
UPDATE Premierul Victor Ponta va solicita convocarea CSAT, într-o şedinţă care să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, pentru a discuta modul în care a acţionat conducerea STS în cazul accidentului aviatic din Apuseni şi demiterea directorului general al STS, Marcel Opriş.
Ponta a confirmat că va solicita convocarea CSAT în baza atribuţiilor sale de vicepreşedinte al Consiliului, precizând că, în prezent, adună semnăturile necesare din partea a o treime dintre membrii CSAT.
Premierul nu va aștepta convocarea Consiliului Suprem de Apărare al Țării de către președintele Traian Băsescu și va folosi varianta alternativă din legea de organizare a CSAT.
Ponta a precizat vineri că CSAT va fi convocat prin semnăturile miniștrilor, iar la această ședință se va cere demiterea șefului STS, Marcel Opriș.
Premierul a declarat vineri că adresa către CSAT pentru demiterea şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru deficienţe în cazul accidentului aviatic de luni a fost redactată şi va fi semnată de o treime dintre membrii CSAT, fiind necesară asumarea răspunderii, ca la alte instituţii.
„Am întocmit adresa, o vor semna o treime din membrii CSAT, aşa cum spune legea, pentru a discuta cât mai curând posibil modul în care STS şi-a îndeplinit atribuţiile în cazul accidentului şi răspunderea, pentru că la ROMATSA a plecat şeful ROMATSA, la Ministerul de Interne-şeful ministerului, la IGSU – şeful IGSU. Cred că la STS o să fie greu de găsit un operator care nu şi-a făcut treaba”, a spus Ponta.
În legea de organizare a CSAT sunt prevăzute două metode de convocare a Consiliului: la solicitarea președintelui României sau la solicitarea a cel puțin o treime din numărul membrilor săi, procedură care este mai rar utilizată.
”Pentru CSAT, solicitarea o vor semna o treime din membri CSAT. Desigur, eu sunt și vicepreședinte al CSAT”, a spus Ponta.
Ponta s-a răgândit în privința Ministerului de Interne
Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, în cadrul ședinței șefilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), că le oferă toată încrederea sa şi că în cazul accidentului aviatic de la Cluj vina nu aparţine reprezentanţilor MAI.
”MAI este coloana vertebrală a statului român. Am tot respectul pentru tot ceea ce faceți în fiecare zi și în fiecare oră. Aveți toată încrederea mea și am venit să vă cer să vă faceți datoria în continuare”, a afirmat Ponta.
„O să vă apăr cu toate forţele şi împotriva oricui va veni să generalizeze lucruri care nu au funcţionat. Chiar dacă vorbim de accidentul de luni, vina nu aparţine structurilor Ministerului de Interne, ci altor structuri şi instituţii ale statului, care şi-au şi asumat această vină”, a spus premierul într-un discurs rostit la preluarea interimatului Internelor de către vicepremierul Gabriel Oprea.
”Chiar dacă au fost lucruri care nu au funcționat foarte bine, chiar de astăzi (n.r. vineri) de apucăm să îmbunătățim acele lucruri care nu au funcționat foarte bine”, a precizat el.
Premierul a adăugat că şeful IGSU şi-a făcut datoria, că miniştrii vin şi pleacă chiar dacă asumarea răspunderii nu este acelaşi lucru cu vinovăţia.
Premierul a mai spus că începând de vineri se va începe îmbunătăţirea procedurilor de acţiune în cazul situaţiilor de urgenţă.
Premierul a mai susținut că victimele accidentului au decedat „la foarte scurt timp după accident”.
„Am spus o realitate, pe care o ştiţi şi dvs. şi aţi prezentat-o, şi anume nu aveau cum să găsească jandarmii şi cei de la ISU epava când au fost trimişi în altă parte. Asta este o realitate. La fel cum este realitate, pe care v-au confirmat-o medicii, că, din păcate, cele două victime au decedat la foarte scurt timp după accident. Nu este vorba că s-a intervenit târziu sau nu. Astea sunt realităţi şi sunt lucruri concrete. La fel, este concret că este inadmisibil pentru un stat modern şi cu tehnologia actuală să ai nevoie de cinci ore ca să ajungi la epavă şi să îi salvezi pe cei cinci, care, Slavă Domnului, au fost salvaţi!”, a declarat premierul.
Victor Ponta nu era la fel de convins de nevinovăția Ministerului de Interne miercuri. ”Au existat în operațiunea de căutare și salvare deficiențe inacceptabile. Concluzia pe care o consider imporantă: la MAI, Romatsa și STS lucrurile au funcționat inacceptabil de încet”, a spus Ponta miercuri.
Pe de altă parte, Ponta consideră că Ramona Mănescu, în calitate de ministru al Transporturilor, nu are nicio responsabilitate în cazul accidentului aviatic
Întrebat de jurnalişti dacă Ramona Mănescu, în calitate de ministru al Transporturilor, nu are nicio responsabilitate în cazul accidentului aviatic şi nu ar trebui să demisioneze, Ponta a răspuns: „Nu !”
El a afirmat că responsabilităţile din partea Guvernului au fost asumate şi că presa are dreptul să ceară demisia cui doreşte.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, şi-a anunţat joi după-amiază demisia de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne.
Acesta a precizat că a decis să îşi depună demisia în semn de onoare, pentru apărarea demnităţii pompierilor IGSU, care în ultimele trei zile au primit acuzaţii nedrepte, deşi ei sunt eroii care salvează vieţi.
Preşedintele a semnat, joi, decretele privind demisia lui Radu Stroe şi desemnarea lui Gabriel Oprea, ministru interimar
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.