Poftiţi în lumea magică a teatrului

“Magic National”, la TNB

Lume, lume…. Naţionalul râde, cântă şi dansează într-un spectacol-eveniment, un concert teatral, un prilej de a vă întoarce către bucuria unei muzici mereu nouă şi nostalgică. Cu un aer retro, dar pe ritmuri moderne, spectacolul-concert aduce pe scenă actori de marcă, fără mască, doar cu… muzica lor.

Vom descoperi o Edith Piaf cântată magnific de Anca Sigartău, o vom reîntâlni pe Tania Popa în fragmente pasionale din marele repertoriu rusesc, iar aerul Bucureştiului interbelic va răsuna în romanţele spuse misterios de Aylin Cadâr.

Medeea Marinescu

Medeea Marinescu şi Marius Manole propun o călătorie artistică, ce ne va desprinde de cotidianul asurzitor şi ne va conduce spre lumea muzicii calde şi a cuvintelor şoptite.

Istvan Teglas, Eduard Adam şi Lari Giorgescu vor spune poveşti de viaţă şi artă… dincolo de cuvinte: pantomimă, improvizaţie, momente coregrafice.

Cei mai tineri actori din trupa Naţionalului, Emilian Mârnea, Petre Ancuţa şi Florin Călbăjos vă vor surprinde cu cel mai scurt, vesel, ritmat concert, unde şi-au luat ca parteneri câteva zeci de instrumente.

Marius Manole

Amfitrionul şi regizorul serii este Ion Caramitru… Şi el ne promite o surpriză-muzicală în interpretarea sa.

Înainte de Crăciun, vă invităm la Magic National pe ritmurile pline de viaţă şi de optimism inventate de Emy Drăgoi, muzicianul-lăutar supranumit în Franţa… “Regele jazzului la acordeon”.

Premiera spectacolului Avioane de hârtie se joacă cu casa închisă.

Anca Sigartău

Regia: Ion Caramitru

Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu

Muzică live: Emy Drăgoi, 3D Pro`ect, Jazz Hot Club România, Lucian Maxim

Lighting design: Mircea Mitroi. Video: Andrei Florea

Sunet: Aurel Sima, Sorin Brehuiescu

Spectacol – concert poate fi vizionat sâmbătă 19 decembrie şi marţi 29 decembrie, la orele 20.00, la Sala Mare.

“Minunea unui copil”

Spectacol de Crăciun la ArCuB

ArCuB, alături de Compania Passe-Partout Dan Puric vă invită vineri 18 decembrie, la orele 11.00 şi 19.00, la ArCuB Gabroveni, să vă bucuraţi împreună cu familia de premiera Minunea unui copil – spectacol de Crăciun.

Ce ţi se poate întâmpla dacă pleci în noaptea de Ajun în căutarea lui Moş Crăciun? Numai aventuri, pentru că toată lumea este într-o frenezie apocaliptică! Dar ce se întâmplă dacă ai fost un copil rău, iar părinţii n-au vrut să-i dea scrisoarea ta Moşului? Iar când ajungi să-l întâlneşti, afli că, de fapt, şi el a fost la fel ca tine, că oricine poate face o greşeală, dar că atunci când crezi în minuni, ceva ce te face să fii puternic şi să răspândeşti minunea mai departe, cu orice preţ! Acesta este adevăratul cadou al Crăciunului!

Maestrul Constatin Dinulescu îl aduce aproape de noi pe Moş Crăciun, un bătrân trecut prin viaţă care, mai mult, a fost de faţă în acea seară la naşterea lui Iisus, chiar dacă la început s-a opus să accepte găzduirea Fecioarei Maria. Cum de copiii nu sunt curioşi să-l întrebe ce s-a întâmplat atunci, pentru că el a fost martor şi povestea spusă de el este mult mai spumoasă în detalii?

Alexandra Neacşu, regizorul spectacolului, transmite: „Copiii noştri au nevoie de o salvare a nevoii lor de frumos şi gingăţie sufletească. Nu putem schimba lumea, dar o putem creşte să devină mai puternică interior, să răsufle uşurată că mai poate crede în poveşti, că se mai pot întâmpla minuni. În noi, «cei mari», stă puterea de a aduce minunile aproape de ei şi asta doar prin propria noastră rezistenţă de a crede în ele. Despre aceste lucruri vorbeşte spectacolul Minunea unui copil, trecând surprinzător de la joacă la dans, de la balet la step, de la cuvinte la imagini şi, peste toate, multă imaginaţie!”.

