Probabilitatea unor revolte sociale în Rusia pe fondul alegerilor

În timp ce Rusia se pregătește pentru al doilea an de recesiune, majoritatea economiștilor spun că alegerile parlamentare din luna septembrie nu vor duce la izbucnirea protestelor cu care țara s-a confruntat în 2011, scrie Bloomberg. În 2011 și în 2012, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva fraudării alegerilor și a revenirii lui Putin la președinție.

Sunt 30% șanse ca problemele economice să ducă la instabilitate politică. Acesta este rezultatul a 27 de estimări făcute pentru Bloomberg de o serie de specialiști. Doar șase economiști spun că probabilitatea unor revolte este de 50%.

Rusia este una dintre cele cinci state emergente unde se vor organiza alegeri importante în acest an, dar aici nu s-au înregistrat până acum decat proteste minore, spre deosebire de marile națiuni emergente precum India sau Brazilia, lovite recent de demonstrații și violențe. Deși se află în fața uneia dintre cele mai mari provocări acum când salariile rușilor au scăzut la cel mai mic nivel din cei 16 ani de când se afla la putere, Vladimir Putin are o cotă record a popularității, iar asta datorită conflictului din Ucraina și implicării militare în Siria, scrie Bloomberg.

”Reacția politică la această sărăcie va fi mai degrabă apatia, nu revoluția”, spune Wolf-Fabian Hungerland, economist la Berenberg Bank, la Hamburg. ”Kremlinul are prea mulți țapi ispășitori la îndemână”, spune el.

Ultimele sondaje arată că aliații lui Putin din partidul Rusia Uniăa sunt cotați cu 29%, dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare.

Putin s-a folosit de criza din Ucraina pentru a se feri de proteste atiguvernamentale. Le-a dat o replică dură opozaților, prin suprmarea activiștilor, după câștigarea alegerilor prezidențiale în 2012. Sprijinul pentru președinte a ajuns la 82% în ianuarie 2016, arată un sondaj realizat de Centrul Levada.

”Excludem o repetare a protestelor de masă din 2011-2012”, spune Andreas Schwabe, economist la Raiffeisen Bank din Viena. ”Însă revoltele anumitor grupuri sociale se vor face simțite din când în când și ar putea fi chiar mai frecvente dacă vor apărea probleme acute”.

Cum țara se află în cea mai lungă recesiune din ultimii 20 de ani, milioane de ruși se afundă în sărăcie, dupa ce guvernul a aruncat povara contracției economice în spatele populației și a reacționat la criză reducând cheltuielile și lăsând liber cursul rublei, scrie Bloomberg.

PIB-ul Rusiei se va reduce cu 1,5% în 2016. Este de fapt o creștere negativă cu 1,2% față de anul trecut, însă previziunea este una pesimistă, pentru că inițial contracția a fost estimată la 0,7% pentru 2016. De la începutul acestui an, rubla a pierdut 2% în fața dolarului, după ce în intregul an 2015 s-a prăbușit cu 20%.

Însă probabilitatea unor revolte ”este mai redusă decât data trecută, datorită înrăutățirii relațiilor Rusiei cu mai multe state vecine”, spune Cristian Maggio, șef la Toronto Dominion Bank din Londra. ”Toate acestea sugerează că rușii vor fi mai uniți în sprijinul guvernului lor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.