PDL are în Parlament un proiect identic cu cel al USL privind uninominalul pur

Proiectul iniţiat în aprilie 2012 de Victor Ponta şi Crin Antonescu pentru introducerea uninominalului într-un tur, aşa-numitul uninominal pur, este identic cu un proiect depus de 35 de parlamentari PDL în septembrie 2010 şi care se află pe ordinea de zi a plenului Camerei, unii dintre semnatari susţinându-l şi acum, informează Mediafax.ro.

Proiectul iniţiat de liderii USL a fost adoptat rapid de Senat, în forma iniţială, iar ulterior a fost modificat la Camera Deputaţilor, în sensul eliminării pragului electoral pentru formaţiunile politice care intră în Parlament şi adoptării unor amendamente vizând minorităţile.

Celălalt proiect, iniţiat în septembrie 2010 de PDL, a trecut tacit de Senat şi se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor.

Deşi are un proiect similar cu cel al USL, PDL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu uninominalul adoptat săptămâna trecută de Cameră.

Unii democrat-liberali care sunt iniţiatori ai proiectului depus în 2010 îl susţin în continuare.

Fostul ministru de Finanţe, deputatul Gheorghe Ialomiţianu, iniţiator al proiectului, a declarat pentru MEDIAFAX că susţine în continuare acest sistem de vot şi va fi prezent la momentul votului pentru a vota „pentru”.

În plus, el a precizat că va depune împreună cu alţi colegi un amendament pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.

„Am susţinut şi susţin şi acum uninominal într-un singur tur. (…) Celălalt sistem de vot crea probleme chiar în partid, era o concurenţă între candidaţii din partid şi era şi o concurenţă cu ceilalţi din afara partidului. Aşa cum l-am conceput în cadrul partidului, eu îl susţin în continuare şi o să fiu la vot în momentul în care se va da votul final”, a susţinut Ialomiţianu.

Întrebat de ce nu susţine proiectul adoptat recent la propunerea USL, deputatul PDL a replicat că s-au realizat „compromisuri” care afectează constituţionalitatea proiectului.

Potrivit proiectului USL, parlamentarii sunt aleşi prin vot uninominal într-un singur tur, pe principiul „ia mandatul de parlamentar cel care are cele mai multe voturi, nu cel de pe locul 2 sau 3”.

Totodată, conform proiectului, pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere conform căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008. Parlamentarii au respins un amendament al PDL privind reducerea numărului de parlamentari.

Ce spun au spus pedeliştii despre contestarea uninominalului pur la CCR

Deputatul PDL Sulfina Barbu a susţinut joi că legea votului uninominal iniţiată de Ponta şi Antonescu „este croită pentru interesul electoral al USL” şi încalcă normele privind suveranitatea poporului, exprimată prin referendumul din 2009 şi nu respectă rezultatele acestuia.

Barbu a mai spus că USL încalcă normele privind principiul egalităţii şi al reprezentativităţii în drepturi.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a spus că USL a adus „modificări abuzive la legea electorală” şi că scopul legii, exprimat de Ponta şi Antonescu, este de a distruge PDL.

Cum a răspuns Ponta acuzelor PDL

„Am văzut contestaţia şi sunt doar două explicaţii: ori au cei mai slabi şi mai proşti jurişti din România, ori îşi bat joc de toţi românii, pentru că ei contestă că noi prin lege nu am desfiinţat Parlamentul bicameral, să-l facem unicameral. Orice copil de la liceu ştie că în Constituţie este sistemul bicameral, nu puteam noi prin legea uninominalului să modificăm Constituţia. Să ataci la Curtea Constituţională faptul că noi prin lege nu am modificat Constituţia ori este o uriaşă ipocrizie, ori au depus contestaţia la mişto, absolut neserios, ştiind că oricum le va fi respinsă”, a spus Ponta joi.

El a mai susţinut această constestaţie denotă că PDL se află „într-o disoluţie totală”.

„Eu nu cred că Blaga sau alţi oameni care au totuşi capul pe umeri au văzut contestaţia, dar că o prezintă doamna Barbu şi domnul Cotoi nu mă miră”, a conchis premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8483 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.