Procuror general, demis după ce a acuzat de trădare doi jurnalişti

După o serie de polemici aprinse legate de deschiderea unui dosar de „înaltă trădare” împotriva a doi jurnalişti germani, ministrul Justiţiei de la Berlin a luat decizia de a-l demite pe procurorul general federal, Harald Range.

În centrul scandalului s-au aflat doi jurnalişti de la blogul politic “netzpolitik.org”. Pe blog au fost publicate documente calsificate “exclusiv pentru uz intern” care aparţineau serviciului intern de informatii al Germaniei, Verfassungsschutz . Documentele prezentau planurile serviciului de a extinde supravegherea comunicaţiilor pe internet ale cetăţenilor germani. Documentele au fost transmise jurnaliştilor de un colaborator al serviciului. Jurnaliştii nu au făcut publică identitatea sursei. Cei doi jurnalişti, Markus Beckedal şi Andre Meister, au facut obiectul unei plangeri depuse de şeful serviciului secret, Hans-Georg Maassen, la procuratura federală generală. Ei au fost acuzaţi de “înaltă trădare”, la fel şi cârtiţa din interiorul sistemului. Procurorul general a deschis dosarul penal fără a recurge la verificările juridice necesare, a reieşit ulterior.

Câtă vreme procedura lansată nu a fost anunţată public, procurorul general şi-a văzut liniştit de cazul jurnaliştilor. În momentul în care dosarul a devenit public, unul câte unul politicienii au început să se distanţeze de procurorul general. Este motivul pentru care o parte din presa germană consideră că acesta din urma a fost un ţap ispăşitor în acest scandal. Primii care au început să-l atace pe Range au fost politicienii opoziţiei, iar apoi cei din Partidul Social Democrat, vioara a doua la guvernare, alături de creştin-democratţi. Ministrul Justiţiei, social-democratul Heiko Maas, a început să fie din ce în ce mai virulent, la fel si Angela Merkel, pentru a nu mai vorbi de opinia publică.

Cum planurile serviciului secret nu puteau să nu fie cunoscute de o serie de politicieni direct implicaţi în supravegherea activităţii sale, o parte dintre jurnaliştii care au abordat acest subiect susţin că procurorul general a fost demis la ordinul serviciului secret si al politicienilor cu greutate.

Ştiind că nu mai are nimic de pierdut, procurorul Harald Range a trecut la contraatac. În timpul unei conferinţe de presă organizată marţi, el a condamnat intervenţia politicului justitie, pe care o califică drept “insuportabilă”. Numai că în Germania Parchetul General este parte a executivului, un lucru de care Range pare să fi uitat în momentul în care a inceput să acuze politicienii.

Abia demis, Range a declarat că Ministerul Justiţiei i-a cerut să renunţe la un expeert independent implicat în verificarea necesară pentru a deterima dacă publicarea documentelor cu pricina întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de înaltă tradare. Range spune că acest expert ajunsese la concluzia că este vorba de informaţii secrete şi astfel jurnaliştii ar putea fi acuzaţi de trădare. Greşeala făcută de Parchetul General este însă evidentă, caci deschiderea dosarului penal a premers efectuării acestei verificări. “Au încercat să influenţeze o procedură juridică pentru că rezultatul acesteia ar fi putut fi inoportun din punct de vedere politic”, spune Range.

Având în vedere fondul pe care vine acest scandal, procurorul general s-a devenit un personaj paria în Germania. În timp ce doi jurnalişti cetăţeni germani au fost acuzaţi de înaltă trădare şi supuşi unor expertize juridice complexe, Range nu a făcut nimic pentru a deschide un asemenea dosar în cazul spionării germanilor de către o putere străină, cu accpetul spionajului german, în cazul BND (serviciul de spionaj german)/NSA. A preferat în schimb să se ridice împotriva presei care a îndrăznit să publice aceste informaţii.

Pionul numit procuror general a fost sacrificat, însă cazul celor doi jurnalişti rămâne în coadă de peşte, iar libertatea presei in Germania este pusă sub semnul întrebării de marile publicaţii.

Cazul de mai sus a ajuns şi în atenţia OSCE. Marţi, pe site-ul organizaţiei a fost publicată o declaraţie în care se arată că reprezentantul OSCE pentru libertatea presei a reclamat acest caz în faţa ministrului german de Externe. “Ameninţarea că vei fi acuzat de trădare are un efect puternic asupra jurnaliştilor implicaţi în investigaţii. Cred că în cazul violării confidenţialităţii informaţiilor autorităţile ar trebui să se abţină să dea presa în judecată, căci rolul presei este de a investiga şi relata despre subiectele importante pentru public”, spune reprezentantul OSCE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.