Petroliștii amenință cu plecarea din Marea Neagră

Petroliștii care investesc în Marea Neagră amenință că vor renunța la operațiuni dacă se mențin nivelurile de taxare și diminuarea facilităților din proiectul de lege offshore aprobat de deputații din Comisiile pentru industrii, pentru buget şi cea pentru administraţie. Asociaţia companiilor petroliere implicate în proiectele de extracţie a gezlor din Marea Neagră (ARCOMN) a trimis o scrisoare liderilor grupurilor parlamentare, înainte de votul final în plenul Camerei Deputaților, în care atrage atenţia căextracţia gazeelor din Marea Neagră este imposibilă şi solicită ca parlamentarii să asculte şi vocea industriei petroliere. „ARCOMN este disponibilă să discute pe marginea acestor noi propuneri de amendamente, având însă nevoie de câteva zile pentru a putea face o analiză detaliată, deoarece abia în cadrul ședinței sus-menlionate asociația aluat la cunoștință de numărul ridicat și potențialul impact al amendamentelor propuse. Din analiza preliminară, făcută în timpul ședinței, a tabelului cu propunerile de amendamante, s-a putut observa impactul semnificativ negativ asupra industriei offshore și a viabilitilii unor noi investiții, în cazul in care aceste amendamente sunt adoptate”, se arată în scrisoare. Conform ARCOMN, stabilitatea fiscală este complet înlăturată, ceea ce face imposililă luarea deciziilor finale de investitie. De asemenea, posibilitatea obținerii extinderii duratei totale a concesiunii, în timp util a fost înlăturată. Introducerea unui impozit pe veniturile suplimentare offshore, susțin petroliștii, are un impact semnificativ negativ asupra deciziilor de investiții din cauza creșterii substanțiale a nivelului de taxare pentru industria offshore.

Amendamentele depuse de PSD la Comisiile pentru industrii, pentru buget şi cea pentru administraţie de la Camera Deputaţilor prevăd creșterea impozitului pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze din Marea Neagră de la 50%, varianta adoptată de Senat în urmă cu câteva zile, la 70%. În plus, s-a propus ca stabilitatea taxelor să fie menţinută la doar 10 ani faţă de 30 de ani, cât era în forma iniţială. Mai mult, deducerile se reduc la 30%. Senatul a stabilit ca petroliștii să își poată deduce toate investițiile, fapt ce a stârnit nemulțumirea în spațiul public pentru că în felul acesta societățile ar fi umflat devizele de cheltuieli ori de câte ori ar fi fost nevoie.

Conform unui amendament al grupului PSD, impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, și ține seama de prețul de referință stabilit de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru calculul redevențelor. Tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la
prețul de referință. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de
prețuri de mai jos, ajustate anual începand cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum. Amendamentul stabilește o grilă destul de stufoasă pentru taxarea veniturilor suplimentare în funcție de nivelul prețurilor. Pentru prețurile de peste 190 lei/MWh, taxarea crește de la 50% la 70%: Creșteri s-au operat, față de varianta Senatului, și la prețurile mai mici.

Petroliștii susțin că industria offshore necesită investiții majore de capital făcute în avans cu mulți ani înainte de începerea producției de țiței sau de gaze naturale. Cadrul fiscal competitiv, stabil pe întreaga durată economică a investiției, este un element esențial pentru luarea deciziei finale de investiție în cazul proiectelor de dezvoltare. Pe acest cadru s-au bazat titularii atunci când au investit peste 2 miliarde de dolari în explorare.

Companiile petroliere care au concesiuni pe platoul continental autohton al Mării Negre, OMV Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Carlyle, au cerut să fie scutite de impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea prețurilor de vânzare a gazelor de către producători către furnizori, în cote de 60% și 85%.

Recomanda
Cosmin Pam Matei 5227 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. Daca o platforma de foraj marin noua (offshore) costa in jur de 230 milioane de dolari ,cat costa forajul unei sonde ?
    Sa vina si sa pun costurile pe masa sa anlizam corect cat costa inclusiv legatura prin conducte din locul forajului pana la tarm.

    • De ce crezi ca trebuie una noua neaparat? Se pot inchiria (inclusiv cele 6 romanesti despre care vorbeam mai sus). Cat costa forarea propriu-zisa depinde de multi factori(adancime zacamant, structura geologica, etc). Costurile care se pot „pune pe masa” sunt estimari. Cat costa cu adevarat afli doar post-factum. Trebuie sa ai in vedere ca tot ce s-a facut pana acum sunt incercarea marii cu degetul. Doar dupa ce se trece cu adevarat la extractie poti sa stii mai multe. Ma rog, costurile conductelor pot fi evaluate cu precizie satisfacatoare.

  2. Sa fim seriosi : nu pleaca nimeni ! Stiti ce castiga Romania din afacerea cu gazele din Marea Neagra ? Ceva locuri de munca pentru amaresteni ! In rest , cucu ! Praful de pe toba ! Va fi o lupta cumplita intre romanii tunari , amatori de ciolan , deoarece , totusi , vor fi si cativa romani care-si vor umple buzunarele , la greu !

  3. Ca palida consolare: OMV fiind condusa tot de contabili, nu de ingineri, ce au facut desteptii imediat ce au pus ghiara pe Petrom? Externalizari: au vandut mentenanta (pe care au rascumparat-o ulterior, evident mai scump) si 6 platforme din 7. Acum banuiesc ca se zgarie pe ochi ca trebuie sa imparta cascavalul cel mare cu dl Comanescu. Uite ca mai e si vulpea pacalita de urs.