Scenografie: Gabrijela Turturea. Light design: Alin Popa.

Coregrafie step: Alexandra Neacşu. Proiecţie&animaţie: Sebastian Chelu.

Ilustraţie muzicală: Alexandra Neacşu

Cu: Adi Rădulescu, Alexandra Neacşu, Alexandru Iordache, Andreea Ghiţă, Nicu Banea, Rareş Zimbran, Sebastian Ghiţă. Cu participarea specială a lui Constantin Dinulescu.

Premieră cu “Karpilevski”, la Teatrul Evreiesc de Stat

Karpilevski, premieră la Teatrul Evreiesc de Stat

Karpilevski are conţinut profund evreiesc, declara dramaturgul Jacob Weitzner. Personalitate a teatrului evreiesc contemporan, consultant literar al Teatrul Evreiesc din Varşovia, profesor de literatură idiş la Open University şi de literatură ebraică la Universitatea din Tel Aviv, este considerat un fenomen unic, ducând mai departe tradiţia teatrului evreiesc. Weitzner combină umorul şi patosul vieţii evreieşti, în timp ce exprimă drama existenţei secolului XXI.

Aventurile unui dramaturg devin material excelent pentru farsă. Karpilevski este o farsă despre un mărunt politician evreu, poet de mâna a treia care moare în braţele unei prostituate. Îngerul Gabriel şi Satana îl apără şi îl persecută postum. Pentru a-i rezolva cazul, Dumnezeu îl înzestrează pe Abraham Karpilevski cu talent şi-l trimite înapoi pe pământ să scrie o piesă şi să o monteze pe Broadway. Rezultă o privire satirică asupra politicii, culturii şi teatrului contemporan.

Procesul lui Karpilevski pe pământ valorifică o piesă bine scrisă, inteligentă, cu ecouri filosofice şi politice şi demonstrează calităţile actorilor Teatrului Evreiesc de Stat, sub conducerea regizorală a lui Ştefan Iordănescu.

Scenografia: Dorotheea Iordănescu

Muzica: Ildiko Fogarassy

Lightdesign-ul: Lucian Moga

Coregrafia: Lorette Enache

În distribuţie: Mircea Dragoman, Andrei Finţi, Roxana Guttman, Monia Pricopi, Anka Levana, Marius Călugăriţa, Natalie Ester, Mircea Drîmbăreanu, Mihai Prejban, Cătălin Stelian, Viorel Manole, Cristina Cîrcei

Premiera oficială – Duminică, 20 decembrie, ora 21.00, la Teatrul de Artă.

Premiera spectacolului “Când timpul nu se mişcă”, la Odeon

Când timpul nu se mişcă

Piesa Când timpul nu se mişcă, de Donald Margulies, îi are ca protagonişti pe Sarah, foto-reporter, care se întoarce rănită din Irak, unde realiza un material despre război, şi prietenul ei, James, reporter, copleşit de vină, pentru că a lăsat-o singură acolo. Ei primesc vizita prietenului lor Richard, editor-foto, care le-o prezintă pe noua lui prietenă, Mandy, mult mai tânără decât el. Acţiunea se concentrează pe relaţia dintre cei doi şi pe perspectivele ca Sarah şi James să ducă un stil de viaţă mai convenţional.

Când timpul nu se mişcă a avut premiera în 2009 la Los Angeles şi în 2010 pe Broadway.

Producţia de la Teatrul Odeon este un proiect câştigător al concursului Tineri regizori – Texte contemporane, ediţia a treia.

Scenografia Tudor Prodan

Cu: Alina Berzunţeanu, Marius Stănescu, Adrian Titieni, Ioana Anastasia Anton.

„Sarcina unui dramaturg e să emoţioneze, să aducă în faţa oamenilor adevăruri despre lumea în care trăiesc şi despre ei înşişi, adevăruri asupra cărora poate că nu au stat să reflecteze până atunci. Dar piesele mele nu sunt despre idei, ci despre oameni. Când timpul nu se mişcă nu este o piesă politică, ci în primul rând o poveste de dragoste. Se referă la alegerile şi la compromisurile pe care le facem cu toţii – în dragoste, în muncă, în război. Disputele etice ating toate aspectele vieţii”, afirmă autorul.

