Prima centrală nucleară iraniană a atins capacitatea maximă

Prima centrală nucleară iraniană, construită de către Rusia la Bushehr (sud), a atins capacitatea maximă, a anunţat vineri o filială a societăţii ruse Atomstroiexport într-un comunicat, transmite AFP, citată de Mediafax.ro.

„Primul bloc energetic al Centralei Nucleare de la Bushehr a atins o capacitate de sută la sută” joi seara, în cadrul „ultimei etape a punerii în serviciu”, a anunţat firma de inginerie Atomenergoproekt (NAIEP), o filială a Atomstroiexport, care a construit centrala.

Instalaţia de la Bushehr, simbolul accederii Iranului la energia nucleară, a fost inaugurată cu pompă în august 2010, după 35 de ani de vicisitudini. Proiectul a fost lansat de către firma germană Siemens în 1975, dar a fost oprit de către Revoluţia islamică în 1979, iar ulterior de către Războaiele din Irak (1980-1988), după care a fost reluat de Rusia în 1995.

Programul nuclear iranian se află, de mai mulţi ani, în centrul unui conflict între Iran şi occidentali, care suspectează regimul de la Teheran, în pofida dezminţirilor sale repetate, că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unor activităţi nucleare civile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.