președintele SUA este agent al Rusiei, un pion al lui Vladimir Putin în planul său de a conduce America.

Este incredibil cum au putut unii să creadă în această poveste absurdă. Însă democrații și presa au susținut că e adevărată. Dar procurorul Mueller nu a reușit să dovedească asta. După acest eșec, declarația făcută de Mueller în Congres a fost jenantă pentru el, pentru democrați și pentru presa de mainstream din America.

Trump a sperat că-i va trage la răspundere pe cei care au încercat să-l îndepărteze printr-o lovitură. Comey a fost investigat și s-a stabilit că ar putea fi pus sub acuzare. Raportul Inspectorului General al Departamentului Justiției uită însă că Comey a mers în fața autorităților cu o cerere frauduloasă de spionare a echipei lui Trump, ceae ce este o infracțiune. Faptele lui Comey le depășesc pe cele comise de procurorii care au trimis oameni în inchisoare pentru acuzații false, pentru a-și crea imagine și publicitate. Unul dintre acești procurori a fost însuși Comey. La fel a făcut si Rudy Giuliani pentru a deveni primar in New York. Robert Mueller a condus ancheta FBI privind atentatele de la 11 septembrie și a trecut cu vederea probele care contraziceau versiunea oficială. Ce a cerut Departamentul Justiției să se întreprindă în cazul lui Comey? Departamentul Justiției a refuzat să-l pună sub acuzare.

Pentru acest departament, justiția este mai puțin importantă decât propria impunitate. Departamentul Justiției refuză să pună sub acuzare o persoană despre care știe, dincolo de orice dubii, că a comis infracțiuni. Oare Departamentul Justiției decide că infracțiunile lui Comey pot fi iertate pentru că au fost comise pentru o cauză nobilă – îndepărtarea președintelui Trump?

Nu uitați asta. Departamentul Justiției și FBI au acoperit-o pe Hillary Clinton. A încălcat legea privind corespondența secretarului de Stat și a folosit un server privat pentru a-și ascunde potlogăriile. Organizația Judicial Watch încearcă să dezgroape toate astea. Un judecător le-a dat dreptul de a o interoga pe Clinton. Suspectez însă că decizia aceasta a judecătorului va fi anulată de o instanță de apel.

Nu știu de vreun caz în care oficiali ai guvernului SUA să fie trași la răspundere și nu îmi amintesc niciun incident în afară de acuzația împotriva președintelui Reagan în afacerea Iran-Contra, care a fost însă retrasă de președintele George H.W. Bush.

Acum, odată ce Comey a fost protejat, trebuie să ne așteptăm ca și complicii săi în această conspirație de a-l răsturna pe președintele SUA să fie protejați de punerea sub acuzare. Când te gândești la procentul deținuților nevinovati, dintre care unii așteaptă pedeapsa cu moartea, când te gândești la mamele tinerilor închiși pentru posesie de droguri, ți se face scârbă să știi că Comey, cel care a încercat să rastoarme un președinte al SUA, poate umbla liber.

Toți viitorii președinți vor avea de învățat din ce i s-a întâmplat lui Trump – vor avea de învățat că rolul lor este să ațâțe suficient de mulți dusmani ai Americii cât să asigure extinderea bugetului complexului militaro-industrial. SUA vor continua pe calea spre războiul cu adversari creați la Washington.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Exceptional!Deci sunt americani mult mai bine informati decat cei 99,9999% din populatia SUA care formeaza idiotii utili!
    Nici in ziua de azi nu se stie de catre fraieri cine a comandat atentatele din 11.09.2001,in nici un caz Afganistanul preistoric cu tot cu al Qaeda si bin Laden!
    Trump a reusit intre timp sa bage SUA in recesiune cu politica lui de supraimpozitare a marfurilor chineze,dar se spune cu juma de gura de media, sa nu fie si mai rau!CIA ,WB,FMI falsifica la greu cifrele economice sa scoata permanent in fata economia SUA ,dar pe cine mai intereseaza mistificarea?
    Cred ca a vrut sa ii scrie pe cruce presedinte…

  2. pentru „neomarxisti” stiu ca doare nealegerea lui H… sau trezirea chiar si anemica a nationalismului in Europa, dar recesiunea nu vine de la impozitarea unor marfaruri de doi bani ci din decadearea calitatii marfurilor vandute ca fiind de lux, din umflarea preturilor la case si pamant astfel incat „pulimea’ sa nu-si mai permita nici macar un mormant dar o locuinta, din indoctrinarea suierata cat de mult prin mas media ….
    in final as vrea sa va spun doar atat „aveti grija ce va doriti….”

