Proiect. Funcţionarii ANAF să fie amendaţi

declaratia-unica

Un grup de senatori USR a depus o iniţiativă legislativă conform căreia funcţionarii ANAF ar putea plăti amenzi dacă nu respectă termenele pentru trimiterea comunicărilor şi obligaţiile care le revin în relaţia cu contribuabilii


Proiectul stabileşte că nerespectarea de către organele fiscale a obligaţiei de a organiza întâlnirea cu contribuabilul în vederea demarării procedurii de mediere va fi considerată drept contravenţie şi va fi pedepsită cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei, amenda urmând să fie aplicată funcţionarilor ce aveau obligaţia de a îndeplini procedura.

Senatorul USR Cristian Bordei, iniţiator al propunerii legislative, susţine că măsura propusă va avea ca efect responsabilizarea organelor fiscale, cu atât mai mult cu cât, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor lor, contribuabilii suferă consecinţe majore, precum executarea silită sau blocarea conturilor.

„Există foarte multe situaţii în care contribuabilii sunt executaţi abuziv de către organul fiscal, fără să existe clarificarea obligaţiei fiscale înscrise în somaţie. În astfel de cazuri, contribuabilul are dreptul să solicite, conform legii, iniţierea procedurii de mediere, pe parcursul căreia executarea silită se suspendă, însă adesea ANAF ignoră pur şi simplu termenele legale prevăzute pentru această procedură. De cele mai multe ori, victimele acestei încălcări a legii de către organele fiscale/ANAF sunt, în majoritate, persoane cu venituri mici, vârstnici cu pensii infime, familii cu mai mulţi copii, familiile monoparentale, etc categorii care nu îşi permit sa apeleze la consultanţă de specialitate sau la avocaţi”, afirmă Cristian Bordei, potrivit unui comunicat transmis, duminică.

Potrivit legii, după depunerea procedurii de mediere, executarea silită încetează până la finalizarea medierii. Dar există cazuri în care ANAF nu răspunde în termen, nu răspunde luni de zile sau niciodată, drept pentru care executarea silită continuă, fără a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificări. Plătitorul de taxe are la dispoziţie 15 zile să iniţieze procedura de mediere, pentru a aduce clarificări. Procedura opreşte executarea silită. ANAF trebuie să răspundă la notificarea de mediere în maximum 10 zile şi să organizeze întâlnirea de mediere cu contribuabilul, procedură finalizată prin încheierea unui proces-verbal în care se consemnează soluţiile identificate. Ulterior, contribuabilul are 15 zile să plătească sumele datorate, iar dacă nu o face, ANAF continuă măsurile de executare silită se explică în comunicat.

„Desigur, nu există nicio explicaţie pentru faptul că încălcarea termenelor de către organele fiscale nu este sancţionată şi nu există sancţiuni pentru organul fiscal care omite să-şi îndeplinească obligaţiile”, este de părere Cristian Bordei.

În urmă cu un an, deputatul USR Victor Ilie a depus o iniţiativă legislativă care urmărea şi ea ca relaţia statului cu cetăţeanul-contribuabil să fie una corectă, echilibrată, pe picior de egalitate. Mai exact, iniţiativa legislativă a deputatului USR Victor Ilie prevede ca şi statul să plătească dobânzi şi penalităţi contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate.

”Iniţiativa a fost respinsă de senatorii PSD şi PNL, şi este, în prezent, blocată la Camera Deputaţilor”, a mai proiect USR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Pentru cine nu a interacționat cu mafia funcționarilor din Rromânica, refuzurile și întârzierile sunt doar modul „soft” de a te constrânge psihologic să le oferi șpagă. Se fac că sunt proști și neatenți, pentru ca oamenii care se grăbesc și au nevoie urgentă de serviciile lor să strecoare și ei ceva în plic. Niște șpăgari nenorociți! Ultimii oameni!

  2. Deocamdată e proiect, mai durează până la final! Și în monitorul oficial, va ajunge cu modificări, excluse anumite categorii de lichele care au legătură cu politica! Vocaliza multa împuțită până la finalizarea dedicata. Sikkktir.

  3. Apa de ploaie! Bolovanii astia din USR habar nu au de realitati. Cu totul alte masuri trebuie luate impotriva acestei noi structuri ‘perfectionate’ de popa Bolosh devenita tot mai securista (stat in stat) ai carei baieti merg cica in controale. Dar fara vreun avantaj substantial pentru stat. Nu-si platesc nici macar salariile babane si plimbarile pe benzina statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.