Petrom a plătit 40 de mil. € pentru Marea Neagră bulgărească 

Transgaz
Austriecii de la OMV au primit de la Petrom echivalentul în euro a 181 de milioane de lei pentru a-i vinde companiei românești din subordine participația deținută într-un perimetru de hidrocarburi din apele teritoriale la Marea Neagră ale Bulgariei.  Informația apare în raportul financiar T3 remis de Petrom bursei, unde se mai precizează  că această achiziție înseamnă cam un sfert din investițiile realizate de Petrom în iulie-septembrie.
Acum, că OMV a ieșit din afacere, Petrom este asociată în Marea Neagră bulgărească numai cu francezii de la Total, care sunt și operatorul proiectului de petrol si gaze.
“Investițiile au însumat 816 mil. lei in T3/20, cu 24% mai mici față de T3/19, din care 635 mil. lei pentru investiții organice, în timp ce diferența se referă la achiziția participației în Han Asparuh offshore din Bulgaria”, arată compania.
Blocul Han Asparuh, situat în partea vestică a zonei bulgare a Mării Negre, este unul de mare adâncime și acoperă o suprafață de circa 14.200 de kilometri pătrați, cu o adâncime de până la 2.200 de metri. Perimetrul a fost  concesionat inițial mai multor companii occidentale: 40% deținea firma franceză Total, 30% cea spaniolă Repsol și restul de 30% cea austriacă OMV, Total este operator. Companiile au primit de la Guvernul bulgar acordul pentru explorarea și exploatarea rezurselor de petrol și gaze a perimetrului Han Asparuh în 2012. Potrivit înțelegerii anunțate atunci de oficialii de la Sofia, companiile și-au asumat investiții de un miliard de euro în explorare, iar statul bulgar ar urma să primească (bonus payment) 40 de milioane de euro.
Orice rezultate ar fi dat explorarile făcute până acum în acest perimetru nu au fost prezentate publicului.
La finalul lui 2019, Petrom a anunțat că va prelua participația OMV la acest perimetru. Ulterior, Repsol și-a vândut participația celorlalți doi parteneri. Ca urmare, cota Petrom a crescut la 42,86%, iar cea a firmei franceze Total, care este și operatorul blocului, a crescut la 57,14%.
Petrom mai este implicată și în  proiectul de extracție a petrolului și gazelor din subsolul Mării Negre, însă lucrurile se taraganeaza, întrucât partenerul Exxon Mobil și-a pierdut interesul pentru afaceri în această parte de lume. În prezent, se poartă negocieri cu Guvernul României pentru a identifica o soluție ca Romgaz să intre în acest proiect, prin cumpărarea participației Exxon.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1071 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Catavencu : ” Anglia are falitii sai , Franta are falitii sai(….), numai noi sa nu avem falitii nostri ?

  2. @ Didos
    Cum a ajuns compania românească Petrom „falită” în 2004, când s-a privatizat, deci la 14 ani de la Revoluție?
    Gaura neagră a economiei românești cum i se mai spunea. De ce s-a vândut totul, o avere imensă, tot petrolul României paractic, plus industrii vaste de rafinare, transport, industrie chimică, benzinării, platforme maritime, acestor austrieci șmecheri, gușă-plină, ca să-i facem și mai bogați că nu erau ei destul, iar noi să rămânem tot cu salarii de lumea a treia? Să ne spună azi golanii internaționali de la agenția de rating Fitch că dacă se măresc pensiile mizerabile din țara asta, România ajunge în categoria „junk”. Suntem luați de proști, mai rău decât suntem în realitate.

  3. Fiecare tara are fraierii si prostii ei,noi de ce sa nu fim printre ei,ma refer la omul de rand care ingaduie asemenea furaciuni si doar macane.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.