Preşedintele și cacademiile

De cîte ori îl văd pe Iohannis cocoțat în spatele amvonului de la CSAT, îmi vine în minte „tovarășul“. Mititelul de el trebuia să fie mai sus decît ceilalți, diferențiat de toți, nu care cumva să ne imaginăm că în fața noastră se află un lustragiu sau un scriitor de procese-verbale. Comandantul suprem, mareșalul, vodă stau întotdeauna sus, separați de ceilalți, ca nu cumva să ne imaginăm că fac parte din turmă. Mai jos, cuminți, umili, ascultători, sunt miniștrii, generalii, prim-ministrul, toți cu mîna pe pix, așteptînd să noteze ordinele și să soarbă cuvintele înțeleptului atotputernic. CSAT-ul nostru seamănă cu un fel de consiliu de război care trebuie să-i impresioneze pe cetățenii invitați să priceapă că omul cocoțat în vîrful parului este chiar șeful suprem. Și să-i sperie pe adversari, nu nepărat dușmani ai României. Și, mai departe, mucles!

Organismul acesta de tip militar, mai degrabă de model sovietic, a fost făcut după mintea și amintirile lui Ion Iliescu. Și a supraviețuit ca mijloc de consolidare a puterii președintelui, ca tehnică ilegală de legiferare (protocoalele secrete ale SRI și DNA) și ca semn distinct de putere militară aflată în spatele președintelui. Semnificația acelui decor teatral este și una civilă. Românul care se uită la televizor și-l vede pe vodă în vârful parului să știe de unde vin ordinele, mai ales că  în poziție de drepți, în spatele puterii (să-i zicem totuși democratice), stă armata superatlantică.

Cîtă vreme nu o oprește nimeni, cîtă vreme nu rîde nimeni de ea, instituția CSAT persistă. Numai că ea nu se mulțumește cu rolul său de motopompă cu frisoane, îndreptată spre ambițiile dușmanilor. Ea este și simbolul militar al unei structuri de putere organizate după reguli militare sau ceva pe aproape. Putem zice și aparent militare, dar și mafiot-militare. Vă mai aduceți aminte ce gărzi împopoțonate avea generalul Neculai Onțanu? Vă mai aduceți aminte de Academia de Ştiințe ale Securității, inventată de Gabriel Oprea, cu George Maior pe post de moț? Am publicat în Cotidianul de ieri o mărturisire a unui ofițer. Ea conține o mică parte din supermașinăria militară construită  de sfertodoctul de la UNPR. Auziserăm că informațiile militare se ocupau de strîns informații și de înregistrări, dar nu despre inamicii României, ci despre adversarii politici ai fălcosului general care n-a ajuns să fie și sanctificat din cauza greșelilor sale grosolane de gramatică. Academia de Informații a devenit și ea un soi de motopompă de doctori în științe ale securității. Toată armata de milițieni și chestori au obținut patalamale care le certifică inteligența, cultura și profesionalismul. Dar nu știu să spună pe de rost zece titluri din bibliografia consultată. Colegiul Național de Apărare ce face? Validează politicieni pafariști și aspiranți tembeli la funcții în statul  român democratic, nu militar. Industria de falsuri militare numite academii a proliferat înfricoșător. Și nu de ochii lumii, ci în adevăratul sens al cuvîntului. Nu mai poți vedea un ministru sau un parlamentar fără Colegiul Național de Luptă și Apărare (titlu deformat intenționat) sau fără ceva curs de pregătire, doctorat sau chiar diplomă de la Academia Națională de Informații.

Această butaforie de academii oarecum alfabetizabile sau chiar alfabetizate ține de fapt locul unor școli de politicieni. Și toate la un loc, pe lîngă că toacă sume uriașe, mai folosesc și la pescuirea de turnători, informatori, ofițeri acoperiți sau de funcționari cu dublă comandă. Inși de acest fel mișună în toate instituțiile publice.

Mulțimea asta de cacademicieni pe armată și pe informații strecurați  în toate domeniile și instituțiile publice ne arată că România n-a atins încă stadiul de încredere în civili, în profesioniști, în experți. Fără prezența mastero-doctorilor și a absolvenților din cacademiile pomenite mai sus, țara nu rezistă, pentru că civilii pot trăda, pot lua decizii greșite.

În mintea multora, România democratică nu poate exista fără armătura militară ascunsă prin instituții.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Recomanda 1

14 Comentarii

 1. Am citit cu placere ce ati scris. Oare ce pregatire militara or fi avand actualii sau fostii membri CSAT? Banuiesc ca au trecut prin armata ca soldatul Svejk.

