Poporule, Poporule, ce-ţi mai place să fii batjocorit!

Nici un cercetător al fiinţei noastre naţionale n-a reuşit să afle de unde vine acest masochism pe care-l exersăm cu voluptate din cînd în cînd. Uitaţi-vă cu atenţie, căci viaţa, orice am face noi, este trecătoare!

Am avut deja nouă scrutinuri electorale pentru a ne alege preşedintele dar am ales doar patru persoane: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. Dacă-l dăm la o parte pe Emil Constantinescu, care măcar a încercat să fie un alt fel de preşedinte, un calcul simplu ne arată că toţi ceilalţi ne-au amanetat şi ne amanetează viaţa pentru 30 de ani: 10 ani cu Ion Iliescu, 10 ani cu Traian Băsescu şi 10 ani cu Klaus Iohannis. Total: 30 de ani!

De ce am făcut şi facem noi asta? O trecere în revistă a temelor pe care istoria le va reţine pentru fiecare din cei trei preşedinţi ar trebui să ne îngrozească:

Ion Iliescu, venit din străfundurile comunismului, a fost votat cu 90% în 1990, deşi abia trecusem printr-o Revoluţie anticomunistă! Şi românii l-au ales şi în 1992, după ce se consumaseră cîteva mineriade îndreptate împotriva adversarilor, fie că erau studenţii, fie că erau partidele istorice! Iar pentru ca suferinţa să fie deplină, tot românii l-au votat şi în anul 2000, ca şi cînd nimic rău nu s-a întîmplat în primele două mandate ale sale. A avut de la noi trei mandate: 1990-1992, 1992-1996 şi 2000-2004. TOTAL: 10 ani.

Traian Băsescu, alias „Petrov”, a venit şi el din străfundurile vechii Securităţi, deşi legăturile sale cu temuta instituţie au fost confirmate oficial abia de curînd. În mandatele sale, a reuşit să-şi construiască propriul Sistem, aducînd-o ca Procuror general pe Laura Codruţa Kovesi, deşi fata abia ştia să deschidă un dosar penal, iar în fruntea SRI l-a adus pe Florian Coldea, un maior de prin Arad, pe care l-a făcut repede general. Cei doi i-au pus pe tavă lui Băsescu celebrul BINOM, devenit un instrument de tortură al societăţii, cu care cei doi au făcut praf şi pulbere drepturile omului! Deşi a fost suspendat de două ori, în 2007 şi în 2012, Băsescu a fost reconfirmat în funcţie de popor, chiar dacă la a doua suspendare a contribuit şi CCR. Pe vremea sa, au fost tăiate salariile cu 25%, iar pensiile au fost impozitate, ceea ce tot tăiere înseamnă. Băsescu este cel care a adus în spaţiul public gîlceava politică, întrucît pe acest teren se simţea dînsul ca peştele în apă. N-a contat nici „Dosarul Flota”, nici „Casa din Mihăileanu” şi astfel Traian Băsescu a fost ales să fie preşedinte între 2004-2009 şi 2009-2014. Total: 10 ani.

Klaus Iohannis n-a venit din străfunduri, dar s-a întors acolo, cerînd instanţei, nici mai mult, nici mai puţin, decît ca FDGR-ul pe care-l conducea să fie declarat succesorul şi moştenitorul „Grupului Etnic German”, declarat organizaţie fascistă după al doilea război mondial. În cîţiva ani, un patrimoniu uriaş a fost transferat din proprietatea statului român, în proprietatea comunităţii germane, din care face parte şi Iohannis. Şi asta nu e tot! A făcut pe şoferul pentru traficanţii de copii, în schimbul unor „mici cadouri”, cum singur declara acum cîţiva ani. Dar, lucrul cel mai grav este însuşirea unor imobile din Sibiu, pe baza unor acte false, dovedite de instanţă, pentru care a încasat sute de mii de euro drept chirie. Cu toate acestea, Klaus Iohannis a fost ales preşedinte, iar poporul român se pregăteşte acum să-i ofere şi cel de-al doilea mandat, după ce jumătate din primul l-a consumat pe traseul Bucureşti-Sibiu-Bucureşti pentru a-şi vizita săptămînal soţia! Primul mandat a fost între 2014-2019, iar acum are şanse mari să fie ales pentru 2019-2024. Total: 10 ani.

