Ponta, NUMIT secretar general al Guvernului, Shaidehh și Dan – pe făraș

Victor Ponta a fost numit vineri secretar general al Guvernului de către premierul Sorin Grindeanu. Secretarul General al guvernului Mihai Busuioc a fost demis și înlocuit cu Ponta. Decizia a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Update: Tot vineri, Sorin Grindeanu a trimis la Cotroceni doar demisiile ministrului de Interne Carmen Dan şi a lui Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, două colaboratoare apropiate ale lui Dragnea.

”Premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administraţia Prezidenţială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne şi de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Au fost trimise şi propunerile de numire, ca interimari, a domnului Augustin Jianu în functia de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi a domnului Sorin Grindeanu în funcţia de ministru al Afacerilor Interne”, a anunțat Guvernul.

Premierul a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre propuneri, potrivit lui Victor Ponta.

”Cu siguranţă pot să vă confirm că primul-ministru a discutat cu preşedintele dintr-un motiv foarte simplu: pentru că nu trimiţi propunerile înainte să-l întrebi. Vă spun şi din proprie experienţă pentru că am lucrat cu doi preşedinţi. Nu este o chestiune de politeţe, este una de funcţionalitate”, a declarat Ponta vineri seara la Palatul Victoria.

Grindeanu a semnat de asemenea vineri eliberarea din funcții a patru secretari de stat. Secretarii de stat demişi sunt Adrian Mlădinoiu şi Tudor Vesa, din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Adrian Dobre, din Ministerul Muncii (care este și purtător de cuvânt al PSD), şi Adrian Ionuţ Gâdea, din Ministerul Dezvoltării.

În ce privește demiterea lui Mihai Busuioc din postul de secretar general al Guvernului şi numirea în locul său a lui Victor Ponta, Guvernul precizează că a fost contrasemnată de către secretarul de stat Alexandru Mihai Ghigiu ”în urma refuzului repetat şi nemotivat al domnului Mihai Busuioc şi al doamnei Andreea Lambru de a semna deciziile prim-ministrului României.”

Mutarea pregătită de prim-ministru privindu-l pe Ponta era anunțată încă de joi, dar Mihai Busoic, considerat un apropiat al lui Dragnea le-a încurcat socotelile celor doi până vineri.

Mihai Busuioc a refuzat joi să contrasemneze ordinul lui Grindeanu prin care este eliberat din funcţie.

De altfel, Busuioc ar fi refuzat să semneze orice document venit de la premierul Sorin Grindeanu, inclusiv revocarea sa din funcţia de secretar general, potrivit unor surse.

Ce pățește Ponta

Victor Ponta va fi exclus din PSD în urma deciziei sale de a se alătura lui Grindeanu în Guvern. Comitetul Executiv al PSD a decis miercuri că cine face parte dintr-un Guvern „ilegitim” va fi exclus din partid.

„Decizia Comitetului Executiv Național al PSD este indubitabilă, este clară, este cristal ca apa de izvor: cine participă sau cine va face parte din acest guvern, pe care noi, în momentul de față, prin retragerea sprijinului politic, îl declarăm ilegitim va fi exclus din PSD. Regulile sunt reguli pentru toată lumea, nu doar pentru unii și pentru alții nu. Victor Ponta, în momentul în care a luat această decizie și a făcut acest pas, fiind conștient perfect și bine informat despre decizia CExN, și-a asumat această chestiune”, a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al PSD Adrian Dobre.

Primele declarații ale lui Ponta ca secretar general al Guvernului

Despre Ioana Radu Articolele 872
Author