 2. corect. totul e o gluma proasta! pseudo-facatorii de strategii si tara sint niste tristi amarasteni ai propriilor limite. ceea ce numesc ei capacitate intelectuala la ei insisi este de fapt golanie deprinsa la scoala smenului. peste toti troneaza mai marele smenar cu decizie definitiva la purtator. de mare viitor!

 3. Cea mai jenantă prezenţă în rolul de ,, ales ” , sanky … , al poporului … ! Un habarnist hoitar lipsit de nu minim bun simţ … !

 4. Oportunistii „de ocazied” se inghesuie la astfel de titluri care nu folosesc tarii, pentru a putea obtine un procent (15%) la salariu. De aceea este o lupta acerba pentru titluri academicew i domeniul Securitatii (?) sai Apararii „(De ce sa ne apewre? de adversarii politici sau de cei pregatiti in domenii tehnice!)

 5. „Organismul acesta de tip militar, mai degrabă de model sovietic” Comisia militara a bolsevicilor a fost condusa deTrotki nu deLenin,Stalin a condus comisia care cordona strategia militara sovietica numai in perioada razboiului, Mao la fel, unchiul Ho a numit un comandant militar care a organizat si condus armata partidului de cand Vietnamul a fost ocupat de japonezi pana i-a dat afara pe americani. Modele sovietice. In schimb in USA presedintele este si comandantul armatei. De fapt CSAT ul e un organism de conducere a securitatilor nu a armatei

 6. Poate se supara comandantul si iar coboara limuzina printre tinerii ingrijorati imbracat in pufoiaca,nu-l mai criticati ca lui ii sade bine cocotat acolo,el vegheaza in permanenta chiar daca noi in ignoranta noastra nu ne dam seama,voi nici nu realizati cat de greu este sa fii ingrijorat in permanenta fara sa stii de ce.

 7. Nu cred ca organul CSAT si alte organisme ale tarii ROMANIA sunt cauza ruinei: economice, politice, sociale, a amaratei noastre de tara ! Mizeria in tara asta in mod consistent incepe dupa ticalosia din 30.dec.1947, iar dupa a doua ticalosie din dec.’89 asistam la un amestec si o jefuire a tarii care rivalizeaza cu anii stalinismului din secolul trecut ! Sotul doamnei Carmen, azi om in Dealul Cotrocenilor, precum predecesorii sai post dec.’89, este un gargaragiu si o marioneta, il intereseaza numai salariul domniei sale marit cu 300% in rest este docil fata de ce spun si dicteaza cei care se amesteca copios si abundent in treburile noastre interne in ultimii 28 de ani : rusii, ” colegii americani ”, ” poporul ales ”, mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii ! In rest tara a ajuns o ruina: economica, politica, sociala, din carde cauza putem sa disparem ca stat national- unitar, vai mama noastra !

 8. Maestre ce ai facut cu acest sait ? varza… praf si pulbere… dece ai renuntat la vechiul format ? era mai ordonat si placut la vedere. Acum este la fel cu alte saituri de doi lei. Nu este numai parerea mea.

 9. P.S. Editorialele la coada saitului ? daca mai caut mai gasesc defecte la noul sait. Maestre vei pierde cititori.

 10. Dragilor, trebuie sa fi remarcat ce dictie la… cel numit motivat Mutulica”. Dar in plus a luat lectii si de punctuatie vorbita de la un distins recent onorat amoral pt aceste servicii personale… Deci, ii trebui un mandat prezidential sa invete a vb si intona corect limba romanilor, caci in primaria saseasca excela in dialectul matern. Acum uite, e pregatit deja de actorie, speram sa joace pe scena DNA-ului (fiind penal in actiuni inca neconstituite in vreun dosarel)in curand, deoarece nu are ce ne spune noua, ne lamuriram vreme de un mandat prelungit de la 4 la 5 ani! Geaba luna, geaba stele daca n-ai nimic pt noi…

 11. Așezându-se Mihai Tudose lângă președintele Johannis și „strigând” deîndată că nu mai vrea „split TVA”, după ce a susținut că nu mai vrea corupție, considerați că , după atâtea discuții referitoare la evaziunea fiscală la TVA, PSD și-a propus să transmită alegtorilor că Mihai Tudose și președintele Johannis susțin evaziunea fiscală la TVA ?

 12. Ce considerați că l-ar fi determinat pe domnul Mihai Tudose să treacă alături de președintele Johannis , pentru a zice „Jos cu corupții!”, „Jos „split TVA” !”, după ce dumnealui a inclus inițiativa „split TVA” în programul de guvernare ? Care considerați că ar fi „atitudinea” președintelui Johannis referitoare la evaziunea fiscală la plata TVA ?

Comentariile sunt închise.