Problema Europei este la Bruxelles, nu la Washington

Mulți participanți la Forumul Economic Mondial de la Davos au fost uimiți când au văzut că Ursula von der Leyen și cancelarul Olaf Scholz vor să continue politicile care au dăunat atât de mult Uniunii Europene. Trebuie înțeles că acesta este un comportament tipic birocrației europene”, scrie economistul spaniol Daniel Lacalle.

”Birocrații UE au ales să se folosească de administrația Trump ca de un inamic extern, în loc să profite de ocazie și să pună la lucru potențialul uriaș al economiilor europene. Birocraților nu le pasă de rezultate, ci de birocrație.

Von der Leyen și-a exprimat angajamentul pentru menținerea strategiilor climatice și economice ale UE, care au dus la stagnare, la taxe mai mari, la reducerea competitivității și la  îndatorare excesivă. Acordul de mediu de la Paris continuă să fie cea mai mare speranță a omenirii, a spus von der Leyen. Este greșit. UE a folosit acest acord pentru controlul economic și social, provocând pierderi industriale și în infrastructura economică. De fapt, Acordul de mediu de la Paris a ajuns la rezultate total opuse celor scontate. UE este acum mai dependentă de importurile de gaze naturale lichefiate. Politicile europene pentru clima au redus emisiile însă au distrus creșterea economică și producția industrială.

Tehnologia, concurența și piața liberă sunt cele necesare pentru a proteja mediul, nu intervenționismul.

Nu trebuie să fim surprinși când citim că CE nu va reduce din cheltuielile publice excesive și nu va reduce taxele mari și legislația stufoasă care au adus pierderi UE.

În ultimii 16 ani, PIB-ul SUA a crescut cu 94%, în vreme ce PIB-ul UE a crescut cu doar 12%. Asta a avut loc într-o perioada cu stimulente monetare și financiare uriașe, inclusiv Planul Juncker și Fondul NextGeneration EU. Și dobânzile au fost negative în această perioadă. Stagnarea UE este o consecință a unui lanț de cheltuieli publice sectoriale care au dus la îndatorare, nu la creștere economică.

Din 2010 și până în 2023, productivitatea UE a crescut cu doar 5%, în vreme ce în SUA a crescut cu 22%. Cum se poate așa ceva?

Economia stagnează când guvernele subvenționează productivitatea scăzută și penalizează productivitatea mare prin taxe.

Oficialii UE își justifică această scădere arătând spre ascensiunea Chinei și a economiilor emergente și spunând că aceasta este cauza declinului relativ al UE. Oricum, procentul UE din PIB-ul Mondial era de 34% în 1960, iar acum a ajuns la 16%, în vreme ce SUA au crescut de la 25%, la 28% în aceeași perioadă.

Nici indicatorii sociali nu arată bine. Rata șomajului în UE era de 5,9% în noiembrie 2024. Tot atunci, rata șomajului în SUA era de 4,2%. Țări precum Spania și Grecia au un șomaj de 11,2%, respectiv 9,6%, iar populația cu risc de sărăcie este 27% în Spania, respectiv 25% în Grecia. Media riscului sărăciei este de 21% la nivelul UE. Iar 13% din populație trăiește în sărăcie. În SUA, 22% din populație riscă să intre în sărăcie, iar 11% din populație trăiește în sărăcie. În Germania, cea mai bogată țară UE, pragul sărăciei este la un venit de 14.124 de dolari pe an, iar in Spania este de 10.393 de dolari pe an. In SUA, pragul este de 14.580 de dolari pe an. Asta înseamnă că săracii din SUA sunt nu doar mai puțini decât în UE, ci sunt și mai bogați.

Tristul adevăr este că așa-zisul contract social și cheltuielile guvernamentale uriașe nu au ajutat Europa în niciun domeniu, iar taxele sunt cu 10% mai mari în UE decât în SUA.

Europenii dau deseori vina pentru aceasta slăbiciune economică pe lipsa sprijinului unei bănci centrale. Și asta este fals. În zona euro, masa monetară a crescut cu 15% în intervalul 2020-2025, mai mult decât în SUA. Bilanțul contabil al Băncii Centrale Europene este de 42% din PIB, după un vârf de 69%, în vreme ce Federal Reserve se află la 24,4%, după un vârf de 37%. Mai mult, BCE a implementat dobânzi negative din 2014.