Mai cu ştaif, mai de la ţară, vorbind 2-3 limbi străine sau pocind cu graţie limba română, toţi cei care au fost aleşi de popor să ne conducă s-au dovedit pînă la urmă a fi nişte lăutari politici, cîntînd pe o singură coardă doar hora propriului interes.

De ce am făcut noi asta? Unii spun că aceasta a fost oferta partidelor, alţii că românul i-a ales după chipul şi asemănarea lui, conform principiului ştiinţific: „mînca-i-aş limba lui, e de-al nostru!” O fi şi aşa, şi aşa. Dar, nu cumva e mai mult decît atît? Nu cumva, pe căi neştiute, noi i-am căutat pe aceşti conducători? Căci, vorba ceea: „nu m-ai fi căutat dacă nu m-ai fi găsit”!

Treizeci de ani înseamnă pentru unii toată viaţa matură, pentru alţii partea ei cea mai frumoasă de la început, iar pentru mulţi alţii partea finală a vieţii. Pentru noi toţi, însă, viaţa este măcinată de dezamăgiri, dar este de neînţeles cum de nu ne dăm seama că, la rigoare, noi sîntem principalii vinovaţi de alegerile noastre şi de tot ceea ce ni se întîmplă în viaţă.

Văzînd procentul obţinut de Klaus Iohannis în primul tur, mă gîndesc că românii vor şi de această dată să-şi dea cu tesla-n coaste. Cum e posibil ca o treime din voturi să fie date cuiva care-i sfidează chiar şi în campania electorală, adică tocmai atunci cînd ar trebui să le ceară votul, prezentîndu-şi programul electoral! Nu este vorba aici doar de aroganţa cu care Iohannis îşi priveşte contracandidaţii, ci şi de batjocura la adresa întregii populaţii, inclusiv a propriilor votanţi.

Dar, pînă la urmă, cum spune o vorbă celebră, poporul îşi merită totdeauna conducătorii, căci el îi alege şi acceptă să-şi dea viaţa pe mîinile lor. Dar, chiar aşa? Timp de 30 de ani să tot faci acest exerciţiu masochist, nu e prea mult?

De-aia, cu mare părere de rău, zic: Poporule, Poporule, ce-ţi mai place să fii batjocorit!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Ion Spânu 1818 Articole
Author

17 Comentarii

 1. Adevarat si trist atat, putini citesc pe aici, iar cei care citesc vor fi corupti cu rastalmacirile unor habarnisti ce isi mananca painea mizera de postac cu norma itreaga.

 2. ion Iliescu a fost un comunist asumat .nu s-a dezis niciodata de trecutul sau sau de convingerile de stanga . a facut porcarii impardonabile , dezastroase vezi mineriadele. dar a fost consecvent , egal cu sine. Perioada 2000/2004 am vazut un iliescu mai mult social democrat – care s-a opus exceselor lui nastase .
  Comunismul , ca ideologie , a fost invins(aruncat la „lada de gunoi a istoriei”) in anul 1996 cand a castigat CDR-ul si constantinescu .
  Basescu si Iohannis niste presedinti cel mult de c.a.p . intr-adevar o rusine pentru poporul roman ca i-a ales. ca s-a lasat prostit de demagogia lor.

 3. Se vede din nou cum e maestrul confuziilor… epocale! Pentru ca in cele trei epoci postlovitura de stat kgb-ista, ca si cu ocazia acestei crime impotriva umanitatii romanesti, POPORUL A FOST DOAR SPECTATOR si…furnizor de victime! De altfel, apologetii „revolutiei anticomuniste” sunt pusi precum autorul in fata unui argument nimicitor, cum putea un „popor” atat de „anticomunist”, incat sa puna de o „revolutie”, sa-l voteze cu 83% pe Ilici Iliescu KGB-istul? Autorul a simtit ca aici e un punct sensibil si a ridicat problema pt ca astfel sa o faca insignifianta, pt a acoperi realitatea FRAUDEI ELECTORALE si a propagandei desantate cu „anticomunistii asasini de comunisti” practicata de Securitatea gorbaciovista de la Balconul Universitatii unde, colateral a fost profilat Emilutz Tzapul ca viitor varf de lance al „Opozitiei” in teatrul democratiei
  securiste!!! Cred ca acum o sa inteleaga si cel mai naiv ca „revolutia” e un nou mit bolsevic falsificator al istoriei, la care achieseaza plin de elan si autorul! Toate alegerile in comunism si neocomunism au fost/sunt/vor fi falsificate dupa pofta ce-a poftit Securitatea!!! Da, poporul se lasa batjocorit fiind dezbinat de specialistii SECULARI in invrajbirea segmentelor sociale, SEVA CU CARE MARXISMUL SE HRANESTE asmutind „clasele sociale/etniile” unele impotriva celorlalte!!! O
  trasatura a marxismului despre care imi bat gura aici, pe langa multe altele, pe care daca le descifrezi poti reconstitui istoria adevarata a Omenirii incepand de la anul de „gratie…diavoleasca” 1848. Cuplul genocidar Marx-Engels au vrut prin ideologia si practica lor sa schimbe cronologia istorica traditionala din „dupa Christos” in „dupa Marx”…