Donald Margulies, născut în 1954, este un apreciat dramaturg american şi profesor de engleză şi studii teatrale la Universitatea Yale, laureat al Premiului Pulitzer.

Piesele sale cele mai cunoscute sunt: The Country House (2014), Time Stands Still (Când timpul nu se mişcă, 2009) şi Brooklyn Boy (2004). Sight Unseen şi Collected Stories au fost finaliste pentru Premiul Pulitzer pentru Teatru, în 1992 şi respectiv 1997. Dinner with Friends (Cină cu prieteni) a fost distinsă cu Premiul Pulitzer în 2000.

Regizorul piesei, Vladimir Anton declară: „Piesa lui Margulies nu oferă răspunsuri-soluţii, din contră potenţează întrebările. În lumea noastră îndopată cu imagini-drog de tip reality-show, în care un block-buster sau un război real au puterea mediatică de a livra oamenilor doze concurenţiale de adrenalină, care ar mai putea fi misiunea jurnaliştilor plecaţi în multiplele zone de conflict? Strict aceea de a informa (inevitabil parţial) asupra desfăşurării evenimentelor, obligatoriu în regim de «breaking news»? De a facilita cunoaşterea (inevitabil superficială) a posibilelor cauze ale violenţelor şi atrocităţilor ce vor deveni la un moment dat «istorice»? Sau, poate, rolul lor ar fi mai degrabă de a comunica, prin cuvânt şi imagine, povestea unor oameni obişnuiţi, unor oameni asemenea nouă, din destinele cărora se compune Istoria?”.

Spectacolul poate fi vizionat sâmbătă, 19 decembrie, la ora 19.30 la Sala Studio.

“Pe urma paşilor Tăi, Iisuse”, spectacol de teatru creştin la ArCuB

Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse

Inspirată de textul Olgăi Greceanu, Pe urma paşilor Tăi, Iisuse, montarea îl aduce în prim-plan pe omul frământat şi zbuciumat, aflat în căutarea adevărului. Proiectaţi în câteva dintre cele mai cunoscute ţinuturi biblice, protagoniştii calcă pe urmele Mântuitorului creştinilor şi descoperă măreţia lui Dumnezeu, nu în grandoarea construcţiilor piramidale, ci în simplitatea peisajului deşertic.

Pe măsură ce păşesc prin locurile evanghelice, personajele din spectacol dobândesc treptat convingerea că Dumnezeu există. Participând la călătoria într-un spaţiu al sacralităţii, spectatorii au ei înşişi parte de o experienţă revelatoare, în urma căreia ajung la un adevăr de netăgăduit: Hristos, Mântuitorul Lumii, nu este un simplu personaj de legendă, El este întruparea lui Dumnezeu despre care copacii, grădinile, apele şi cele mai umile locuri depun o incontestabilă şi grăitoare mărturie.

În spectacolul Urma paşilor Tăi, Iisuse, actorii îşi evidenţiază talentul interpretativ, dar mai cu seamă îşi expun trăirile autentice. Vitalie Bantaş, Amalia Ciolan, Afrodita Androne, Liliana Pană, Ana Maria Bercu, Maria Radu şi Eliza Bercu-Bodeanu, se înfăţişează rând pe rând, fiecare popas al lor atingând cele mai sensibile puncte ale sufletelor noastre.

Vineri, 18 decembrie, la ora 20.00, sunteţi invitaţi la Sala ArCuB să urmăriţi unul dintre cele mai noi şi mai tulburătoare spectacole de teatru creştin, Urma paşilor Tăi, Iisuse.

Spectacolul poate fi vizionat în 18 decembrie, la ora 20.00.

“Paganini”, la Teatrul Metropolis

Paganini

Teatrul Metropolis vă aşteaptă sâmbătă, 19 decembrie, şi duminică, 20 decembrie, la orele 16.00 şi 20.00, la spectacolul Paganini, în regia lui Mick Davis.

Paganini este un spectacol fascinant despre viaţa marelui muzician italian Niccolò Paganini, care include episodul tensionat dintre celebrul violonist şi biserica de rit catolic.

Povestea spune că, în Italia, datorită succesului, circula legenda că marele violonist şi-a vândut sufletul diavolului spre a dobândi aur şi glorie eternă, fiind declarat eretic.

