Pentru Theresa May, Estul se reduce la Polonia

Imediat după ce a declanșat oficial procesul ruperii Marii Britanii de UE, premierul Theresa May a renunțat la discursul dur și evită provocările în relația cu Bruxelles-ul, ascunzându-se în spatele deciziei luate de britanici la referendumul din 2016, pe care nu poate să nu o respecte.

May insistă că Marea Britanie „părăsește UE, nu și Europa“, că dorește „un parteneriat aprofundat și special“, că vrea să-și mențină legăturile cu UE în domeniul cercetării și apărării (Marea Britanie contribuie cu 20% din bugetul total al apărării al statelor UE, iar BAE Systems este cea mai mare companie militară din UE). Premierul britanic recunoaște că Londra nu va putea alege doar aspectele favorabile din negocierile de doi ani ce urmează, recunoscând că este imposibil să participe la piața unică, atât timp cât refuză libertatea de circulație a forței de muncă. Acestea sunt liniile generale ale discursului rostit miercuri de Theresa May în fața Camerei Comunelor, dar și ale unui articol scris pentru presa europeană.

Este important de menționat că articolul semnat de Theresa May a fost publicat de ziare din șapte țări europene și că singura țară estică față de care i s-a adresat astfel a fost Polonia. Într-adevăr, cei circa un milion de polonezi din Marea Britanie sunt cea mai mare comunitate de imigranți intracomunitari. Însă Theresa May pare să fi uitat că românii formează a doua mare comunitate a imigranților estici, comunitate care are cea mai mare rată de creștere numerică, depășindu-i pe indieni.

Articolul Theresei May are aceeași linie directoare, însă este condimentat cu aprecieri legate de țara în care a fost publicat. În articolul publicat în Polonia de Rzeczpospolita, May vorbește despre cei „aproape un milion de polonezi care trăiesc în Marea Britanie și care au o contribuție însemnată în economia și societatea noastră; este în interesul tuturor cetățenilor să le identificăm rapid drepturile“.

În plus, May scrie despre legăturile de afaceri cu Polonia și despre cum Londra va asigura companiilor poloneze o libertate maximă pe piața britanică. Premierul britanic mai scrie și despre „rolul central al Marii Britanii și Poloniei în lupta împotriva Statului Islamic în Siria și Irak și cooperarea pentru securitate în vecinătatea estică a UE“.

Poziția exprimată de May oferă o perspectivă asupra negocierilor, în care România (și ea cu sute de mii de imigranți contribuind la creșterea economiei britanice, și ea luptând alături de britanici în Irak și Afganistan, angajată și ea total alături de Washington și Londra împotriva agresiunilor ruse) este trecută la capitolul „ceilalți“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.