PSD – cîştigător, PNL s-a faultat singur, ALDE şi USR şi-au dublat scorul de la parlamentare

Noul primar al Craiovei va fi Mihail Genoiu (PSD) care a obţinut o victorie anticipată cu 42,8%. În alegerile de duminică, pe locurile următoare s-au situat: PNL – 16, 2%, independentul Lucian Săuleanu – 12,98%, ALDE – 12,05%, USR – 11,63%. S-au prezentat la urne doar 18,57% dintre craiovenii cu drept de vot, adică 47.504 persoane, dintre cele 255.782 înscrise pe listele electorale.

Cîteva observaţii pe marginea acestor alegeri se impun. În primul rînd, participarea redusă la vot readuce în discuţie această lege electorală care „omoară” pur şi simplu campania electorală prin interdicţiile pe care le conţine, la care se adaugă faptul că, din cele două săptămîni de campanie, cinci zile au fost „mica vacanţă” de Rusalii! De altfel, Olguţa Vasilescu, fostul primar al Craiovei, a declarat: „Din păcate, aşa cum am văzut şi la alte alegeri, faptul că nu se mai face campanie electorală duce la o prezenţă scăzută la vot. Astăzi am avut surpriza ca mergând pe străzile Craiovei şi întâlnindu-mă cu mai mulţi cetăţeni să realizez că foarte mulţi dintre ei nu ştiau că au loc alegeri. Şi asta pentru că în campania electorală nu mai putem să punem panouri publicitare cu candidaţii, nu se mai face campania aşa cum se făcea acum câţiva ani”. Fiind acum membru al Guvernului, este de aşteptat ca Olguţa Vasilescu să nu se mărginească la aceste observaţii, ci să treacă la acţiune pentru modificarea Legii electorale în vederea următoarelor alegeri.

Deşi rata de participare la vot a craiovenilor a fost una îngrijorător de redusă, rezultatele permit cîteva observaţii. Astfel, este confirmată dominaţia PSD care, deşi a avut un candidat mult mai puţin cunoscut, venit din UNPR, partid aliat acum cu PMP, a cîştigat aceste alegeri cu peste 25 de procente în faţa PNL!

De asemenea, trebuie subliniată tentativa de „sinucidere” politică a PNL, care l-a desemnat candidat pe senatorul Mario Ovidiu Oprea, deşi, aşa cum am anticipat la începutul campaniei electorale, îl avea în curte pe Lucian Săuleanu, decanul Baroului de avocaţi, care a obţinut singur, ca independent, 12, 98% din voturi, cu doar 3 procente mai puţin decît PNL! Este cît se poate de limpede că PNL s-ar fi apropiat de scorul obţinut de PSD dacă ar fi mers pe mîna lui Săuleanu, personalitate mult mai cunoscută în Craiova decît senatorul Oprea.

Trebuie menţionată şi ascensiunea celor două partide noi, recent apărute pe secena politică, ALDE şi USR, care au obţinut la aceste alegeri un scor de două ori mai mare decît cel de la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut! Astfel, Anişoara Stănculescu (ALDE), singura femeie înscrisă în această bătălie, a obţinut 12,05% din voturi, faţă de 5,52% în decembrie, iar Adrian Prisnel (USR) a obţinut 11,63%, faţă de 5,25% în decembrie, ceea ce înseamnă că ALDE şi USR au obţinut la alegerile de duminică un scor de două ori mai mare decît cel obţinut la parlamentarele din decembrie!

Observăm, de asemenea, că scorurile obţinute de PNL, USR şi candidatul independent al PNL arată că, dacă aceste partide l-ar fi avut candidat comun pe Lucian Săuleanu, acesta s-ar fi apropiat foarte mult de scorul obţinut de PSD!

În fine, trebuie subliniat faptul că aceste alegeri au confirmat forţa electorală a alianţei PSD-ALDE, care a obţinut şi duminică un cor de peste 50% din totalul voturilor, la fel ca şi în alegerile parlamentare de la sfîrşitul anului trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.