  3. Chinezii produc marfa cu un euro. Mafia intermediarii o revand cu doi euro la populatie. De ce statul sa nu puna taxe de un euro si banii ajung la stat si nu la intermediari. Dar se intampla si la noi. La piata angro….merele sunt un leu…intermediarii le vand in puete cu 5 lei. De ce statul sa nu puna taxa la intermediari sau lege de fixarea pretului la adaos comercial10 la suta pretul de achizitie.Statul trebuie sa fie cel mai mare capitalist.

  4. Cu prieteni precum Paul Craig Roberts mie nu mi-e mila de Trump. Singurul lucru-n privinta caruia greseste Craig Roberts referindu-se la entuziamul Democratilor c-or sa câstige viitoarele prezidentiale. Când în partid e vraiste de toate, si-n primul rând de lideri. Joe Biden se strofoaca sa convinga de cât e de june si berbant. Si-n coltul opus, aceeasi Hitlery. Nici vorba ca nici la Republicani nu-i nimeni, singurele capete inteligente (Giuliani si propria familie, în primul rând) sunt în echipa lui Trump. Unicul clan de prim ordin în viata, dupa disparitia familiei Bush. Plus ca Trump si-a numit la CIA si Pentagon oameni pe care poate, cât de cât, conta. Si-n al doilea mandat va reveni la unele prim-viori (de la Pentagon), înca deoparte, cauza fiind înscenarea Democratilor (Russiagate). Care-a facut bluff (pe ce-au fost indivizii-n stare sa cheltuie impozitele si taxele populatiei, bogatia SUA!), si slava domnului.

  5. Dupa patru ani la Casa Alba care coincid si cu primii pasi in politica, usor excentricul Trump are deja experienta necesara pentru a aborda un nou mandat. A testat tot ce se putea testa atat in politica interna cat si in cea externa, iar acum are o multime de raspunsuri la care nici un politician clasic nu s-ar fi putut gandi, pentru simplul fapt ca Trump a obtinut raspunsurile pe care le dorea pe baza nervozitatii pricinuite partenerilor care au lasat garda jos si si-au demascat intentiile. In al doilea mandat Trump va face ordine spre binele poporului american. Presedintele Statelor Unite este doar Presedintele Statelor Unite, nu al Mexicului sau Columbiei, de binele cetatenilor acestor tari trebuie sa se preocupe presedintii lor, nu Donald Trump! Prin urmare ingradirea imigratiei ilegale este pe deplin justificata. Cine vrea sa ajunga in SUA sa o faca pe cai legale pentru ca nu este posibila migrarea intregii Americi de Sud sau Asiei in SUA pe criteriul ca se traieste mai bine in SUA. Daca s-ar intampla lucrul asta n-ar mai trai bine nici nord americanii si nici sud americanii si nici asiaticii. E nevoie de echilibru, nu de declaratii fatarnice asa zis umanitare declamate de Partidul Democrat al lui Obama si Clinton, doua aparitii de pomina, niste incapabili lacomi de bani si buni dar la speech, imprastiind vobe gaunoase.

  6. Istoria ce se va scrie maine va consemna : ” a fost in vremea lui Donald „Joker” Trump cand America a muscat prima data din „# 2” . Bine, asta s’ar fi produs oricum, indifferent de presedinte. Si va fi tot mai greu pentru Imperiul Sionisto-American. De o parte e China , care in perspectiva va deveni „#1” si militar, iar apoi ai o Rusie care va detine fraele rezervelor natural, energetice si o armata invincibila pe 3 posibile teatre de razboi : Europa, Orientul Mijlociu si Extremul Orient.

  7. Trump procedeaza reflex ca un om de afaceri. Iar aici este imbatabil, cei care-l consiliaza politic trebuie sa fie adevarate personalitati, convingatoare si respectabile pentru a-i impune regulile. Dar pana acum Trump face foarte bine ceea ce face pentru America. Aparitia sa a fost providentiala, la limita distrugerii tarii de aiuritii democrati. Trump mai are nevoie de un mandat pentru a repune cu succes America pe drumul sau.

  8. @Smarandache : astia doi de care spui (Clinton, Obama), nu-s numai incapabili lacomi de bani, dar si criminali (Libia, Siria, Ucraina…)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.