Politică la mișto

Imaginea actuală a PSD s-a schimbat: nu mai este aceea de sub steagul roșu al PCR din timpul fostului comunist Ion Iliescu, ci una cu zâmbetul șmecher al lui Victor Ponta și cu Sebastian Ghiță mușcând ostentativ dintr-un covrig pe treptele DNA în fața reporterilor și a camerelor de luat vederi. Ei, bine, dacă la atât se reduc valoarea și măreția celui mai puternic partid românesc, vă rog să acceptați că România se află în cea mai neagră criză morală a istoriei sale.

Da, la atât se reduce măreția social-democrației românești acum când se cere hotărâre și înțelepciune din partea oamenilor politici, când țara are nevoie de adevărați bărbați de stat. Și nu e vorba numai de cei doi, ci și de alți lideri social democrați, sloganul acestor zile fiind „aut …Ponta, aut nihil”, ca și cum forța acestei formațiuni ar sta în șmecheria unui plagiator și profitor.

Am adaptat citatul latin „aut Caesar, aut nihil” ca urmare a versului eminescian: „Voi sunteți urmașii Romei…?” Numai că pe vremea poetului genial nu se născuse mercenariatul în presă, iar jurnaliștii militau pentru cauze înălțătoare, fie de pe partea dreaptă, conservatoare ca Mihai Eminescu, I. L. Caragiale…, fie de pe partea stângă, liberală, precum C. A. Rosetti.

Și totuși Eminescu deplângea generația pașoptistă, deși azi vedem că a fost generația de aur a politicii românești: și-a trecut în palmares mărețe fapte istorice, culminând cu modernizarea statului român și Marea Unire de la 1918, aniversare de care ne mai despart 14 luni, iar centenarul nu ar trebui să ne prindă cu politicieni lipsiți de demnitate și onoare, nici cu șmecheri de cartier și politică la mișto.

De ce a avut nevoie PSD de consultațiile politice ale lui Tony Blair? Pentru România sau pentru imaginea lui Victor Ponta, cel mai lipsit de credibilitate prim-ministru din UE? De ce liderii pesediști nu au învățat nimic de la socialiștii francezi sau de la social-democrația germană, ci de la politicienii egipteni și aceia din Kazahstan împreună cu mulți alții de aceeași anvergură, care au făcut din fostul premier laburist unul dintre cei mai bogați lideri britanici? La a cărui bunăstare a contribuit și bietul cetățean român cu 220 000 €, deși, sunt convins, suma finală este mult mai mare.

Ce înseamnă politică la mișto? Înseamnă să iei în bătaie de joc viitorul României, așteptările poporenilor și legile țării, de care se tem doar fraierii ca noi. Defazarea aceasta doare cel mai mult. Nu poți să reprezinți interesele cetățenești când fugi de justiție, când țara are nevoie de decizii rapide și îndrăznețe, iar liderii politici se gândesc cum să-i mai prostească o dată pe români pozându-se contra cost cu Tony Blair. Și nu este vorba doar de Victor Ponta și de învățăturile maeștrilor săi Adrian Năstase, tata socru și Sebastian Ghiță, ci și de alte exerciții costisitoare de imagine nu numai social-democrată în ultimul sfert de veac.

Ei, bine, pasiunea politicianului nostru pentru imagine și notorietate, firește, întâi pentru sine și abia apoi pentru partid, nu are nicio legătură cu imaginea, notorietatea României și a românilor, ci doar cu propriul interes. De aceea guvernarea lui Victor Ponta și activitatea sa politică, în principal, s-au axat pe propriile interese, iar acum fostul P.M. se face luntre și punte pentru un nou mandat. Adică pentru a-și face mendrele în continuare.

Ceea ce nu înțeleg este cum de un politician uzat moral, acuzat de atâtea tărășenii pe baza unor probe prezentate ca evidente poate emite pretenția de a mai fi votat încă o dată. Fiindcă principalul atu al unui politician nu sunt nici averea, nici poziția, relațiile cu colegii și oamenii de afaceri, ci credibilitatea. Pentru a demonstra această idee, reamintesc un fapt istoric care a dus la Unirea din 1918: țăranii au avut încredere, urmându-i pe politicienii vremii care le-au promis pământ și și-au dat viața pentru reîntregirea patriei.

Au crezut în promisiunea regelui și a politicienilor, iar aceștia s-au ținut de cuvânt. În caz de Doamne-ferește, cine va avea puterea și credibilitatea să-i cheme pe români la apărarea țării în momentul de față? Nu cumva ideea crizei morale prin care trece România nici nu mai trebuie demonstrată?

https://tomegea.wordpress.com/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.