Proiectul „Aripi”, monument închinat rezistenţei anticomuniste

Fundaţia Română pentru Democraţie a organizat miercuri, 8 iulie 2015, o întâlnire privind stadiul lucrărilor de finalizare a monumentului Aripi, închinat rezistenţei anticomuniste, la care au participat sculptorul Mihai Buculei, creatorul monumentului Aripi, prof. dr. arhitect Alexandru Beldiman, coordonatorul proiectului de amplasare a monumentului în Piaţa Presei Libere,Octav Bjoza, preşedinte AFDPR, Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministrul Culturii, dr. Traian Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Primăria Municipiului Bucureşti, Radu Preda, preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), alături de reprezentanţi ai Administraţiei prezidenţiale şi Primăriei Municipiului Bucureşti, parlamentari şi consilieri reprezentând întregul spectru politic.

Monumentul Aripi este un reper artistic de care Bucureştiul, capitală europeană, are nevoie, dar şi împlinirea unei datorii faţă de cei care au plătit cu viaţa şi libertatea lor în timpul dictaturii comuniste pentru libertatea noastră de azi.

Emil Constantinescu a subliniat că iniţiativa FRD nu are nicio conotaţie politică: România are nevoie de un reper moral pentru însănătoşirea societăţii şi un exemplu de solidaritate. Construcţia acestui monument reprezintă un asemenea exemplu.

Aripile cântăresc 130 de tone, au o înălţime de 28 de metri şi se vor înălţa simbolic în Piaţa Presei Libere, în locul unde a fost amplasată în timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin. Sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, descrie amplasarea monumentului astfel: „Imaginaţi-vă un tumul de granit, cu iarbă în jur, tăiat la 45 de grade. Impresia este că aripile se desprind de pământ.

Dimensiunile şi greutatea monumentului au obligat echipa de arhitecţi coordonată de profesorul Alexandru Beldiman să recurgă la soluţii ingenioase şi cele mai moderne tehnologii în domeniu. Proiectul de amplasare a Aripilor prevede executarea unei platforme sinusoidale, în spatele căreia se înalţă tumulul amintit de sculptorul Mihai Buculei, iar în faţa acesteia este prevăzut un spaţiu pietonal acoperit de granitul roşu – ironie a istoriei – recuperat din soclul statuii lui Lenin.

Dl. Traian Radu Negrei, director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Primăria Municipiului Bucureşti, întors de la un comandament la SC Electromecanica Ploieşti SA, a prezentat stadiul monumentului din inox compus din 3 Aripi şi termenul de finalizare al acestora. În prezent se efectuează operaţiuni de finisare prin sablare la primele două aripi, urmând ca în a doua jumătate a lunii iulie să fie finisată şi a treia aripă. După sablare se va aplica pe fiecare aripă şi un strat de protecţie cu o substanţă ce nu afectează aspectul lucrării.

Paralel cu operaţiunile de finisare se efectuează şi o scanare 3D a fiecărei aripi, în vederea stabilirii cu exactitate a montajului in situ. Butucul metalic aferent fiecărei aripi este prevăzut cu 38 de găuri pentru buloane de prindere într-o ramă cu acelaşi număr de găuri, încastrată în soclul din beton.

Executantul a estimat că cele 3 aripi vor fi recepţionate la 15 august, urmând a fi transportate pe un dispozitiv în jurul datei de 10 septembrie (perioada estimată pentru obţinerea aprobărilor de transport). Din cauza dimensiunilor agabaritice (lăţimea unei aripi este de 9 m), pe traseul de la Ploieşti până la montajul in situ, este necesar a se demonta 8 obstacole. Transportul se va efectua pe trailere, în coloană şi va fi asigurat de către SC Felbermayr SRL.

Reprezentanţii partidelor politice prezenţi la întâlnire şi-au declarat susţinerea pentru proiectul Aripi şi vor vota la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 16 iulie în favoarea alocării sumelor necesare pentru transportul şi amplasarea monumentului în Piaţa Presei Libere.

Un anunţ care l-a determinat pe Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, să mărturisească: „De când maestrul Buculei a câştigat concursul pentru construirea unui monument închinat rezistenţei anticomuniste, au murit peste 40.000 dintre foştii deţinuţi politici. Astăzi mai suntem doar 3000 şi mă bucur că pot participa la dezvelirea Aripilor.

Radu Preda, preşedintele Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), consideră că Bucureştiul este mutilat din punct de vedere istoric, lipsit de o cultură memorială şi că, pornind de la monumentul Aripi, se poate dezvolta ulterior un discurs de prezentare a oraşului.

Iniţiativa construirii unui monument închinat rezistenţei anticomuniste a aparţinut Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, care a solicitat în 1997 sprijinul preşedintelui României. În cei 18 ani scurşi de la demararea acestui proiect grandios, Fundaţia Română pentru Democraţie, condusă de Emil Constantinescu, a susţinut fiecare demers şi fiecare etapă legată de finalizarea monumentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.