Reacția PÎCCJ după raportul GRECO

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție susține, după publicarea raportului GRECO în care se concluzionează că România a înregistrat progrese „foarte limitate” privind prevenirea și combaterea corupției, că modificările legilor justiției conțin lacune și nu induc stabilitatate.

Conducerea Ministerului Public reafirmă poziția exprimată constant în legătură cu procesul legislativ de modificare a legilor justiției, parcurs care nu a respectat standardele de eficienţă şi transparenţă, eludând posibilitatea unor dezbateri reale şi constructive, fără a ține cont de votul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și de opinia corpului magistraţilor şi a societăţii civile.
Totodată, raportat la concluziile reținute în raportul GRECO, Ministerul Public arată că modificările legislative nu au fost fundamentate pe un studiu de impact, conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România, cu consecințe negative în ceea ce privește independența justiției și a progreselor înregistrate în ultimii ani, transmite Parchetul General.

Reacți vine după ce Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, a publicat, joi, raportul pentru România privind prevenirea corupției în rândul membrilor Parlamentului, al judecătorilor și procurorilor, în cadrul celei de-a patra runde de evaluare.

GRECO a concluzionat că România a înregistrat progrese „foarte limitate” pentru implementarea recomandărilor instituției privind prevenirea și combaterea corupției.

Potrivit raportului, România a pus în aplicare doar două dintre cele 13 recomandări prevăzute în evaluarea publicată în 2016. Șapte recomandări nu au fost implementate deloc, iar alte patru au fost parțial implementate.

Raportul organismului Consiliului Europei notează că principala inițiativă luată de România în privința membrilor Parlamentului este adoptarea unui cod de conduită, în octombrie 2017, care vizează reglementarea primirii de cadouri și alte beneficii de către parlamentari, precum și gestionarea conflictelor de interese.

„În ciuda acestei evoluții pozitive, GRECO subliniază faptul că formularea extinsă a codului de conduită și regulamentele inconsecvente pentru aplicarea acestuia împiedică formarea unui cadru complet satisfăcător”, se arată în comunicatul instituției.

Raportul de evaluare al GRECO arată că „România nu a luat încă în considerare, în mod corespunzător, îmbunătățirea performanței Agenției Naționale de Integritate (ANI) privind controlarea declarațiilor de avere și de interese ale parlamentarilor, deși metodele de lucru și capacitățile de prelucrare a datelor au fost îmbunătățite”.

Prin urmare, GRECO solicită punerea în practică a tuturor deciziilor și sancțiunilor privind incompatibilitățile și conflictele de interese.

Procesul legislativ rămâne o zonă de interes deosebit pentru GRECO, „având în vedere controversele și acuzațiile constante privind consultări necorespunzătoare, utilizarea excesivă a procedurii accelerate și lipsa de transparență”.

În privința reformelor în legătură cu statutul judecătorilor și al procurorilor, Grupul Statelor împotriva Corupției observă „aceeași acțiune decisivă limitată”.

„Măsurile pentru a face sistemul judiciar mai receptiv la riscurile de integritate sunt într-o fază incipientă. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară ar trebui să joace un rol mai activ în ceea ce privește analizarea, informarea și consilierea. Sunt necesare, de asemenea, măsuri pentru consolidarea rolului și eficacității celor care îndeplinesc funcții de conducere în cadrul instanțelor judecătorești și al secțiilor de urmărire penală”, se arată în raportul GRECO.

GRECO „regretă” absența unor acțiuni concrete pentru a garanta că numirea și revocarea procurorilor se bazează pe un „proces transparent” și „criterii obiective”, iar CSM ar trebui să joace un rol „mai puternic” în această procedură.

„Anul 2017 a fost marcat de mai multe propuneri și contrapropuneri cu privire la numiri, procedura disciplinară și alte aspecte, dintre care unele au fost percepute ca o încercare de a submina independența justiției”, potrivit raportului organismului Consiliului Europei.

În finalul raportului, Grupul Statelor împotriva Corupției le-a cerut autorităților române să raporteze până la 31 decembrie 2018 în privința implementării recomandărilor formulate.

GRECO a decis să demareze o evaluare în regim de urgență pentru cele trei proiecte de lege privind sistemul judiciar, înregistrate pentru adoptare de către Parlamentul României la 31 octombrie. Un raport în acest sens va fi adoptat în cadrul sesiunii GRECO din perioada 19-23 martie.

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care urmărește îmbunătățirea capacității statelor membre de a combate corupția, prin monitorizarea respectării standardelor anticorupție. GRECO ajută statele să identifice deficiențele din politicile naționale anticorupție, cerând reformele legislative, instituționale și practice necesare. Cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus și SUA fac parte din GRECO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Hai nu zau? Din GRECO face parte Belarus? Atunci e clar cata credibilitate are acest grup. Oricum apreciem grija lor pentru problemele de la noi dar, in ultima vreme, se pare ca un nou trend intens s-a lansat: sa ne bagam in seama in legatura cu alte tari. Si, ca sa n-o facem cate unu doi asa, facem cate un grup mai substantial in care amestecam si SUA si … culmea ridicolului, Belarus. Oricum, atunci cand pe unii ii aia grija prea mult de altii, acestia din urma nu prea mai tin seama de toate ineptiile unora sau altora. Asa ca au americanii o vorba: up yours!! Adica, ne doare fix in cot de ce debiteaza „smecherasii” astia de duzina!

  2. „”Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție „” . Ce denumire bolnava ! ” Dusumeaua de linga Inalta Curte de Tenis a Tribunalului Maritim Roman ” Ce Tribunal controlat de Vatican mai e si asta ? Ce tentacula a iezuito- masoneriei mai colcaie pe acolo ? Parazitii astia stia ne ruineaza intreaga existenta si ne-au redus la nivel de sub-oameni ,de persoane fizice mortificate , nu fiinte vii naturale biologice soverane .

  3. Ce mult ii chinuie gandul si ii mute grija pe astia, inclusiv pe procurorii nostri, de averile parlamentarilor romani si nu numai! Oare de ce nu si de averile fostilor si actualilor din serviciile de forta, serviciile secrete, si magistratura si bancile asa-zis nationale? Pentru ca acestia le fac lor jocurile in Romania si nu numai, spre eludarea votului si impunerea unor forme de guvernare vopsite cu rahatul anticoruptiei. La nivel mondial se da lupta, Romania e doar o secventa. Parlamentele nationale inca ii mai incurca in acapararea totala a puterii, adica votul cetatenilor, pe care il vor formal si cel mult consultativ si inca urgent. Uite ce au patit in SUA! A iesit Trump!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.