Prostestele continuă până când pleacă și Mubarak

Președintele Egiptului Hosni Mubarak a refuzat solicitarea demonstranților de a demisiona și a spus că va numi un nou guvern care să promoveze democrația.

Mubarak s-a adresat națiunii într-un discurs televizat, puțin dupa miezul nopții de vineri, după ce mii de protestatari ocupaseră străzile cerand „libertate și schimbare” , în cea mai mare confruntare cu care a avut de-a face președintele egiptean în 30 de ani de când se află la putere. El a mai promis şi o serie de reforme sociale, însă protestatarii s-au declarat nemulţumiţi, adunându-se din nou sâmbătă, la Cairo şi în alte oraşe, pentru a cere înlăturarea din funcţie a lui Mubarak. Armata egipteană a cerut „marelui popor al Egiptului” să respecte restricţiile de circulaţie şi să nu participe la adunări în locuri publice, relatează AFP, citând un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială MENA. „Către marele popor al Egiptului: ţinând cont de faptul că unele elemente aflate în afara legii comit acte de vandalism asupra proprietăţilor publice şi private şi îi terorizează pe cetăţeni, forţele armate cer tuturor să nu se adune pe străzi şi în principalele pieţe”, se precizează în comunicatul oficial. ” Forţele armate cer tuturor să înceapă să respecte restricţiile de circulaţie începând de la ora 18.00 şi până la ora 7.00, până la noi ordine”, se scrie în text, reamintindu-se că încălcarea restricţiilor atrage sancţiuni legale.

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, „trebuie să plece”, a declarat, sâmbătă, Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai opoziţiei egiptene şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.” Voi coborî în stradă astăzi (sâmbătă), alături de colegii mei, pentru a contribui la schimbare şi pentru a-i spune preşedintelui Mubarak că trebuie să plece”, a declarat ElBaradei, pentru France 24. „Preşedintele Mubarak nu a înţeles mesajul poporului egiptean. Discursul său este complet dezamăgitor. Protestele vor continua cu şi mai multă intensitate, până la căderea regimului”, a mai adăugat laureatul premiului Nobel pentru pace. „Atunci când un regim se comportă atât de josnic şi pune tunurile cu apă pe cineva care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace, înseamnă că este începutul sfârşitului pentru acest regim şi că este momentul să plece”, a spus ElBaradei.

Sute de mii de persoane demonstrează, începând de marţi, în Egipt, cerând înlăturarea de la putere a lui Mubarak, care conduce Egiptul de aproape 30 de ani. Deşi atmosfera este tensionată, unii dintre demonstranţii aflaţi în piaţă s-au fotografiat alături de tancuri sau strângând mâna militarilor. Piaţa Tahrir, acolo unde se află sediul mai multor insituții guvernamentale, din centrul oraşului Cairo, a fost unul dintre principalele puncte de adunare a protestatarilor în ultimele zile. În apropiere, poliţia a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor care încercau să forţeze accesul către sediul Ministerului de Interne.

Şi în oraşul egiptean Ismailiya au izbucnit sâmbătă confruntări violente, unde forţele de ordine au intervenit împotriva câtorva mii de manifestanţi care cer plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, au relatat martori oculari, citaţi de AFP.

Demonstraţiile împotriva preşedintelui Hosni Mubarak s-au soldat, începând de marţi, cu cel puţin 27 de morţi şi sute de răniţi. Sâmbătă dimineaţă, serviciile de telefonie mobilă, întrerupte complet vineri, au redevenit parţial operaţionale, însă accesul la Internet rămâne în continuare blocat. Atât Internetul, cât şi telefonia mobilă au jucat un rol-cheie în organizarea manifestaţiilor împotriva regimului din Egipt, iniţiate de grupuri de tineri inspirate de „revoluţia iasomiei” din Tunisia, care a dus la înlăturarea regimului condus de Ben Ali.

Președintele SUA, Barrack Obama a admis sâmbătă, că în urmă cu câteva ore a discutat la telefon cu Hosni Mubarak și că i-a comunicat acestuia că trebuie să ia măsuri concrete în vederea schimbărilor politice, economice și sociale.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.