 4. poporul este asuprit de straini cu „valori” occidentale cu minciuna si viclenie pentru a fi jefuit mai bine ! Aceasta este explicatia !
  Daca nu vom intelege acest Adevar, vom primi in continuare batjocora alogenilor ca intr’o colonie bananiera !

 5. Am citit un comentariu sententios „Comunismul , ca ideologie , a fost invins(aruncat la „lada de gunoi a istoriei”) in anul 1996 cand a castigat CDR-ul si constantinescu”.Tudorele, comunismul a fost condamnat si de Basescu (culmea ipocriziei)exact in parlament la 10 ani decind ai tu cunostinta,in 18 dec.2006 cind toti urlau ca posedatii la exorcizare.Scena aia a convins toata lumea ca Romania a fost,e comunista si asa va ramine.Nu mai umblati ma cu minciuni si aiureli (eram sa spun”cazutule in freza”!)

 6. ILIESCU a vandut Romania la NATO!
  BASESCU a vandut Deveselu si Kogalniceanu la AMERICA!
  JOHANNIS vinde acum toata Dobrogea ,pe o sapca, la AMERICA ca sa-si mute cea mai mare baza militara din Germania in Dobrogea si vom deveni colonie absoluta !
  Plus, garanteaza puscaria pentru toti patriotii de tip Nastase, Becali, Udrea, Voiculescu, Dragnea, Ghita, …poate urma Cumpanasu?…..care nu se inchina la USA!!!

 7. Primii doi au fost degeaba; primul chiar toxic/nociv/daunator !
  Sperante am de al treilea.

 8. Singura securitate Romaneasca a fost a lui Ceausescu!
  .
  USA a profitat de bresa facuta de Gorbaciov ca sa-l omoare pe Ceausescu si sa-l puna pe Iliescu,
  dupa care si-a pus la lucru „Alogenii” adormiti de tip BRUCAN , rapid Rusia a pierdut orice influienta,
  Securitatea a devenit CLONA CIA, moment in care USA a inceput santajul la Iliescu cu „mortii revolutiei”,
  pentru care,
  ILIESCU, ca sa scape de puscarie a vandut Romania la NATO!
  BASESCU, a fost santajat cu flota si cu dosarul de securist si a vandut Deveselu si Kogalniceanu la AMERICA!
  JOHANNIS e santajat cu casele si cu FDGR-ul si vinde toata Romania la USA>
  .
  DECI ,POPORULULUI ROMAN I SE DAU PENTRU „ALEGERI” DOAR BISNITARI/TRADATORI SELECTIONATI SANTAJABILI!!!!
  CE SA ALEGI?
  A ramas doar Viorica Dancila , nesantajabila, dar o vor scoate din joc cu masluirea voturilor !

 9. Toţi, înafară de Iohannis, au jurat strâmb pe drapelul roşu al PCR, devenind peste noapte sperjuri şi cică, democraţi. Apoi şi-au obţinut adeverinţe false de necolaboratori, li s-a organizat, precum securistului Băsescu de către ofiţerul acoperit Turcescu, câte-o discuţie dirijată de servicii, ca să devină preşedinţii unei respublici sovietice ilegale, România fiind legal un Regat, cu Rege în viaţă. O NESIMŢIRE GENERALĂ A UNOR IMORALI, din care cel puţin unul CRIMINAL, profitând de un „Bobor” neinformat şi dornic de spectacole la hantene!

 10. … nu imbecilii astia din poza ne-au amanetat viata, noi insine ne-am amanetat viata, ca nu a venit nimeni sa ne oblige ca oameni sa fim prosti sau imbecili, pur si simplu asa suntem!E simplu, idioti cat vezi cu ochii!

