Proiect: Internarea copiilor mai mici de 7 ani în centre de plasament, interzisă

Plasamentul copiilor care nu au împlinit vârsta de 7 ani ar putea fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, nu în serviciu de tip rezidenţial, potrivit unui proiect de lege, care atrage atenţia că instituţionalizarea afectează dezvoltarea copiilor.

„Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis”, potrivit unui proiect de lege depus la Senat, care modifică alin.(1) şi (2) ale art.64 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Prin excepţie, se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de 7 ani, în situaia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijri în servicii de tip rezidenţial specializate, potrivit sursei citate.

„Instituţionalizarea copiilor a fost dovedită ca nocivă de către multiple studii ştiinţifice de specialitate, încă de acum 50 de ani. (…) Copii crescuţi în centre de plasament au rezultate mai proaste din punct de vedere psiho-social şi cognitiv, cu efecte mai prounţate asupra primei categorii. Impactul asupra IQ-ului este de asemenea semnificativ. (…) Lipsa personalului calificat, condiţii deficitare şi aglomerarea contribuie la o dezvoltare emotţională semnitficativ încetinită a copiilor crescuţi în centre”, susţine iniţiatorul proiecului de lege deputatul USR Oana Bîzgan, în expunerea de motive.

Oana Bîzgan afirmă că s-au remarcat efecte puternice cu precădere înainte de vârsta de 3 ani, motiv pentru care Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a mai fost modificată în trecut pentru excluderea copiilor sub vâsta de 36 de luni de la plasare în centrele de tip rezidenţial.

Deputatul USR susţine că „necesitatea protecţiei sociale a copiilor conform legşii nu se opreşte la vârsta de 3 ani”, aşa cum legea prevede în prezent.

Proiectul de lege este semnat de parlamentari din toate partidele politice reprezentate în Parlament.

Senatul este prima cameră sesizată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

1 Comentariu

  1. O EXCELENTĂ INIȚIATIVĂ! Se vede că USR e o formațiune sereioasă, față de celelalte adunături politice, și vede în vii tor și altceva decît interese meschine de grup! Copiii trebuie să fie crescuți în medii familiale, altfel se dezvoltă anormal și devin victime ale societății sau sistemului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.