Niccolò Paganini a fost o minune a timpului său, un geniu neegalat până astăzi, care a scos din vioara Guarneri tot ce era mai suav ca sunet, uimind o lume întreagă. Un spectacol dedicat memoriei marelui violonist, marcând astfel cei 175 de ani de la trecerea în nefiinţă a artistului.

Regizorul Mick Davis s-a născut la 1 august 1961 la Glasgow, Scoţia. A lucrat ca antrenor de fitness al echipei de fotbal Celtic. Acolo l-a cunoscut pe Rod Stewart, suporter împătimit al echipei Celtic. Prietenia cu marele cântăreţ a marcat începutul carierei lui Mick Davis în cinematografie.

Mutat la Los Angeles, Davis se afirmă ca scenarist al filmelor Războiul Vampirilor (Vampire War – 1996), Dragoste la Paris (Love in Paris – 1997), Meciul (The Match – 1999), Invizibil (The Invisible – 2007). În 1999, Davis îşi face debutul ca regizor cu filmul Meciul, o comedie romantică filmată în Scoţia.

În 2004, Mick Davis regizează filmul Modigliani, o biografie a pictorului italian Amedeo Modigliani. Filmul a fost realizat la studiourile din Buftea, iar distribuţia include alături de Andy Garcia mai mulţi actori români printre care Mihai Gruia Sandu, George Ivaşcu, Lia Bugnar.

După 10 ani, Mick Davis revine la Bucureşti pentru a spune povestea unui alt artist emblematic, Niccolo Paganini, de data aceasta pe scena Teatrului Metropolis. Fascinat încă din copilărie de violonistul numit „muzicianul diavolului”, pe care îl vedea ca pe un fel de star rock, un Mick Jagger sau Jim Morrison al vremii sale, Davis scrie un scenariu despre viaţa lui Paganini. Mick Davis montează la Metropolis acest scenariu considerat de Martin Scorsese unul dintre cele mai bune din cele pe care el le-a citit la Hollywood.

În distribuţie: Tudor Aaron Istodor, Gelu Niţu, Mihai Gruia Sandu, Adelaida Perjoiu, Claudiu Bleonţ, Elvira Deatcu, Ana Ciontea, Petrişor Stan, Virginia Rogin, Adrian Ciobanu/ Alexandru Sinca, Neculai Predica, Meda Victor, Tamara Roman/ Aurora Păunescu, Olimpiu Blaj, Liviu Romanescu, Razvan Dragu ş.a.

Scenografie & Light Design: Dragoş Buhagiar.

Decor: Vanda Maria Sturdza. Costume: Andrada Chiriac.

Coregrafie Lelia Marcu-Vladu. Coloana Sonoră: Andrei Petre-Tatu.

Cu participarea extraordinară pe coloana sonoră: Alexandru Tomescu.

„Interzis sub 18 ani”

Interzis sub 18 ani, o piesă despre adolescenţă

Teatrul Excelsior prezintă vineri, 18 decembrie, şi sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 20.00, premiera spectacolului Interzis sub 18 ani de Mihaela Michailov, regia artistică Lenuş-Teodora Moraru.

La 18 ani eşti „copil mare”. La 18 ani poţi orice. La 18 ani ai voie să ai voie tot! Corpul tău e un zgomot furios care scrijeleşte timpanele cu intensitatea unui strigăt de revoltă. La 18 ani simţi că explodezi în zeci

de bucăţele de libertate care scapă de sub control.

La 18 ani spargi zidul interdicţiilor şi dai de toţi pereţii cu tabuuri care ţi-au marcat dorinţele şi ţi-au încătuşat aşteptările.

Interzis sub 18 ani este textul unei confruntări-elastic. De o parte sunt copiii care vor să decidă pentru ei, copleşiţi la un moment dat de apăsarea propriilor lor decizii, de cealaltă parte sunt părinţii care trăiesc între semi-maturizare, absenţă temporară şi hiper-implicare în viaţa copiilor.

Cine pe cine învaţă? Cine pe cine maturizează? Cât de adolescenţi sunt părinţii noştri şi cât de maturi credem că suntem la 17 ani şi 3 luni? Cine suntem la 18 ani? Aflaţi venind la spectacolul Interzis sub 18 ani.

