Promisiunile „strategice” ale lui Ciolacu în numele Guvernului

ciolacu-dragnea

Vicepremierul Marcel Ciolacu, a declarat, luni, la Parlament, la o conferință de specialitate, că „prioritatea strategică zero” a Guvernului este relansarea marilor proiecte de investiții.

„În acest moment traversăm o perioadă bună din punct de vedere economic. Suntem primii în UE în ceea ce privește creșterea economică, fapt care a determinat toate instituțiile și organismele financiare internaționale să revizuiască constant estimările privind evoluțiile economiei românești în acest an. Vom depăși cu siguranță ținta propusă de 5,2% creștere a PIB. Cu toate acestea trebuie să fim realiști și să recunoaștem că avem nevoie de un program de politici publice consistente și serioase, care să contracareze anumite riscuri și vulnerabilități care ne-ar putea afecta tot acest parcurs încurajator, iar, din acest punct de vedere, prioritatea strategică zero a Guvernului este relansarea marilor proiecte de investiții. Asta și nu consumul trebuie să fie principalul motor de dezvoltare pentru o economie cu adevărat sustenabilă și competitivă. Dacă vrem să folosim în mod rațional bugetul atunci trebuie să facem investiții. Am reușit cu mare efort în acest an să scoatem lucrurile din adormire, să ajungem la un ritm de lucru susținut în a doua parte a anului. Asta înseamnă că în 2018 se va lucra la mai multe tronsoane în același timp. Dacă vom păstra același ritm în următoarele 12 luni avem șanse mari să recepționăm între 150 și 180 de kilometri de autostradă anul viitor, prioritățile fiind, în primul rând, Pitești-Sibiu și, cu o nouă strategie, Ploiești-Brașov”, a spus Ciolacu, citat de Agerpres.

Ciolacu a susținut că, totodată, atenția Guvernului se va concentra asupra fondurilor europene.

„Am reușit în acest an să recuperăm decalajele, să acredităm toate autoritățile de management care se ocupă de gestionarea fondurilor. Banii încep să vină într-o cadență tot mai bună. Ne propunem să ajungem la un ritm de absorbție de șase — șapte miliarde de euro anual care să genereze efecte majore în economie și să mențină gradul actual de creștere economică. Anul acesta sperăm să-l închidem cu 5 — 5,2 miliarde de euro. Atât sectorul privat, cât și tot ce înseamnă economia de stat vor avea la dispoziție cele mai ieftine resurse financiare posibile pentru a dezvolta proiecte de investiții”, a afirmat el.

De asemenea, a adăugat Ciolacu, Guvernul va continua să susțină prin măsuri concrete sectorul IMM-urilor, una dintre acestea fiind suplimentarea fondurilor pentru programul Start-Up Nation.

„În al patrulea rând, viziunea strategică a Guvernului urmărește susținerea unor industrii cheie, precum agricultura, energia și apărarea, pentru că ele fac parte din coloana vertebrală a economiei și pot fi niște motoare foarte bune de creștere economică. (…) Energia este un alt domeniu în care ne vom uita cu mare atenție, mai ales că urmează anul liberalizării totale a prețurilor. Nu vrem să intervenim asupra pieței și a prețurilor și dorim ca statul să maximizeze performanța sistemului energetic în ansamblu, implicit a companiilor pe care le controlează în acest domeniu”, a spus el.

Ciolacu a punctat, în context, rezultatele financiare înregistrate de Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Transelectrica, care le plasează printre cele mai profitabile entități economice din întreaga economie.

„Și, în pofida unor voci neîncrezătoare, aceste companii își vor continua programele de investiții, astfel încât să înregistreze rezultate mai bune și la anul”, a menționat vicepremierul.

Ciolacu a precizat că un alt element al strategiei guvernamentale vizează revitalizarea industriei naționale de apărare.

„Suntem conștienți că oamenii de afaceri au nevoie de un cadru transparent, stabil și predictibil. Încrederea este pilonul cel mai important pentru dezvoltarea unui climat favorabil consolidării mediului de afaceri, fie că vorbim de capitalul autohton sau străin. Vom depune toate eforturile pentru atingerea acestor obiective”, a mai declarat vicepremierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. PSD-ule suna bine ! Dar hmmm….sa vedem. In primele trei „prioritati” ar trebui sa fie IMPOZITAREA (si TVA-ul) firmelor straine si cele 3 (trei)autostrazi aflate pe „culoarele europene”, respectiv :Ploiesti-Brasov, Brasov-Oituz-Bacau si Pitesti-Sibiu(dar tronsoane centrale nu capete-pacaleala)!
    Daca nu va apucati de acestea exista riscul ca sa fiti considerati INUTILI

    • Spre vacău nu e culoar european ci spre uniunea sovietică. Litoralul şi vestul țării trebuie conectate, nu şoldova şi rusia de dincolo de prut.