UE este un model pentru aplicarea rețetei neo-keynesiene și pierde în fiecare domeniu socio-economic, pierde toate ocaziile pe care le are în energie, tehnologie și industrie. Regula pare să fie birocrația, taxele mari și politicile intervenționiste.

UE ar putea prospera dacă ar avea cheltuieli publice mai mici, dacă ar reduce taxele și are elimina birocrația, pentru că UE are capitalul uman, are companiile și antreprenorii necesari pentru a prospera. Însă liderii UE nu vor să renunțe la intervenționism și la obiectivele lor de control economic și social. Problema UE nu este Trump, ci agenda politica intervenționistă.”

Recomanda 24

24 de Comentarii

  1. Es croaca asta trebuia să fie demult în pușcărie, sau măcar zburată din funcție pe motiv de incompatibilitate crasă : soțul ei a lucrat la firma cu care asta a făcut niște contracte cri minale în numele acestui birocratic organism european cu un parandărăt astronomic. Probabil de acolo îi unge pe cei care continuă să o țină moț pe căktul ăsta european !

  2. ”UE ar putea prospera dacă ar avea cheltuieli publice mai mici, dacă ar reduce taxele și are elimina birocrația…”
    Problemele UE la indigo cu ale Romaniei.

  3. Europenii,daca nu se trezesc,sunt condamnati sa saraceasca pentru mentinerea luxului si bogatiei unor zdrente ticaloase,plimbatoare de hartii,lipsite de orice urma de viziune. Toate (editat) sorosiste, bune pentru invartit vorbe si hartii,aka „consultanta” nu au nimic de oferit omenirii doar escrocherii si razboaie pentru acoperirea lor.

  4. Bucătăresele de la Bruxelles se ambiționează să facă politică mare în loc să facă gulașul tare! Plecați drequ la curățat barabulele, nu mai încurcați lumea!

  5. Dl. Călin a arătat cu o marjă mare de eroare că problema e la Bruxelles. Ar fi țintit un bulzzeye perfect dacă pomenea creierul de dimensiuni reduse al URSSulei.

  6. Birocraților nu le pasă de birocrație, ci de bani. Ideologilor, ONG-iștilor, acoperiților, nu le pasă de ideologie, dogme, principii, datorie, ci de bani. Ursula, Scholz și mulți alți viermi de Bruxelles sunt multimilionari! Politica lor e fabricată de lobbyiști și implementată de scursurile de Bruxelles pentru bani. E un lucru elementar și la vedere.

    Licuriciul are ambele mâini în năpasta Europei pentru că ei nu au prieteni, doar vaci de muls și dușmani. Politica externă a SUA e exclusiv una de exploatare și control.
    „Politica verde” este program de export al cheltuielilor și riscurilor tranziției energetice.
    Războiul contra Rusiei este o operațiune de ocupație, cu același scop pe care l-au avut toți invadatorii acesteia de-a lungul istoriei, dar include și bonusul de sabotare a Europei, care e construită pe legăturile cu Rusia și Asia.

  7. ALUNGAȚI-I!
    Care cetățeni i-au ales pe birocrații din Komiziya Ioropenisă islamizantă? NICI UNUL!

  8. Capitalismul, tovarăși, capitalismul (ho,ho,ho,n-am zis zurück!). Ceva nou, sau apocalipsa? Bogăția porcească n-are nicio justificare obiectivă, aduce toate nenorocirile de pe Pământ.. People before profit și nu invers!

  9. Cucoana asta a făcut Uniunea Europeană praf ce să mai spui ca să băgat și în treburile interne ale României în cazul alegerilor. Nu au fost rușii a fost cucoana cu Macron și cu Maia Sandu ei sunt cei care s-au băgat peste alegeri. Dacă alegerile au fost viciate hai să repetăm și parlamentarele dar asta nu mai vor găștile pnlpsdudmr ca ar fi aruncate imediat la coșul de gunoi al istoriei.