Scenografia: Gelu Rîşca

Ilustraţia muzicală: The Kryptonite Sparks

În distribuţie: Iulia Samson, Andreea Şovan/ Teodora Daiana Păcurar, Ion Bechet, Raluca Botez

“Avioane de hârtie”, la Teatrul Naţional din Timişoara

Avioane de hârtie, în premieră la Naţionalul timişorean

Vineri, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Studio „Uţu Strugari” are loc ultima premieră a Teatrului Naţional din Timişoara în anul 2015. Este un proiect cu o valoare specială, deoarece spectacolul Avioane de hârtie este montarea în premieră absolută a piesei câştigătoare a Concursului Naţional de Dramaturgie.

Autoarea textului este Elise Wilk, un nume din ce în ce mai cunoscut în dramaturgia contemporană românească după ce, în 2008, s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, dar şi al Premiului Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012 – 2013 (pentru Pisica verde, spectacol prezentat şi în FEST-FDR2014). Elise Wilk a fost declarată de Revista Forbes România printre tinerii trendsetter ai anului 2014, iar în anul 2015 a fost unul dintre cei zece dramaturgi români selectaţi în programul internaţional Fabulamundi. Playwriting Europe, spectacole pe texte ale sale jucându-se nu doar în teatre din România, ci şi din străinătate (SUA, Norvegia etc.).

Spectacolul Avioane de hârtie repune în discuţie problemele cu care se confruntă tinerii de astăzi, probleme despre care se vorbeşte mai mult sau mai puţin, dar care îşi păstrează acuitatea şi care constituie, în continuare, o necesitate. Spectacolul urmăreşte cu luciditate, dar şi cu umor amar, destinele unor copii şi adolescenţi ai căror părinţi i-au lăsat pe la rude şi au plecat să muncească în străinătate. De-a lungul unui an şcolar – din septembrie până în iunie – publicul va fi alături de şase colegi de clasă, cercetându-le reacţiile, relaţiile, spaimele, speranţele şi, nu în ultimul rând, felul în care o societate bolnavă care îi ia pe părinţi de lângă copiii lor ucide nevinovăţia şi capacitatea de a visa frumos.

Echipa care face posibilă această întâlnire este formată din actorii Raul Bastean, Ana Munteanu, Amalia Huţan, Mădălina Toderaş cărora li se alătură Dragoş Lupău şi Alexandru Olariu, studenţi ai Facultăţii de Muzică şi Teatru, aflaţi la prima întâlnire cu scena Teatrului Naţional timişorean.

Echipa de creaţie este completată de Zsolt Fehervári (scenografia) şi muzicianul Horea Crişovan (sound design). Spectacolul este semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

Wonderland îşi caută noua imagine la Sibiu!

Wonderland la Sibiu

Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong din Sibiu prezintă vineri, 18 decembrie şi sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 18.00, spectacolul Alice în regia lui Eugen Jebeleanu.

În povestea rescrisă de Yann Verburgh, Alice este imaginea Wonderland („cea mai firmă dintre toate firmele”) şi reprezintă idealul de frumuseţe feminină pentru tinerele adolescente. Nadia, o fetiţă din Sibiu, devine încet-încet şi fără voia sa Alice într-o aventură fascinantă alături de Iepurele Alb, Pisica de Chester, Regina de Cupă, Omida, Tweedledee şi Tweedledum, Pălărierul şi Iepurele de Martie!

Textul spectacolului de la Sibiu este o creaţie originală comisionată dramaturgului Yann Verburgh şi are la bază cele două romane ale scriitorului englez Lewis Carroll – Alice în Ţara Minunilor şi Alice în Ţara Oglinzilor. Proiectul marchează 150 de ani de la prima publicare a romanului în 1865 şi face o cronică fascinantă a adolescentului din ziua de azi.

Alice, spectacol al Teatrului Gong

Alice este un spectacol deopotrivă pentru copii şi părinţi căci, într-un limbaj contemporan şi cu o vizualitate modernă, ce pune întrebări despre relaţia dintre ei, despre faptul că tiparele pe care lumea le impune nu sunt întotdeauna corecte şi că propria lor personalitate şi propriile lor dorinţe sunt cele care contează cu adevărat, dincolo de aparenţe. Ritmat şi haios, spectacolul de la Sibiu este unul dătător de energie şi conturează un loc al visării şi al descoperirii.

„WONDERLAND îşi aniversează cei 150 de ani

Şi-şi caută noua imagine

Ai capul pe umeri?

Ai pic de geniu în tine?

Dacă e aşa

Hai la CHESTER STUDIO

Câştigătorul e-n tine!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.