Procurorul lui Voiculescu și-a aflat pedeapsa

Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat marți de instanța supremă la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare, pentru luare de mită și operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția.

De asemenea, Emilian Eva a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 12.000 lei pentru fals în declarații și a fost achitat pentru spălare de bani.

Judecătorii au dispus în cazul lui Emilian Eva un termen de supraveghere de 4 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 zile în cadrul Consiliului Local Iași — Direcția de Asistență Comunitară sau Direcția Exploatare Patrimoniu.

În același dosar, fiica procurorului, Bianca Mădălina Eva, și nepotul său, Ioan Eva, au fost achitați pentru mărturie mincinoasă.

Pe latură civilă, judecătorii au dispus confiscarea de la Emilian Eva a sumelor de 18.400 euro și 2.700 lei, precum și trei tablouri.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Emilian Eva a devenit cunoscut după ce a instrumentat, în primă fază, dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani închisoare.

Anchetatorii susțin că în cursul lunilor mai — iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligențele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

„Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluția a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian”, sisține DNA.

După soluționarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 — ianuarie 2015, Emilian Eva ar fi pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată.

În perioada ianuarie — februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, procurorul ar fi obținut de la Ministerul Culturii — Direcția Județeană pentru Cultură Iași un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații aflate pe teritoriul acestui stat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă și primită cu titlu de mită.

Procurorii DNA susțin că, în intervalul august 2014 — iunie 2015, Emilian Eva a achiziționat, în vederea revânzării, și a intermediat vânzarea, respectiv cumpărarea, percepând comisioane în urma tranzacțiilor intermediate unui număr de peste 200 de picturi, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.

Fiica procurorului și nepotul său l-ar fi ajutat pe Emilian Eva să transporte și să vândă respectivele tablouri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. De ce cu suspendare iara nu cu executare? Oare judecatorii si procurorii nu trebuie sa fie modele de cinste si de patriotism?

    • Cu executare sunt sentintele pentru cei care fura o bara de salam ca sa aiba ce sa dea de mancare la copii sau pentru cei care trebuie sa comita delatiuni pentru a beneficia de reduceri

    • ESTE BINE,TOTUȘI,CĂ DECIZIA NU ESTE DEFINITIVĂ.POATE CĂ NIȘTE PROCURORI VOR FACE APEL IAR ALȚI JUDECĂTORI VOR DA CU EXECUTARE ȘI CHIAR MĂRI PEDEAPSA.NU SE MAI TERMINĂ ODATĂ CU ABERATIA ASTA DE ”PEDEAPSĂ CU SUSPENDARE”.

  2. Daca era cineva cu functii politice, pedeapsa era mai mare si cu executare! Corb la corb nu-si scoate ochii!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.