Pentru România, prioritatea 0 e alimentarea cu energie a Moldovei

Ministerul Energiei a lansat spre consultare Strategia Energetică a României 2025 – 205, cu prespectiva 2050, care ar trebui să conducă politica în energie a României pe decenii. Dincolo de termenii obișnuiți, “creștere”, “dezvoltare”“sustenabilitate”, aflăm ceva nou.

Încă de la început, pare că, pentru statul român, prioritatea zero este alimentarea cu energie a Republicii Moldova, în orice formă, indiferent cât și cum. Cităm: “securitatea energetică a României este indisolubil legată de cea a Republicii Moldova. Sectorul energetic național trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță. În acest context, România aspiră să consolideze profilul țării de pilon regional al securității energetice.”

Documentul pune cumva lucrurile în context. Aflăm astfel că R. Moldova a devenit atât de importantă pentru noi în contextul războiului din Ucraina. “Sectorul energetic trebuie să asigure disponibilitatea fizică neîntreruptă a produselor și serviciilor energetice, la un preț accesibil pentru consumatori.

Având în vedere imperativul securității energetice, în care sectorul energetic se confruntă cu provocări semnificative ce derivă din fluctuațiile pieței și vulnerabilitățile regionale cauzate de războiul provocat de invadarea Ucrainei de către Federația Rusă și, implicit, de poziția geostrategică a României la granița de est a Uniunii Europene, este necesară construirea unui sector energetic rezilient, capabil de a reacționa prompt și eficient în contextul oricărui tip de criză, pentru a garanta aprovizionarea continuă și sigură a energiei”.

Documentul va fi în consultare publică și poate primi amendamente de la actori din domeniul energetic, alte instituții publice și de la societatea civilă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1116 Articole
Author

17 Comentarii

 1. ‘Strategie pentru 2025-2050 …’ o glumâ proastă, Burduja burdujește! ‘Din dragoste’ pentru moldovenii de peste Prut și Ucraina ăștia îi abandonează pe romăni.

 2. Nimic bun pentru cetățenii români decât la preț urias, tot ce se produce e doar pentru furnizat de pomana altor țări, acum e vorba de republica moldova și pute a ukraina in cel mai scurt timp. Totuși, vad pe live cam in ukraina, că, acoperișurile caselor și pe blocuri plus pe spații întinse de teren se vad doar panouri solare, de ce nu vor să instaleze și republica moldova sa nu mai cerșească milă, sau sa importe de la ukraina? Pentru că costa bani?

 3. ca apoi sa fim ridiculizati si numiti cum le vine la gura asa cum fac transilvanenii ai falosi civilizati, dar fara personalitati, doar niste:”Muntii nostri aur poarta/Noi cersim din poarta in poarta” Cand altii se multumeau cu rodul pamantului si isi jertfeau fii pt neatarnarea neamului fara sa se converteasca la greco-catolicism ca sa nu mai fie desconsiderati de cotropitorii austrieci, stramutatii flamanzi sasi, svabi si secuii din Dalmatia de vecinii maghiari. Nu aveau timp nici de cersit, nici de bocit, invatasera de la Zalmoxis sa creada in nemurirea sufletului si pt el nu voiau sa sovaie precum in Rugaciunea unui dac de M Eminescu, este acelasi crez al onoarei ca la spartani sau nordicii care stiau ca in Walhala ajung doar cei cazuti in lupta…acum cu bardahanul mare ca de femeie e mai greu…A…si poate renuntati la limba materna slava ca sa nu mai aveti accent ”di pi șentru”…ca Evghenie sau Евгений Tomac, votat europarlamentar ca Eugen Tomac…ca asa vrut Basescu…si…

 4. Ca să scumpească energia, de fapt să ne sărăcească, vin cu tot felul de minciuni.
  Energie electrică este destulă, nu ar trebui să plătim nimic sau, în cel mai rău caz, mai nimic. Este precum în Mad Max: Drumul Furiei, 2015, cu apa. Cei ce conduc lumea ne chinuie făcîndu-ne a crede că este puțină.

