Percheziții la Fundeni. Medici şi farmacişti, acuzați că au eliberat 1.100 de rețete false

Peste 100 de poliţişti, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, fac, marţi, 26 de percheziţii în Bucureşti, precum şi în judeţele Sibiu, Dolj şi Ilfov, într-un dosar privind întocmirea de reţete false în domeniile oncologic şi hematologic.

Vizați de percheziții sunt și medici de la Spitalul Fundeni din Capitală. 

„Dosarul penal aflat în instrumentarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, vizează întocmirea de reţete false în domeniile oncologic şi hematologic care au fost decontate prin CASMB”, a anunțat într-un comunicat de presă transmis marți dimineață Poliția.

UPDATE Trei medici de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni sunt vizaţi în dosarul reţetelor false.

Conform unor surse, este vorba de medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, conform surselor citate.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalului Bucureşti, trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulos pentru acestea, la CASMB, aproximativ 8,3 milioane de lei.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru Mediafax, că în această cauză va fi audiat reprezentantul farmaciilor Reţeta, Iuliana Ilincea.

Procurorii au început, urmărirea penală în acest caz faţă de zece persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals.

„Din datele și probele administrate în cauză rezultă că suspecții au creat circuite economice și financiare fictive cu scopul de a-și însuși sumele de bani rezultate din activitatea infracțională și de a denatura plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA și impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei. Astfel, reprezentanții unei societăți ce deține un lanț de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziții de medicamente de la societăți cu un comportament de tip fantomă”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul Capitalei.

Astfel, conform anchetatorilor, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii ar fi decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

„Sumele de bani obţinute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar şi însuşirea lor”, susţin procurorii.

În acest dosar, în București se fac 19 percheziții, în Sibiu și Ilfov câte trei, în Dolj una.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.