Mii de oameni vor să influențeze alegerile și politica

Paul Volker: SUA, sub amenințarea plutocrației

Paul Volker, președinte al Federal Reserve din Statele Unite (1979-1987) a oferit un interviu pentru The New York Times prilejuit de lansarea memoriilor sale – ”În căutarea banilor și a bunei guvernări”. Volker, 92 de ani, este îngrijorat de America de astăzi. Este o lume în care meseriașii administrației care trăiesc de urma performanței guvernării dispar și locul lor este luat de așa-zisi geostrategi și analiști care trăiesc de pe urma lobby-ului și think-tankurilor. O lume în care universitățile nu te mai învață arta guvernării, ci politică, în care mai toți economiștii vorbesc despre piețele libere, dar mai nimeni nu își pune întrebări despre fabrica din propriul oraș, care merge tot mai rău. O lume în care bogații gândesc ca au sume uriașe doar pentru că au fost cei mai inteligenți, o lume în care America alunecă spre plutocrație, marea spaimă a lui Volker.

Paul Volker a administrat Federal Reserve în anii 1980, ani de criză in Statele Uite, dar ani în care numărul locurilor de muncă create și salariile plătite de o companie erau un motiv de mândrie, o vreme în care companiile investeau în capitalul uman. Acum, rapoartele marilor companii încep cu motivul de mândrie al reducerii drastice a costurilor, cu externalizarea serviciilor și reducerea numărului angajaților direcți, reduși la statutul de ”capsator de birou”.

”Nicio forță din lume nu se poate opune eficient, an de an, miilor de indivizi si sutelor de milioane din mlaștina de la Washington care vor să influențeze procesele legislativ și electoral”, scrie Volker in cartea sa. ”A dispărut respectul pentru guvern, respectul pentru Curtea Supremă, respectul pentru președinte. Chiar și respectul pentru Federal Reserve. Chiar e rău. Cel puțin armata se mai bucură de respect. Însă nu știu cum poate să funcționeze democrația când nimeni nu mai are încredere în conducerea țării”, declară Volker pentru The New York Times.

”Problema centrală este că devenim o plutocrație. Avem un număr uriaș de oameni uriaș de bogați care sunt convinși că sunt bogați pentru că sunt foarte deștepți și foarte constructivi. Iar lor nu le place guvernul și nu vor să plătească taxe”, spune Volker.

Fostul președinte Fed este nemulțumit și de evoluția guvernului. În urmă cu 50 de ani, când a venit la Washington, ”orașul era plin de birocrați”, oameni respectați și meseriași. ”Am crescut într-o lume în care buna guvernare însemna ceva”, a spus Volker. Acum Washingtonul nu mai este condus de meseriași în ale administrației unei țări, ci de lobby-iști și think tank-uri. Volker acuză că școli importante precum John F. Kennedy School of Governemnt de la Harvard sau cele de la Princeton (cele două universitati unde Volker a învățat la finalul anilor 1940) nu au mai educat o nouă generație de funcționari publici. În loc de guvernare, tinerilor li s-a predat politică, universitățile s-au transformat în forumuri de discuții cu generali și secretari de Stat. ”Pot să se certe despre pace și război, săracie și altele. Însă e limpede că acum în școli nu se mai învață cum să conduci un afurisit de guvern. Înveți doar cum să dezbați chestiuni politice”.

Paul Volker nu îl apreciază pe omul Donald Trump, despre care spune că l-a întâlnit înainte de a deveni președinte. Însă fostul președinte al Fed spune că Trump a recunscut și a profitat de ”îngrijorările oamenilor de rând pe care elitele le-au ignorat”. ”Nu e nicio îndoială că a făcut asta, într-un mod haotic, dar a făcut-o”. Paul Volker a vorbit pentru The New York Times despre numărul nesfârșit de conferițe la care economiștii vorbesc despre ”cât de minunate sunt piețele libere, despre cum toată lumea beneficiază de pe urma lor”. Însă, atunci când cineva întreabă despre ”fabrica din orașul meu”, îngrijorarea este trecută imediat cu vederea, cu vorbe despre recalificarea angajaților sau alte solutii de tipul ușor de zis, greu de facut, spune Volker.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

5 Comentarii

  1. Respectul meu! Tot mai mult mă animă ideea ca singura speranță care mă mai ține în viață este că nu voi apuca minunata lume care urmează.

  2. … spune si lucruri rationale…
    Dar titlul cartii (In cautarea banilor…) nu e pentru el ci pentru altii – el a fost seful tiparnitei si nimeni nu stie cat s-a tiparit si nici unde s-au dus verzisorii „fizici”, nu impulsurle electronice de la banking online.
    El si altii ca el – coreligionari – au carduri de credit fara limita de suma la creditare.
    FED este forma legalizta de exploatare a SUA – hartia tiparita pentru a face 1 milion de dolari costa vreo 300 de dolari dar imprumuta Guvernul SUA cu 1 milion si ia dobanda 0.5% din 1 milion, adica 30.000 de dolari… profit 10.000%.
    Cine nu vrea sa „bage” un dolar si sa scoata 100???
    https://www.youtube.com./watch?v=Y5OwtGSLWx0
    Bernanke, fost sef FED in fata COngresului SUA:
    „Cui ai imprumutat 2200 de miliarde dolari? Cine a luat banii? Ne spui cine….
    NU, ar pune in pericol programul… Nu e capitalizare, nu e… e „collateral”…”
    ————–
    Lasati-ne cu lupii care invata oile sa behaie!

  3. ..lasati bre casa alba ..sa ne uitam in curtea noastra..un ministru justitiar avem si p ala vreti sa l dati la caini ..laaaazare ia ti patu si umbla laaa …umblatoare.

  4. Sunt convins că ceea ce spune este real ..lumea se schimba nu avem ce face …era baniilor mai duce 3-4 sute de ani și trebuie schimbata ordinea..valorilor banii au un sens până într-un punct într-o globalizare absolută …cei bogați ajung dictatori …sper că istoria sa ajute omenirea sa nu se duca in acest punct atât de extrem …mulțumesc pentru articol mai vrem …să ne mai răcorim cu politruci nostri ieftini și corupția „can can tv ” DNA tv..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.