  10. in Romania salariul mediu brut de 8355 da un net de 4887 lei mai putin de o mie de euro 4970 lei iar acele peste 14.000 inseamna ca la ei saracia incepe de la aprox. 1200 de euro…deci la noi si clasa de mijloc e in saracie…

  11. Mă gândesc că UE este doar un alt fel de a conduce această parte de lume de cei cîțiva ce conduc lumea de sute de ani prin minciuni, furturi, mai ales înfricare.
    Statele naționale au fost făcut cu forcepsul. Devide et impera. Singurul popor în adevărata înțelegere a cuvîntului (aceiași limbă, aceleași obicee, aceiași credință, fără școală gratuită și obligatorie, fără media) este poporul român!
    Poate nu le mai convine, din anumite pricini, această împărțire administrativă a Europei cu state și granițe.
    Poate e doar o diversiune vremelnică.

  12. SUE este o aberație,. Este o idee șoroșistă, acu demonstrat falimentară.. Sancțiunile contra rusiei sunt de fapt auto sancțiuni și piață pentru marfa americană..din ukraina.. Imigrația necontrolată islamistă la fel este o făcătură inspre nivelarea diferendelor naționale și religioase europene. La toate astea au fost părtași mai toții din UE, mai ales numiții in funcție de decizie.. Acu să te mai uiți in gura lor,.să le mai dai bani și arme pentru un rezbel stupid,. Cît de prost trebuie să fii.

  13. In contradictoriu mă încumet sa fac afirmația ca politica UE este o încercare rezonabilă de a calma piburile si cresterea economiei într-un context care include finitudinea planetei noastre fie ea plata sau excentrică.

  14. Eu stiam ca in ori ce intreprindere persoana care nu poate face fata si este incompetenta pt. postul pe care il ocupa ,este ori retrogradata ,ori data afara.Asa ceva nu vedem ca se intimpla nici in politica romaneasca unde se greseste frecvent,unde vedem ca exista foarte multi incimpetenti,la fel si la Bruxelles si cei incapabili sau nepotriviti functiei nu sunt trimisi la plimbare.Asta estecauza situatiei catastrofale in care ne gasim acum si la fel toata Europa.Incompetentii si puturosii ne conduc si au inca puterea sa butoneze .

  15. Ursula a fost sustinuta masiv taman de decidentii globalisti de la Davos. Multi dintre cei invitati, fie au in sange globalismul si fac doar niste simulari pentru fraierii din tarile lor, fie habar nu au ce se intampla in lumea reala.

  16. „Taci ori de câte ori ești convins că prostia adversarului este susținută de neputința de a renunța la ea.”

  17. Mie sila de Ursula V pentru modul în care conduce/ nu conduce UE. Modul nu are nimic cu democrația. Problemă climatica este, e stringentă, dar măsurile nu constau în legatul dopului de capac, ambalaje proprii de luat mâncarea acasă, o punguța care era cândva 2 centi acum e 20, o vaca să crești e taxat dar sabiei o mașină nouă nu și sunt multe multe anomalii de asta. Sa nu uit de centrala pe gaz, care o înlocuiesc ei cu zero barat centrale de căldură, de zece ori mai scumpă și mai costisitor de reparat, basca in romanistan încă nu s-au branșat lumea la gaz toată și mulți sunt pe lemne 🤣 Cei de la UE cu UVL sunt într-un alt film.

  18. „.. șoarecii se înțepau și plângeau dar continuau să mănânce cactuși..”
    Așa și unii ..văd că tot ce fac e în zadar dar continuă..

  19. Ha, ha! Di cân’ l-aț’ votat pi Ghiolbann v-am zâs că săsălăii-s o națâie di hebetici… N-aț’ vrut să mă credeț, mno nah!

  20. Problema grava e, că, s-au adunat o gloata dementa care ia hotărâri peste conducerea stabilă a oricarei tari din Europa! Țările din spațiul european, sunt clădite, conform UE, pe două guverne plătite din bugetul statului reprezentat, ceea ce face că, guvernul stabil din tara respectivă, sa nu mai funcționeze și țările, vezi exemplu Romania, ajung la faliment total. Exact că într-o familie căsătorită, acasă sunt împreună și în afara casei, fiecare cu a mă-sii și la revenire în domiciliu, scandal și haos! Posibil că ăștia de la Bruxelles sa prefere V ață dubla atâta timp cât practică.

  21. La UE, aceasta Ursula vL a fost votata din nou cand trebuia trimisa acasa. Zeci de state pe glob nu au treaba cu schimb.climatice.Daca in 1000 de ani, omenirea va scadea, iar unele civilizatii vor disparea, aceste fenomene au fost mereu in istorie. Clima a determinat mai repede disparitia lor. Europa se duce la fund, lent dar sigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.