Pe urmele comorii lui Muammar Gaddafi

Libia este țara africană cu cele mai mari rezerve de petrol, iar modul în care fostul lider Muammar Gaddafi a ales să folosească sumele uriașe de petrodolari i-au adus, în cele din urmă, sfârșitul. Gaddafi a făcut investiții „strategice“ de 80 de miliarde de dolari în țările europene: 2,6% din acțiunile Unicredit, 2% din compania italiană de armament Leonardo (fosta Finmeccanica), 3% din acțiunile companiei ce deține publicația Financial Times. Însă mult mai important a fost proiectul lui Gaddafi de a finanța crearea unei Bănci Centrale Africane și a unei monede unice care să excludă francul vest-african, folosit de 14 state africane și influențat puternic de Paris. Iniţiativele lui Gaddafi şi apropierea sa în relaţiile cu China, marele competitor al Occidentului în goana după resursele africane, i-au grăbit sfârşitul.

Consiliul de Securitate ONU a pornit pe urmele averii pe care dictatorul Muammar Gaddafi ar fi reușit să o scoată din Libia înainte de a fi asasinat, în 2011. Este vorba despre sute de miliarde de dolari sub formă de numerar și aur, care au dispărut misterios după moartea dictatorului. Anchetatorii ONU nu au reușit să descopere unde se află aceste sume uriașe, însă au întocmit o listă cu câteva state africane unde s-ar putea ascunde. O parte din comoara lui Gaddafi ar fi fost reperată în Burkina Fasso și în Ghana, ascunsă în cutii cu emblema Crucii Roșii. O altă poarte din avere s-ar afla în Africa de Sud, unde miliarde din petrodolarii lui Gaddafi au fost folosiți pentru achiziționarea de arme printr-un contract cu Ministerul Apărării de la Pretoria, iar alte fonduri au fost transferate din Africa de Sud în Kenya. Raportul ONU concluzionează că, „aceste fonduri libiene ascunse în Africa de Sud sunt accesibile în continuare foștilor membri ai regimului Gaddafi.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.