Profituri record pentru corporaţiile americane în 2012

Revista The Economist subliniază că profiturile companiilor din Statele Unite au crescut cu 20% faţă de 2007, ultimul an de dinaintea crizei financiare din SUA. Procentul din PIB-ul american reprezentat de profiturile corporaţiilor americane este uluitor, având în vedere că în 2007 acesta depăşise deja recordul istoric înregistrat în 1929, trecând dincolo de 12% din PIB. În anii ’80, acest procent era de numai 3-6%, a urcat apoi la 9%, iar criza financiară l-a readus la 7%. În 2012, profitul companiilor a ajuns să reprezinte 15% din PIB-ul american.

The Economist explică aceste profituri record prin adaptarea rapidă la criză a companiilor americane şi prin disponibilizările masive la care au recurs. Se adaugă şi presiunea ţărilor emergente precum China, India sau Brazilia, care a limitat cererile salariale ale angajaţilor.

The Economist scrie însă cu îngrijorare că această creştere a profiturilor va duce la o diminuare a veniturilor angajaţilor şi la o accentuare a conservatorismului patronilor. Aceştia par mult mai atraşi de investiţiile bursiere şi de rezultate pe termen scurt decât de investiţiile pe termen lung, care în primă fază duc la reducerea profitului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.