 11. Sa avem pardon, romanii nu mai sunt de mult un popor, ci o populatie, care in curand vor rameane si fara patrie, ca nu degeaba nemtii investesc masiv in Ardeal, iar bancile straine si multinationalele externalizeaza valuta. Dragii nostri aliati din Vest, impreuna cu fratele nostru mai mare de la Rasarit, au planuit sa rupa Romania in trei: Transilvania, Muntenia si Moldova. Ati vrut UE, UE luati, prostilor!

 12. Multi dintre noi se mai agata de iluzia ca vom avea un Presedinte/ o Presedinta care sa ne reprezinte cu demnitate ca natiune,ca Stat civilizat, suveran. Poporul nu e nici liber, nici masochist ! Puterea retelei globalistilor desantati in institutiile cheie ale RO a devenit enorma, iar cetăţenii simpli dispersati nu au vreo influenta semnificativa asupra ei. De 2-3 decenii specialisti in marketing politic, PR ( in manipularea masselor) se ocupa de spectacolele politice continue pe strazi,in presa scrisa, la TV, Social Network, radio…Hipermediatizarea (multilevel-propaganda) de-formează si degradeaza „democraţia“, reprezentativitatea, ametind pe cetăţeni cu false subiecte, dezbateri viscerale ce aluneca pe langa stringentele probleme din societate. In toate campaniile electorale se observa exacerbarea capacitatilor de manipulare massmedia, cu consecinţe negative asupra (tele-)spectatorilor, consumatorilor de stiri, concomitent cu deruta si pasivitatea in momentul alegerilor. Moderatorii si tele-politicienii transformă deseori întrebările serioase in prilejuri de mantuire politica prin subtile promisiuni si exprimari conforme cu sperantele irealiste ale publicului . In talkshow-urile favorizează pe demagogi, pe mai abilii manipulatori ai emotiilor omenesti…Iar la noi acesta este rezultatul de 30 de ani. A alege la finalul unei « campanii electorale » intre doi protagonisti ai « Sistemului globalist » (deseori incoerenti, infatuati),intre doi falsi lideri, este pedeapsa politica a Sistemului cu care cetateanul idealist – ce mai crede in votul democratic, justitie sociala, demnitate nationala – se confrunta…

 13. (I): @Spânule, partidele „istorice” de la-nceput au pornit gresit, cu „securitatea” lor cu tot. Succesoarea Sigurantei, ca tot veni vorba. Si de 30 de ani orice discutie e parazitata de „securitate”. Asta fiind si temelia dezastrului de azi al tarii. Ïn loc de-a se preocupa de inexistenta institutiilor României (fiindca ele au încetat sa existe înca din decembrie 1989), se intoneaza placa stricata cu „securitatea”. O laie. Ion Iliescu: nu ma intereseaza de unde-a venit. Ma intereseaza CE-A FACUT. Primul lui lucru public, vizibil, individual fiind un proces trucat, urmarea unei lovituri de stat din razbunare personala, fiindca asta-i baiul, ILIESCU S-A FOLOSIT DE STAT ÎN INTERES PERSONAL SI RAZBUNATOR. Motiv pentru care-a si pierdut frânele guvernarii. C-un Petre Roman diletant si-un Isarescu de rea-credinta + un NASTASE ADRIAN care, prin asa-zisele lui „privatizari” si „restituiri”, a saracit si vândut tara. Scoala si sistemul de sanatate înca de pe vremea lui Iliescu agonizând, si ele. CONSTANTINESCU : i-a asmutzit pe români unii-mpotriva altora („comunistii” si „necomunistii”), cu resuscitarea legionarilor (din PNT-CD, inclusiv si mai ales). BASESCU: informator al securitatii. Fiindca fricos si incapabil. Si fiindca hotz (flota). Asta fiindu-i de reprosat „securitatii” : ca i-a tolerat pe hoti, incapabili si carieristi (carora le si datoreaza caderea). Un curajos si bine pregatit, integru, e un Achille, întra-n bataia vietii si-si câstiga buna reputatie.

