Pianista ieşeancă Lia Popa, ovaţionată în centrul Londrei, la St Martin-in-the-Fields

Pe data de 1 septembrie, în cadrul Seriei româneşti pe care ICR Londra o organizează în impresionanta sală de la St Martin-in-the-Fields, biserica parohială a Casei Regale britanice şi una dintre cele mai importante scene muzicale londoneze, pianista ieşeancă Lia Popa a impresionat un numeros public britanic şi internaţional, atras de sensibilitatea aparte, dar şi de energia debordantă de care tânăra artistă a dat dovadă.

În debutul său londonez, Lia Popa a prezentat un program ce a pus perfect în balanţă lirismul perioadei romantice cu zbaterile ego-ului modern, cuprinzând lucrări de Schumann, Brahms, Enescu şi Ravel.

Prima zi de toamnă a reprezentat şi sfârşitul verii muzicale marca ICR Londra, ce a constat într-un adevărat desant al muzicienilor români în capitala britanică, dar şi la Edinburgh: pianiştii Rebeca Omordia şi Paul Cartianu, şi violoncelistul Teodor Rusu la St Martin-in-the Fields; violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Daniel Ciobanu la St James’s Church, Piccadilly; soprana Valentina Naforniţă la Edinburgh, în cadrul Festivalului Internaţional.

Lia Popa a descoperit pianul la o vârstă fragedă, iar intuiţia sa muzicală, precum şi auzul perfect i-au fost recunoscute odată cu începerea cursurilor Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. A câştigat şapte premii naţionale, precum şi o menţiune la Lira de Aur, premii care au condus la acordarea unei Diplome de Excelenţă şi unei Diplome de Merit, oferite de Primăria Municipiului Iaşi. Din 2005, Lia Popa a fost invitată în afara ţării, în cadrul Festivalului Saint Pierre Les Elbeuf, în Franţa, sau Socrates Comenius Introspection Intercultural Project în Santiago de Compostela.

În 2006, pianista a dat primul recital solo la Institutul Cultural Român Titu Maiorescu din Berlin. În 2008, a fost admisă la Konservatorium der Stadt Vienna, iar în timpul studiilor de licenţă a fost invitată să prezinte în primă audiţie muzică contemporană, aparţinând compozitorului Meinhard Rudenauer, la Bezirksmuseum Josefstadt şi la Österreichische Gesellschaft für Musik din Viena. În 2010, Lia Popa a câştigat o bursă de cercetare oferită de Institutul Cultural Român dinParis, unde a elaborat o lucrare despre creaţia lui George Enescu. De-a lungul anilor, Lia Popa a studiat cu distinşi profesori precum precum Klaus Sticken, Otto Probst, Mihaela Ursuleasa, Mihaela Constantin şi Carmen Soltuz şi a participat la cursuri de masterclass susţinute de Theodor Paraschivesco, Walter Kraft, Silke Thora-Matties şi Andreas Henkel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.