Portret Alexandru Papadopol

Actorul Alexandru Papadopol se pregăteşte pentru plecarea la Sarajevo, unde va participa la binecunoscutul Festival de Film din capitala Bosniei, care se desfăşoară în perioada 14 – 22 august.

Filmul românesc Acasă la tata, în care Alexandru Papadopol joacă rolul principal, a fost inclus în competiţia oficială a Festivalului.

Mâine, întreaga echipă a filmului Acasă la tata va pleca la Sarajevo pentru a reprezenta pelicula românească în faţa juriului şi publicului cinefil exigent de acolo, obişnuit cu prezenţa cineaştilor din întreaga lume.

Alexandru Papadopol va fi însoţit şi de soţia lui, actriţa Ioana Ginghină.

“Sunt foarte fericit că Acasă la tata a fost selecţionat în competiţia oficială a unui festival atât de important. Abia aştept să ajung la Sarajevo”, a declarat actorul.

În cadrul Galei de decernare a premiilor care va avea loc sâmbătă, 22 august, la Teatrul Naţional din Sarajevo, Alexandru Papadopol va purta un costum realizat special pentru acest eveniment de către furnizorul oficial al Casei Regale, Alexandru Ciucu, prietenul actorului, dar şi partener în filmul Alt love building.

În Acasă la tata, Alexandru Papadopol dă viaţă personajului Robert, un tânăr scriitor din Bucureşti care trece printr-o criză şi se întoarce, pentru scurt timp, în satul natal, la tatăl lui rămas văduv. Ajuns acasă, îi întâlneşte pe doi dintre foştii colegi de clasă – Petrică, prietenul cel mai bun din copilărie, acum însurat şi cu copii, şi Paula, iubita lui din adolescenţă. Într-un timp foarte scurt rescrie toate relaţiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu tot ce înseamnă “trecut”.

Filmul Acasă la tata reprezintă debutul regizoral în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, scenariu îi aparţine lui Mimi Brănescu, iar din distribuţie fac parte: Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Ioana Flora, Florin Zamfirescu, Nataşa Raab, Mirela Oprişor şi Sorin Cociş.

Premiera în România a lungmetrajului va avea loc în luna octombrie.

Actorul Alexandru Papadopol

Actorul Alexandru Papadopol s-a născut la 5 aprilie 1975 la Râmnicu-Vâlcea şi a absolvit Liceul „Ion Neculce” din Bucureşti.

În anul 1998 aabsolvit Facultatea de Drept a Universităţii Româno-Americane şi a fost admis la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), la secţia de actorie pe care a absolvit-o în 2002, la clasa Prof. Dem Rădulescu. În timpul facultăţii a participat, de două ori consecutiv, la secţiunea Quinzaine des Réalisateurs din cadrul festivalului de Film de la Cannes.

În 2002, aluat Premiul pentru Cea mai bună interpretare masculină, pentru rolurile Tatăl din Pe jos şi Victor Puhov din Audiţia, acordat de Catedra de Teatrologie.

Pe marile ecrane a jucat în filme precum: Marfa şi Banii (2001); Occident (2002); Love Building (2013), Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism (2013), Alt Love Building (2015).

A colaborat cu regizori de renume, precum: Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Andrei Cohn etc.

S-a făcut remarcat şi în seriale de televiziune: Căsătorie de probă (2003) Numai iubirea (2004), Păcatele Evei (2005), Daria, iubirea mea (2006), Războiul sexelor (2007), Regina (2008), Aniela (2009), Iubire şi onoare (2010), Pariu cu viaţa (2011-2012).

În 2001 afost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul Ovidiu din Marfa şi banii, regia Cristi Puiu, la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului de Film de la Salonic,

Cu acelaşi rol a câştigat, tot în 2001, Premiul pentru interpretare masculină, acordat de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN). De asemenea, a primit Premiul pentru interpretare masculină acordat de Uniunea Cineaştilor din România, în 2002, pentru rolul Luci din Occident în regia lui Cristian Mungiu.

Alexandru Papadopol este actor al Teatrului Odeon, unde poate fi văzut în Titanic vals de Tudor Muşatescu, în regia lui Alexandru Dabija (2013), Viză de clown de Saviana Stănescu, în regia lui Alexandru Mihail (2014) sau Linişte! Sărut. Acţiune! — o adaptare de Peter Kerek după filmul Living in Oblivion, Trei generaţii, de Lucia Demetrius, în regia lui Dinu Cernescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.