”Preşedintele va primi mandatul meu de prim-ministru”. Ciolacu spune condițiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, miercuri, că în cazul în care PNL se va retrage de la guvernare, el îşi va depune mandatul de şef al Guvernului preşedintelui Klaus Iohannis, însă a adăugat că exclude acest scenariu, în baza discuţiilor pe care le-a avut cu liderul liberal, Nicolae Ciucă.

Ciolacu a fost întrebat la Roma, unde se află în vizită de lucru, cum comentează faptul că unii liberali au propus ieşirea de la guvernare şi dacă este dispus să conducă un guvern minoritar.

„Este exclus acest lucru. Dacă este o decizie politică a partenerilor de coaliţie să se retragă de la guvernare, în acel moment domnul preşedinte Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-ministru.

Eu am intrat în acest proiect după o discuţie inclusiv cu preşedintele României că vom duce această coaliţie şi această guvernare cel puţin până în anul 2024.

Dacă ne supărăm că nu mai avem prim-ministru, cu toate că am avut prim-ministru timp de trei ani şi jumătate având un scor electoral de 20% şi ni se pare normal să avem în continuare prim-miniştri sau anumite decizii, cred că este o abordare greşită”, a spus Ciolacu.

Acesta a precizat că din discuţiile pe care le-a avut până acum cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, este exclus acest scenariu.

„Din discuţiile mele cu preşedintele Ciucă, şi sper să nu îl deranjeze pe domnul preşedinte Nicolae Ciucă, este exclus un astfel de scenariu”, a afirmat premierul.

Despre calendarul alegerilor

Întrebat dacă varianta comasării alegerilor mai este de actualitate, premierul s-a arătat reticent la un program pe „bucăți”

„Nu este pentru prima oară când o spun, o spun şi în seara aceasta: în momentul în care vom avea un program pentru toate alegerile pentru tot anul electoral, în momentul acela este posibil să avem şi comasare. Nu aş duce discuţiile în zona de negocieri politice. Eu îmi doresc ca şi prim-ministru să dau tot ce înseamnă modificare legislativă pentru tot anul electoral.

Nu pe bucăţi, nu facem acum o comasare, pe urmă ne mai gândim cum facem abordarea alegerilor. Am intrat într-un joc că românii nu mai înţeleg nimic, că tot vorbim de comasări, nu luăm decizii în timp real. Nu, nu le-am explicat în fapt, ‘domnule, care sunt plusurile şi minusurile’. Şi atunci avem toate aceste discuţii interminabile. Eu, dacă aş fi alegător, chiar m-ar deranja. În acest moment avem un calendar. Eu nu voi schimba calendarul electoral decât pentru întreg anul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Există un calendar al alegerilor…

„Cel existent, pe 9 iunie (europarlamentarele n.r.), pe 29 septembrie localele, ultima duminică din noiembrie turul unu, la prezidenţiale, ultima sâmbătă din noiembrie, pe data de 30, că nu se poate 1 decembrie, alegeri generale, şi prima duminică din decembrie, pe 8 decembrie, turul doi la prezidenţiale. Aşa este legea în acest moment şi aşa este calendarul conform legii”, a declarat Ciolacu.

Problemele sistemului informatic al CNAS, o prioritate

”…este una dintre priorităţile mele personale şi am avut o discuţie foarte aplicată şi cu vicepreşedinţii, şi cu doamna preşedinte (ai CNAS n.r.), şi cu toţi cei implicaţi în digitalizare.

Haideţi să fim corecţi! Este aceeaşi situaţie ca la ANAF.

De 32 de ani nu vrem să facem digitalizare nici la Casa de Sănătate şi nici la ANAF.

De ce? Ştim cu toţii.

Eu v-am promis că după 32 de ani o să pornesc digitalizarea ANAF, lucru pe care l-am început şi o să vedeţi că până în aprilie, până la finele primului trimestru fiscal, o să fie mult mai bine decât până acum.

Iar la Casa de Sănătate mă voi ţine săptămânal, la fel cum am făcut şi cu ANAF, până se va înţelege foarte clar că de această dată România are nevoie de …”, a afirmat premierul Ciolacu.

Premierul a mai menţionat că a fost pornită digitalizarea şi la Ministerul Muncii „chiar cu companii româneşti, unele chiar voluntare”. 

Ciolacu îl laudă pe Grindeanu și-n Italia

Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, la Ateneul Român, că mizează pe raţiunea partenerilor de coaliţie, astfel încât să se ajungă la o soluţie privind comasarea alegerilor europarlamentare şi locale.

„Vom discuta din nou, vom căuta soluţii, şi eu mizez foarte mult pe raţiunea tuturor, astfel încât să avem o soluţie şi să ne concentrăm pe tot ceea ce înseamnă actul de guvernare, pregătirea tuturor etapelor electorale. Şi în felul acesta să asigurăm în continuare stabilitate prin responsabilitate politică”, a declarat Ciucă.

Negocierile vor fi reluate vineri, 16 februarie

„Vă pot spune că am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri şi nu se profilează încă o decizie.

Eu cred că orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm pentru că, pe de o parte, ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de foarte mult timp şi, până la urmă, trebuie să vedem celelalte probleme care sunt pe agenda guvernamentală şi trebuie rezolvate”, a explicat Ciucă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

 1. Inca o data, dovediti faptul ca
  – nu va pasa de tara
  – nu va pasa cat de bine sau de rau o duc romanii
  – nu aveti nicio viziunea pentru tara, popor
  – sunteti interesati doar de ciolan.
  Cocoseilor, o sa aveti o mare surpriza la alegeri, cand prostimea nu va mai vota cu voi!

 2. Este santaj de gainar. Daca altii te-au bagat in treaba mare si tie ti-a placut atunci mergi pana la capat.

 3. Da si ce?!! Daca iti dai demisia foarte bine dupa cate tampenii propui cu ministrii tai. Sa faci din nou covrigi la Buzau. In Italia se schimba guvernele si de doua ori pe an si tara merge inainte. Nu esti de neinlocuit caci asa te vad si pe tine, Ciolacu, colegii psd din Iasi!!!!

 4. Limbajul corpului: Priviți ce mână bleagă are Joha, parcă o face în silă.

 5. …daca este exclus scenariul, de ce temai bagi in seama?…asta a fost prima…a doua:tocmai ce-ti furara hecarii bolontinul pe digitalizare din parlament, jde mii de spitale tra sa scoata bistarii sa le dea drumu la digitalizare, firma pt care lucrez a facut pauza aproape o luna sa incerce sa recupereze cate ceva din digitalizare, saptamana trecuta eu am avut bani dar n-am avut, ca s-a bulit digitalizarea bancii sulii mele si doua zile am fluierat din buze a foame…pe bune, ai si tu a te lauda cu o fapta folositoare?…

 6. ”Preşedintele va primi mandatul meu de prim-ministru”. Sa se stearga cu el ca cur. Klaus e cu gandul la viitoarele plimbari, nu la gainariile ciolacului.

 7. Lui e sila de Romania, i se citește scârba pe fata aia ca ceara.

 8. Analfabetule funcțional pentru stapanii din vest și nefuncțional pentru SUBcolonia romanica, bănuiesc ca îți dai demisia în alb, ca ești prea pro.st ca să așterni 2 rânduri pe hârtie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.