 14. (II): Sa vedem, în schimb, ce-a lasat lashul de Basescu (care a mai fost si … ALES (!!!) în … Parlamentul European!!!): o tara fara institutii, mafiota, cu analfabeti la vârful puterii si datorii de 100 de milioane de $ (nu de lei, de $). Cu ce mai ramasese nedistrus de Iliescu-Constantinescu, distrus si-nstrainat de el (si de Boc-Ponta): bogatiile naturale (padurile, aurul, platforma maritima)… si-acuma, Johannis, adica Basescu 2 + Unio Trium Natiorum, INCHIZITIA. Si cu totii, acoperindu-si incompetenta (pentru Iliescu, si crimele, pentru Basescu, hotiile si lipsa de caracter, si pentru Johannis, asemenea + Unio Trium Natiorum). Pentru care s-a gasit si-un tzap ispasitor: „securitatea”. Fii serios. Cu „securitatea”, distrusa-n decembrie ’89, România n-a fost nici falita, nici vânduta. „Securitatea” = praf în ochi, manipulare ordinara, joc de umbre chinezesc, pentru a distrage atentia de la saracirea, vinderea, scoaterea României de pe harta lumii. Pentru a acoperi, adica, MAFIA actuala din tara. AGENTII STRAINI. Dezgropati în decembrie ’89 (unii dintre ei, si informatori), ori reveniti în fuga-n tara pe care-o tradasera si parasisera (Tismaneanu, Hurezeanu, etc.). Agentii ALTORA, INFILTRATII (Basescu si Maior, inclusiv), nefiind „securitatea” româna, ci balastul propriilor ofiteri de legatura. Ultimii, niste incapabili. Generali, însa incapabili (de la Ion Vlad, la Oprea, Rogozan, Ionitza si restul alora care-au mai si avut rubrici în ziare …).

 15. Intr-adevar Iohannis trebuie sanctionat in absenta oricarui program politic si a refuzului de dezbatere publica el vrand un cec in alb.Cei care accepta sa-i dea un cec in alb iubesc batjocorirea deoarece o retrospectiva a activitatilor sale arata clar ca va continua antidemocratia,incalcarea legilor si principiilor st.de drept asa cum este configurat prin lg.fundamentala,nu va asigura independenta ec.,politica a Ro, va permite incalcarea suveranitatii in servirea intereselor de orice natura ,antiromanesti.Libertatea DE A ALEGE este singura Libertate pe care o are omul.In viata noastra alegem in orice moment.Insa la electorale alegem REPREZENTANTII ,unii dintre acestia impreuna cu Securitatea POLITIE POLITICA golesc de continut vointa suverana fiind incalcata Constitutia- ARTICOLUL 2(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
  (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.SECURITATEA POLITIE POLITICA A FURAT SUVERANITATEA ROAMNIEI A HOTARAT PRIN MANIPULARE SI ABUZ CA ROMANIA AZI SA NU MAI FIE O TARA SUVERANA, ci supusa vointei altor puteri „strategice”,UE, forte,influente .Asa zisul „proces al comunismului „este caduc, de aceea este necesara infiintarea unui organism de analiza,ancheta si decizie in calificare a NATURII FAPTELOR-civile, penale, adtive si sesizarea organelor in drept pt.ce au facut DUPA PROCESUL ELECTORAL,de fiecare data – in toata perioada 89-2019.In conditiile INSTITUIRII unei asemenea raspunderi,unii „alesi”nu mai pot conlucra cu „coloana vertebrala”,fapt pt.care propun pedepse aspre,nodificarea Codului Penal al ROMANIEI in mod corespunzator.Cei mai mari batjocoritori ai Ro.BAsescu-Petrov ,KWI!

 16. @Prostia ingroapa Romania, iar bagi diversiunea cu Rusia, ca sa crezi si tu ca ai putea fi atat de prost incat intr-o Romanie ocupata de trupele USA , Rusia sa poata face dezastrele si nu CIA!
  Nu-i asa, inteligentu’ lu’ mama, ca Rusia a distrus Siria, Yugoslavia, Irak-ul……..prostu’care ingroapa Romania? asa e distrusa si Romania!
  http://edition.cnn.com/WORLD/europe/9905/24/kosovo.01/

 17. Rusia e in Rep.Mopdova pe fata in joint venture cu westul.Deci zona de contact s-a mutat pe teritoriul actual al Ro.ca n-or fi rusii pr.osti sa n-aibe un spionaj si un interes economic minim, vezi actionariat OMW.Si cand se va rupe Ro, trebuie sa fie si ei pe acolo, nu stim noi cum anume, dar o sa fie, ca suntem langa ei si suntem in MATO.Si, economic, de ce su nu ia si ei ceva la impartitul bunurilor decedatului?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.