 5. Dar ce, i-am luat de crescut cu forta? Ca ei nu ne vor. Mamaia Sandu vrea in Europa, dar nu alaturi de Romania. Prioritatea zero pentru Romania ar trebui sa fie Romania, in orice privinta!

 6. Ce conducere tradatoare avem !!! Prioritatea 0 ar trebui sa fie ROMANII din romania , restul dupa. Dar noi constatam ca este exact INVERS. Si sa nu creada cineva ca in alte domenii ar fi altfel. Tot ultimii suntem…
  Si de ce ar fi altfel cat timp functiile politice se obtin si mentin slugarindu-i pe cei care decid (si aia nu sunt in romania) sa ne dam si izmenele de pe noi strainilor !!!

  Zilele trecute scria p’aci ca ne creste factura la curent. Pai cum sa nu platesca romanu’ mai mult daca isi plateste si factura sa si pe a vecinului? Se pare ca occidentul si-a gasit in romani fraierii perfecti iar in conducatarii lor slugile perfecte…

 7. Este cit se poate de trist si revoltator sa vezi cu ochii tai cum romanii nu pot beneficia de aceasta energie electrica in toate casele din tara ,cum o platesc si foarte scup ,iar conducatorii nostrii o trimit pe moka Republicii Moldova.

 8. Bai nenorocitilor prioritate 0 trebuie sa fie romanii si Romania.Pe ucrani i-am luat de crescut,acum ii luam si pe moldoveni si lor le pute limba romana,ei vorbesc limba moldoveneasca.Santeti niste lifte nenorocite,niste tradatori de neam si tara.Romanul slugareste si voi faceti pomeni pe spatele lui.

 9. Așa spuneau și comuniștii sovietici când încărcau corăbiile cu armament și grâu în portul Iliiciovsk pentru Africa.. Pentru Moldova desigur e bine dar vezi ca fifa nu are cu ce să se achite.. Și nici nu va avea în viitorul apropiat.. La o ședință cu protestatarii tractoriști a spus-o pe șleau:pentru noi agricultura nu e prioritară.. Pesemne a găsit vreun munte de aur pe undeva..
  Când cineva își planifica viața Domnul râde.. Valabil si pentru strategii cu electricitatea..

 10. Daca asta-i prioritatea , inseamna ca ne vom alinia curand lumii a treia.

 11. ..regula e simpla,le micsorezi la moldoveni cu 20 si le maresti la romani cu 40,diferenta e profit.Asa se imbogatesc smecherii.E o mana cereasca ajutorul acordat moldovenilor..

 12. Gândire de rob; de ce să le dăm cum mai nimic, adică cît face, să le dăm scump cum ne pun și pe noi să plătim? (desigur e și băgatul zîzaniei între frați; pt aceștia tradiționalul pașolna turbinca)
  La fel i-au prostit pe taximetriști șefii înfiltrați. În loc să ceară scoaterea aberațiilor cu acțibildurile, casele de marcat, cupole, inspecții tehnice de două ori pe an s.a., să ceară scoaterea taxelor, scoaterea tarifelor impuse de primării, au cerut spolierea celor cu raid-șeringu, adică lanțuri la fel de groase.

 13. Orice doar pentru alții! Pentru România nimic sau mărunțiș aruncat pe jos. Dăm orice altora, dar cumpărăm sisteme „ultraperformante” pentru apărare pe care apoi le facem cadou celor in război.

 14. Politica asta este facuta de pesede & penale care tocmai au fost votati la greu.
  Lasati scheuneala si pregatiti patrihotzul pt banderastan.
  Iohannis daca ar putea ar castiga din nou din primul tur.

 15. in traducere, vor sa asigure alimentarea cu energie a moldovei, ca Sandustan sa porneasca razboi impotriva Transnistriei asa cum ordona interesele Organizatiei Teroristilor din Atlanticul de Nord

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.