Premiile Societăţii Civile de Ziua Mondială a Mediului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, asociaţiile Salvaţi Dunărea şi Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, World Wilde Fund (WWF) şi Alma-Ro au premiat vineri, 3 iunie, jurnaliștii și politicienii care s-au remarcat pozitiv și negativ pe frontul de mediu, în perioada iunie 2010 – mai 2011.

 

“Spațiul verde e cu targa, vine și-l salvează Varga”

Dintre politicienii care s-au remarcat prin eforturi de protejare a mediului și care au fost premiaţi de reprezentanţi ai societăţii civile sunt: Victor Ponta – premiul “Forumul ecologist de mediu politic”, pentru inițiativa de a consulta ong-urile înainte de a ajunge la putere; Gheorghiţă Boţîrcă, primarul din Topoloveni – premiul „Prea multă inovare poate să te omoare” pentru că insistă să pună în practică proiecte pentru utilizarea energiei regenerabile. Un premiu special, „Salvati Delta”, a fost acordat fostului ministru al Mediului, Sulfina Barbu – pentru eforturile de a promova o lege modernă și cu efecte benefice asupra ecosistemului deltei. Lucia Varga, deputat PNL, a primit premiul “Spațiul verde e cu targa, vine și-l salvează Varga”, pentru că s-a luptat și a oprit modificarea ordonanței 114/2007, care protejează spațiile verzi din orașe.

Premiul „Ceaușescu a murit, Oprescu l-a înlocuit”

La polul negativ se afla politicienii care, prin acţiunile și declaraţiile lor, au afectat negativ mediul din România, în anul ce a trecut. Pe baza unei cercetari intreprinse de asociatia Ecopolis, Partidului Democrat Liberal a primit premiul “Hac, eu cu cine votez?” – pentru obținerea celui mai mic scor în sondajul Votul Verde 2010. Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, a primit premiul “Organismu-i de rahat, dacă nu-i modificat”, pentru că promovează asiduu și susține cultivarea organismelor modificate genetic în România. Partidului Ecologist Român i-a revenit premiul “Ecologia, brățară de aur”, pentru poziția de susținere a proiectului minier de la Roșia Montana. Ancai Boagiu, ministrul transporturilor, i se cuvine premiul „Anca Roadefier”, pentru că dorește să închidă 30% din lungimea căilor ferate de marfă din România. Nici ministrul economiei si industriilor, Ion Ariton, n-a scapat nepremiat. El a obtinut „Premiul pentru întreaga activitate”. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, s-a ales cu binemeritatul premiu “Ceaușescu a murit, Oprescu l-a înlocuit”, pentru că s-a încăpățânat sa înceapa construcția bulevardului Uranus și a demolat fără aviz clădiri de patrimoniu. Nicusor Dan, presedintele asociatiei Salvati Bucurestiul, a tinut sa avertizeze PNL si PSD (USL) ca, daca il vor sustine pe Oprescu la o noua candidatura pentru Bucuresti, societatea civila isi va retrage orice sustinere pentru USL. Si primarul din Constanta, Radu Mazăre, a incasat un premiu pentru betonarea spatiului verde si pentru ca reușește să guverneze orașul cu cea mai mică suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor (2mp). La randul sau, Victor Tarhon, președintele consiliului județean Tulcea, a obtinut premiul “Ceaușescu bun era”, pentru ca blochează lucrările de renaturare din Delta Dunării.

„Veterani de Razboi” – Ion Longin Popescu, Mihai Gotziu

Jurnaliștii care și-au folosit energia și laptopul pentru a semnala nenumărate nereguli și care sunt recunoscuţi ca atare de către organizaţiile de mediu sunt: Ion Longin Popescu, Formula AS – premiul “Veteran de război”, pentru nenumăratele articole despre Roșia Montană și pentru curajul de a depăși orice curte, fie ea și ”de justiție”, pentru a scrie despre acest subiect si despre altele; Mihai Goţiu, Vox Publica – premiul “Veteran de război”, pentru că alertează cu fiecare ocazie cu privire la riscurile și dezastrele mineritului cu cianuri; RFI România – premiul “Toujours l’amour” pentru deschiderea și comunicarea constantă cu organizațiile de mediu; Alex Dima, Pro TV- premiul “România, te iubesc  împădurită”, pentru o investigație periculoasă și anevoioasă despre măcelul pădurilor din țară; Raul Cazan, site-ul „2Celsius” – premiul pentru relatările de la conferinta ONU cu privire la schimbări climatice (Cancun, Mexic, decembrie 2010); Marius Vintilă, Radio Guerilla – premiul “Îmi place verdele“ pentru emisiunea Ora Verde. Juriul a acordat două premii speciale pentru publicaţii care s-au remarcat negativ prin activitatea editorială din acest an: România Liberă – premiul “Cenzură cu cianură”, pentru cenzura impotriva articolelor despre Rosia Montana; Adevarul Holding – premiul “Think inside the box”, pentru a fi înterupt brusc colaborarea cu platforma Think Outside The Box (o platforma care scrie constant despre mediu).

Oana Neneciu, Loredana Pana

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.