  2. Primar mincinos, in conflict cu majoritatea locuitorilor. Canalizare deficitara, da pe afara, pe strazi de 2-3 ori pe saptamana. Circulatie paralizata cateva ore dimineata si tot atatea seara. Lipsa investitiilor in infrastructura. Trotuare de 30 – 50 cm. Pe scurt, comuna – dormitor. Constructiile se realizeaza pe banda, fara analiza serioasa a posibilitatilor din teren.

  3. Considerați că listarea la bursă a Hidroelectrica ar provoca pierderi în categoria veniturilor bugetului de stat, corespunzătoare dividendele repartizate statului de la Hidroelectrica , care ar fi alocare eventualelor acțiuni înstrăinate ?
    Care considerați că ar fi avantajele și dezavantajele unei inițiative precum cea a listării la bursă a Hidroelectrica ?

  4. Deci,”(…), corespunzătoare dividendelor repartizate statului, de la Hidroelectrica, care ar fi alocate eventualelor acțiuni înstrăinate ? (…)” ?

  5. In timp ce Vicepremierul habarnist Ciolacu debiteaza aberatii PSDiste, uite ce spune un Reprezentant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei(CCIR), prezent Vineri la Sfantu Gheorghe, Covasna, la Gala Topul Firmelor 2016:
    „În discursul său, reprezentantul CCIR, Serban Mihailescu, fost parlamentar, le-a transmis antreprenorilor să nu fie intimidați de toate schimbările în economie care se anunță prin mass-media, precizând că ele nu s-au aplicat (de exemplu split TVA) și a subliniat că în prezent economia României merge bine, asemenea economiei mondiale. Acesta a vorbit și despre evaziunea fiscală și a prezentat câteva date de la nivel național.

    „Mi-am propus pe drum să abordez în discurs o parte importantă, legată de Registrul Comerțului, dar avem totuși aici invitați și pe cei din această instituție, așa că voi fi mai puțin critic, dar vă rog frumos, dați consultanță pentru orice fel de firmă care trebuie înființată.
    Va fi nevoie în curând de o mare „revoluție” în această chestiune.
    Îmi permit să vă dau niște cifre naționale, ca să vă dați seama unde este evaziunea în chestiunea legată de firme. Pe datele Registrului avem peste 880.000 de firme în România.
    Pe datele pe care le dă Ministerul Finanțelor avem 650.000, deci mai puțin cu 230.000, iar pe datele celor care contează la ANAF sunt 400.000”, și-a încheiat Mihăilescu discursul, nu fără a lăsa în urmă uimire pe fețele afaceriștilor prezenți la eveniment și exclamări verbale.

    Ce sa mai comentam??!!

  6. Lovitură pentru Ministrul Muncii: „Când au aflat pretenţiile ministrului Olguţa Vasilescu, toţi au părăsit Comisia!”
    Deputatul Nicolae Giugea, prim-vicepreşedinte PNL Dolj, a declarat Vineri, într-o Conferinţă de presă la Craiova, că măririle de salarii şi pensii promise de PSD în campania electorală reprezintă o ‘păcăleală sinistră’, iar anunţul Preşedintelui L. Dragnea că Legea pensiilor nu va fi gata în acest an înseamnă recunoaşterea eşecului.
    „Măririle de salarii şi pensii reprezintă o păcăleală sinistră. Anunţul lui Dragnea că Legea pensiilor nu va fi gata în acest an, este de fapt recunoaşterea unui eşec de proporţii. Şi-au dinamitat singuri programul de guvernare, striviţi de propriile minciuni şi incompetenţe”, a afirmat Nicolae Giugea.

    Deputatul PNL Dolj a mai spus că la nivelul Ministerului Muncii s-a fi format o Comisie din 20 de specialişti pentru recalcularea pensiilor, iar când au aflat pretenţiile ministrului Olguţa Vasilescu, toţi au părăsit comisia.
    „Se spune că la Ministerul Muncii există o comisie care recalculează pensiile. Adevărul este cu totul altul. Au format o comisie din 20 de specialişti. În momentul în care au aflat pretenţiile exagerate ale doamnei ministru, aceştia au părăsit comisia, care în momentul de faţă NU mai există.
    Unul dintre cei mai vocali miniştri PSD este dna Lia Olguţa Vasilescu. A fost prezentă peste tot, arătând grafice cu tot felul de creşteri de salarii şi pensii. Acum totul s-a dovedit a fi o mare minciună. Ar trebui să se ducă acasă şi să ne lase în pace. Să nu mai mintă populaţia cu o astfel de agresivitate”, a susţinut Nicolae Giugea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.