Ponta îi răspunde lui Iohannis

Premierul Victor Ponta a răspuns afirmației președintelui Klaus Iohannis potrivit căreia un Guvern „ideal” ar fi cel care se consultă cu șeful statului înainte de un proiect atât de important precum Codul Fiscal, conform b1TV.

În cadrul unei intervenții telefonice la emisiunea „Ultimul Cuvânt”, difuzată de B1Tv, premierul Victor Ponta a explicat că procedura normală nu prevede consultări cu președinte pe subiecte economice, insistând că politica economică este atribuția Guvernului.

Acesta a mai declarat că are o bună colaborare cu Klaus Iohannis, dând exemplul cazului Micula, când statul român a fost obligat să plătească o sumă pe care, printr-o modificare legsilativă și cu ajutorul promulgării sale de către președinte, a putut să o evite.

„Despre Codul Fiscal, cu siguranță procedura constituțională e foarte bună. Guvernul a făcut consultări cu mediul de afaceri, acum ajunge în Senat, apoi la Camera și apoi la președinte care dacă vede ceva neconstituțional poate să îl trimită. Politica economică e a Guvernului.

Constituțional nu e normal să mergi la președinte înainte să faci un asemenea proiect. Când sunt probleme economice care privesc siguranța națională sigur că le discut cu președintele, așa cum l-am informat despre cazul Micula. Printr-o modificare legislativă făcută în Parlament la cererea fostului ministru de Finanțe Darius Vâlclvo o modificare despre care l-am informat pe preșeedinte și a promulgat-o, am putut să punem într-un cont banii respectivi așa cum ne-a cerut instanța de la Washinton, i-am pus în cont, pe de alta parte, odată aflați în cont, banii au fost blocați cu condiția să ne spuna Comisia Europeană dacă putem să-i dăm, dar comisia a spus că nu putem să îi dăm. L-am informat pe președinte, pentru că fără domnia sa nu aveam legea în vigoarea”, a explicat Ponta.

Totodată, premierul a vorbit și despre situația locuinței președintelui Klaus Iohannis, afirmând că fostul șef al statului Traian Băsescu nu a vrut, inițial, să elibereze Vila Lac 3, cea în care urmează să locuiască Iohannis,

„Până la urmă, după ce 100 de zile am încercat pe o cale civilizată, fără executori judecătorești și mascați, să îl convingem pe fostul președinte să elibereze locuința care îi revine acum lui Iohannis (..) rămâne să se facă reparațiile și apoi domnul Iohannis se va muta. RA-APPS m-a informat după ce s-a mutat la Scroviștea. Băsescu le-a spus că nu pleacă din vilă, nu voiam să aduc mascații acolo, era și așa destul de penibil”, a mai spus premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.