Protest la sediul OMV Petrom

Activiştii Greenpeace au mers, miercuri, să protesteze la sediul OMV Petrom faţă de proiectul Neptun Deep, susţinând că va ameninţa habitatele din Marea Neagră şi va accelera schimbările climatice.

Activiştii Greenpeace au scris cu vopsea galbenă pe clădirea în care îşi are sediul OMV Petrom: ”No New Gas” şi au afişat mesaje care promovează protejarea Mării Negre şi oprirea noului proiect de extragere a gazelor din Marea Neagră.

Ei cer companiei accesul public la toate documentele supuse consultării publice pentru avizarea de mediu a proiectului Neptun Deep.

”OMV Petrom a ignorat până acum cererile noastre de publicare a studiului de ecotoxicitate. Practic, compania refuză să facă publice chimicalele ce vor fi deversate în Marea Neagră pentru 20 de ani la rând şi ascunde impactul negativ al acestor chimicale asupra biodiversităţii marine. Este total netransparent, iresponsabil şi periculos ca acest impact negativ să fie ascuns sub preş”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Potrivit Greenpeace, compania trebuie să prezinte testele de toxicitate cronică pentru toate substanţele chimice care vor fi deversate în mare şi să demonstreze că valorile limită maxime admisibile asigură protecţia mediului marin şi nu prezintă un impact negativ asupra ecosistemului acvatic.

”Noul proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, va ameninţa speciile marine vulnerabile şi va emite în atmosferă sute de milioane de tone de CO2 cu urmări climatice catastrofale”, a mai transmis organizaţia.

Aceasta a contestat în instanţă PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, 76 de oameni de ştiinţă din Austria s-au alăturat eforturilor organizaţiei de mediu şi au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep. Mai mult, Greenpeace România a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

 1. demonstreaza si ei in Romania, care detine 0,00001% din rezervele si productia mondiala de gaze.
  organizarea protestelor pe aceaisi tema in Arabia Saudita, Iran, Rusia, Azerbaidjan, Qatar se lasa inca asteptata

 2. Bateriile pe litiu emițător de CO2 și bombă incendiară, avantaj la dublu. Mașinile electrice cu sute de kilograme de baterii pe litiu, risc mortal prin parcarile subterane.
  Masinilor modificate cu rezervor de GPL adaugat nu prea li mai permite accesul in asa parcari.

 3. „studiul de ecotoxicitate” TREBUIE sa arate
  contributia omv la eliberarea NOXELOR,
  >>>>>> a NOx <<<<<<<<
  a oxizilor de azot.

 4. Niste fomisti si complexati si-au gasit si ei un rost in viata. se cred buricul pamantului ca latra mediul si ce facem noi cu mediul dar ca sunt manati ca vitele de altii si fac mult rau Romaniei, nu vad! Sa mai infulece si ei ceva. Pe langa rahatul ce il infuleca constant de la rusi si nu numai!

 5. schema e simpla:
  -corporatiile americane aum 100 de ani AU INTELES ravagiile produse de gazele de eshapament
  de nano-carbon(aia nu e funingine,fum)
  de oxizii de azot,
  au gasit sa dea vina pe fumat, a fabricat studii mincioase
  (dupa cum fabricantii de margarina au dat vina pe „colesterol”
  pt. ca margarina nu contine….nimic deci e buna..)

  acum aceleasi corporatii au inventat „incalzirea globala”
  cauzata chipurile de CO2
  pt. ca LE CONVINE

  in substrat problema incumba raspunderea fiecaruia
  care intretine fenomenul numit „combustie”,
  toti aia sint vinovati de moartea si vatamarea grava a semenilor lor.

  in fond chestiunea e mai grava,
  dupa cum a remarcat
  Pr. Ioan Istrati: Radiografie – Antihrist nu poate veni decât într-o lume de iad
  satanele dintre noi EXACT ASTA URMARESC:
  creearea unei lumi de Iad pt. a le veni mai degraba Antihristul!

  (numai cand ii auzi pe paganii „neo-crestini” te ia durerea de cap
  aia numai despre Apocalipsa pomenesc,
  ei sint unele dintre satanele care procedeaza pt. venirea Antihristului)
  e un mecanism de crestere a preturilor

 6. @Dragavei Leustean
  -e un mecanism de creshtere a preturilor;
  noi vrem de fapr cresterea ACCIZEI la carburanti,
  80 de lei pe litru nu credem ca e limita superioara.

 7. Bună!
  VÂNZAREA PETROM către piticul OMV pe nimic pt ROMÂNIA , dar cu ȘPAGI de sute de milioane de DOLARI (trădătorul sef a fost Adrian Năstase) a fost un MARE JAF care a uimit lumea! Cum a fost posibil asa -ceva? Nastase e bine merci , la fel Dan Ioan Popescu prin Ialia!
  Ce au făcut cei de dupa jaful lui Năstase?
  Au continuat JAFUL, din ordinul lui BASESCU s-au transferat inca 20% din acțiuni catre Fondul Proprietatea( interesat fiind ambasadorul SUA.Mark Giteinstein) care FOND PROPRIETATEA le-a vandul subevaluate cu cca 7% in decembrie 2022 lăsând statul roman in fundul gol! JAF! CORUPȚIE! JAF!
  Acest fond trebuie desfiintat si daca e necear sa fie scos din Romania!
  A fost creat pt despagubiridar el face JAF!

  SUNT LA PUSCARIE BANDIȚII ? NU!
  EI SUNT BOGATI !

 8. I-aș tine pe eco-nazistii astia in pielea goala iarna si stropiti cu apa rece, fara nibi o sursa de caldura sa se incalzeasca.Sa vada ce eco este! Asa merita, jigodiile!

 9. @andrei ionescu

  -intrebarea e:
  cum de ceilalti banditi
  macar din europa efl,total,shell
  s-au dat LA O PARTE?
  -toti capitalistii SINT INTELESI INTRE EI,
  mimeaza concurrentza!

 10. aici au mare dreptate!
  nicaieri in lume, cu fractionare, sau cum s o mai face extractia de gaze din mare, nu a iesit bine pentru mediu.
  Romania e bogata si datorita Marii Negre, obiectiv turistic si biosistem cu multe specii marine, cat si datorita Deltei Dunarii, care prin animale sau cine stie ce alte procese naturale se va murdari cu ceea ce deverseaza sondele de extractie a gazelor.
  asadar, ceea ce nu trebuie extras, nu trebuie extras, facem rost din alte parti!

 11. Rusii din Crimeea pot extrage din punga fara „partizani” pe capul lor. Doar au murit pentru asta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.