Premierul Republicii Moldova: Avem nevoie de ajutorul Washington-ului

Prim-ministrul Pavel Filip solicită ajutorul partenerilor externi pentru a contracara tentativele propagandei ruseşti de a discredita actualul guvern şi influenţa ca atare prezidenţialele din toamnă în favoarea Moscovei, transmite Deschide.md.

Într-un articol publicat de The Hill, prim-ministrul Pavel Filip afirmă că Republica Moldova a fost constrânsă mai mult timp să aleagă între Rusia și Occident, însă acum, mai mult ca niciodată, autoritățile de la Chișinău sunt ferme pentru alăturarea la comunitatea euro-atlantică.

„Prin acordurile internaționale semnate, am ales cu fermitate comunitatea euro-atlantică, ca sursă de inspirație și destinație pentru țara noastră, iar actualul guvern este decis să urmeze calea europeană. Moscova nu este prea mulțumită de acest lucru și de aceea avem nevoie de ajutorul Washington-ului și de ajutorul altor capitale occidentale pentru a consolida tranziția de la câteva decenii de comunism spre o democrație liberă”, scrie Filip

În același articol premierul spune că Rusia își folosește mașina de propagandă pentru a inunda presa din Republica Moldova cu mesaje antioccidentale. El mai precizează că, de la începutul verii, Federația Rusă își antrenează intens militarii dislocați în regiunea transnistreană, la numai câțiva kilometri de Chișinău, iar aceste acțiuni au un singur scop: de a arunca Republica Moldova în mâinile aliaților Rusiei la următoarele alegeri.

Șeful Cabinetului de Miniștri mai spune că Moldova se îndreaptă acum spre primele alegeri prezidențiale directe din ultimii 16 ani, care vor avea loc pe data de 30 octombrie: „Ca în majoritatea alegerilor precedente, atât partidele pro-europene cât și cele pro-ruse sunt gata pentru bătălie”.

„Pentru Statele Unite și aliații săi, miza este mare, succesul unui partener economic și diplomatic situat strategic la hotarul de est al UE și la hotarul de vest al Ucrainei, care împărtășește valorile democratice și promovează stabilitatea regională […] De asemenea, Republica Moldova are nevoie ca prietenii noștri să contracareze propaganda ce încearcă să destabilizeze situația din țară, să discrediteze guvernul și să influențeze alegerile în favoarea Moscovei”, consideră Pavel Filip.
Cât despre situația internă, prim-ministrul conturează ideea că Republica Moldova a început o nouă perioadă de reforme și de stabilitate economică și politică, după ce, timp de 11 luni, au fost demise cinci guverne, iar în țară a început un val de proteste. Protestele au fost generate și de furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării.

„În tentativa de a stabiliza economia țării și de a asigura că crize precum scandalul bancar nu vor apărea din nou, am ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internațional pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă și transparența în cadrul sectorului financiar și să fie instituită o supraveghere nouă, independentă a Băncii Naționale a Moldovei. FMI a fost de acord să ofere 179 milioane $ în împrumuturi în următorii trei ani. Anticipăm aprobarea acordului de către consiliul de administrație și Executiv al FMI în lunile următoare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.