  4. Din pacate QED, Romania NU se ocupa cu explorarea, eventual Petrom, Romgaz ar fi in postura de exploatant, dar nu a cistigat licenta cind s-au acordat permisele. mass media nu explica mecanismul explorarii/exploatarii, iar patriotii rumani ignoranti o iau pe aratura cind se ajunge la acest subiect. Lastunul a fost automobilul care reprezinta Geniul tehnic neaos.

    • Sincer, chiar nu are legatura Lastunul cu productia de utilaj petrolier si cu extractia si prelucrarea petrolului. Oricine are cunostinte minime in domeniu stie ca aici chiar avem o traditie mai mult decat seculara.

    • Mai POP, neamul tau a construit vre-o masina? Sau numai ceardas, gulas si obraznicii fata de poporul roman! Hai ca te-am citit!

    • @N`asa? . Corect, ei au asteptat 120 ani sa inventeze pixul ca nu doreau sa lase pana de cocos pentru stiloul lui Poenaru !

  5. In anii ´70-´80 aveam o industrie de foraj atat de competitiva incat eram pe locul 3 in lume dupa URSS si SUA. Dupa marea Involutie din Decembrie 1989 nu mai suntem in stare sa mai fabricam nici macar un bibelou ori ceva creioane sau chibrite. Totul se importa inclusiv ceapa fasole ( din Etiopia ) morcovi si gutui !!! Este un dezastru total si culmea suntem jefuiti in mod barbar dar democratic de niste tari calice care ne sunt partenere !!! Partenere la ce ? La jafuirea Romaniei ? Acum astia spun ca pleaca din Marea Neagra. Superb sa plece si nici sa nu mai vina ca Romania are de peste 40 de ani tehnologia de exploatare a acestor resurse din Marea Neagra.

    • „..eram pe locul 3 in lume dupa URSS si SUA”. Trebuie sa va corectez, eram intr-adevar pe locul trei dar inaintea noastra nu era URSS ci UK ! URSS nu era in primii 10 care exploatau petrolul prin platforme marine ! Ceausescu a conditionat acordul de export tehnologie si piese pt. platforme cu import gaze pe ruble convertibile. Dupa `90 Uzina 1 Mai din Ploiesti care producea platforme a fost dezafectata…

    • Inainte de 1990 eram printre cei mai tari in productia de echipamente de foraj datorita fabricii de diamante ce echipa dintii frezelor de foraj petrolier. Cum fabrica diamante a disparut, disparitia ei a atras imediat si moartea fabricii UPETROM de la Ploiesti.
      Marile companii din industria petrolului dispun de imense resurse financiare pentru a putea manipula guverne si partide politice, cele mai multe razboaie din zone bogate in petrol si gaze fiind in interesul lor si uneori subventionate de catre acestea. De exemplu este demna de remarcat puterea Olandei in cadrul UE, putere ce vine de la forta financiara a companiei petroliere Shell a carei proprietara este regina Olandei.

  6. Deocamdată ce se exploatează se face cu o veche platforma de pe vremea lui Ceaușescu, deci tehnologia de exploatare o avem până si noi prin forțe proprii. Nu le convine, sa plece dracului acasă la ei că ne descurcam si singuri și nici nu va plânge nimeni după niște exploatatori coloniali. Din păcate nu vor pleca, e doar circ ieftin.

    • Platformele: gazul din Marea Neagra e un basm ca si aurul de la Rosia Montana !Dar se intemeiaza societati,se emit actiuni pe bursa si unii castiga din vanzarea de haine din blana ursului din padure!

  7. Din folclorul PSD,gurist Dragnea Valorosu si formatia Izmene din Teleorman :
    „Da-le Doamne la dusmani,
    Da-le averi si da-le bani.
    Si mie da-mi sanatate,
    C-apoi mi-oi face de toate,
    Da-mi un straf cu doua roate, sa umblu satele toate,
    Sa umblu in lung si-n lat, pana-oi bolunzi de cap”

  8. Sa plece! La poarta asteapta China si Rusia… Dar nu vor pleca. Sunt o banda de talhari santajisti.

  9. Prieteni, pe aici vi-e drumul! Mergeti inainte pana veti gasi pe cineva sa va asculte, iar daca nu, mergeti tot invartindu-va in jurul axei proprii ca sa nu va pierdeti directia. Sper sa picati de pe planeta.
    Abia asteapta investitorii chinezi si arabi sa va retrageti. Daca proprietarul resurselor nu castiga nimic din exploatare, atunci lasati resursele la locul lor, neexploatate!

  10. Drum bun, cale batuta. Rechinilor. Sper ca acest guvern sa nu dea inapoi. Dragneo, nu v-am votat ptr ca aveti multe gunoaie intre voi care au distrus tara asta. Dar tu esti vanat de toti, pe nedrept. Daca nu rupi in jur nu te va compatimi nimeni. Fii omul drept de care romanii au nevoie. Si amarastenii te vor sustine.

    • Sa plece fiindca oricum importam gaz de la rusi cu un pret mai mare decat Germania. Au venit la Marea Neagra sa ne fure bogatiile subsolului! Huuo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.