Povestea lui Valentin Boantă, inventatorul din închisoare

Valentin Boanta este artist plastic, picteaza, sculpteaza, specializarea lui fiind design industrial, dar are foarte mult talent artistic.

A facut liceul Tonitza, apoi cativa ani la Arte Plastice, dupa care s-a lasat.

Am atasat cateva poze cu mobila pictata de el, o afacere inceputa acum cativa ani, dar intrerupta in momentul incarcerarii lui.

Acum cativa ani, 2005-2007 cred, a fabricat pentru cineva niste modele de plastic care se foloseau la fraudarea bancomatelor. A fost prins, cercetat si condamnat definitiv in 2012, la 2 ani pentru fabricarea acelor modele si la 5 ani pentru aderare la grup infractional, acum fiind in penitenciarul Vaslui.

Imediat dupa inceperea cercetarilor, el a inventat un sistem simplu dar 100% eficient pentru eliminarea riscului fraudarii(clonarii cardurilor). A venit cu ideea la mine, am discutat cu un avocat care e cea mai buna varianta de inregistrare a ideii, dar si de valorificare. Doar ca, fiind foarte presat de cheltuielile cu avocatii, nu a avut rabdare sa cautam toate variantele de valorificare si a luat legatura cu cei de la MB Telecom care imediat l-au chemat sa negocieze colaborarea. Am fost cu el la negocieri si a semnat cu ei un contract de cesionare a brevetului.

MB Telecom a inregistrat produsul si a participat cu un prototip la cateva saloane de inventica. La Bucuresti au luat premiul intai, iar la Geneva au luat premiul presei internationale, premiu foarte mare, care a adus si o expunere media importanta. A dat cateva zeci de interviuri nu numai jurnalistilor romani. Din cate stiu, au fost cei de la Reuters, CNN etc.

Patronul MB Telecom a declarat ca Vali Boanta are oricand loc de munca la ei, pe proiectul lui sau pe alte proiecte.

In penitenciar el a pictat, a sculptat, a avut cateva expozitii, chiar zilele astea lucreaza pentru inca una. Totul este munca voluntara, nu se pune problema sa fie platit sau sa primeasca ceva in schimb. A scris chiar si o piesa de teatru.

Nu are nimic de castigat din tot ce face, existand variante ca pentru activitati sa aiba avantaje gen zile de libertate, etc.

Mircea Tudor, patronul MB Telecom, i-a spus ca incearca sa il ajute cu cererea de gratiere. Doar ca nu poate face cererea de gratiere pentru ca hotararea lui nu e redactata din cauza celor de la Inalta Curte, care nu au personal suficient. A trecut un an de la pronuntarea sentintei si el nu are hotararea redactata, sa poata incerca sa ceara gratierea.

A facut cereri de urgentare a redactarii hotararii, ultimul raspuns a fost „am transmis cererea dvs redactorului”.

Mai jos cateva din articolele cu Vali Boanta:

premiileinovatiei.ro

stirileprotv.ro/special

realitatea.net

adevarul.ro

Cam asta e povestea, acum el e linistit, asteapta, in maxim 2 ani ar trebui sa fie eliberat, in cel mai rau caz.

Îsi doreste sa se mute la Tg Ocna si sa i se redacteze hotararea, sa poata face cerere de gratiere, poate are vreo sansa.

Cristi Iorga

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.