PSD: „Tentativă ilegală și neconstituțională de a prelua puterea executivă”

Sorin Grindeanu și Victor Ponta sunt acuzați de PSD de „tentativă ilegală și neconstituțională” de a prelua puterea executivă a statului român, în urma numirii fostului premier ca secretar general al Guvernului și a trimiterii demisiilor lui Sevil Shaidehh și Carmen Dan la Cotroceni.

Formațiunea îi numește pe Grindeanu și Ponta „doi foști membri ai partidului”, ceea ce confirmă încă o dată că Victor Ponta este ca și exclus din PSD.

„PSD condamnă categoric tentativa ilegală şi neconstituţională a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român. În toate aceste acţiuni ilegale, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat şi nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice şi constituţionale”, afirmă PSD într-un comunicat de presă.

Liderii social-democraţi mai spun că niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat pe Grindeanu și Ponta să întreprindă vreuna dintre aceste „acțiuni ilegale”, „ceea ce înseamnă că cei doi acționează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor”.

Ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, a afirmat la rândul său vineri seară că acțiunile pot fi considerate „o veritabilă încercare de lovitură de stat”.

„Eu în acest moment cred că ne confruntăm cu o veritabilă încercare de lovitură de stat. (Grindeanu — n.r.) este premier în funcție, până la moțiune, dar este singur, nu mai are Cabinet. Cred că aceste două componente nu pot fi separate. Un premier nu poate să-și facă treaba de premier fără Cabinet. Încercarea disperată de a constitui un cabinet, punând presiune continuă și negociind (…), înseamnă că ți-ai propus să creezi o structură care nu este constituțională. Eu așa văd, o încercare disperată de a impune un guvern, eludând Constituția”, a declarat Carmen Dan vineri la Antena 3.

Depunerea moțiunii de cenzură, grăbită

În urma mutărilor făcute de Sorin Grindeanu și Victor Ponta, PSD a decis să grăbească depunerea moțiunii de cenzură împotriva propriului Guvern. Moțiunea de cenzură va fi citită duminică în plenul celor două Camere ale Parlamentului, a anunțat vineri noapte liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, în contextul în care documentul urma să fie depus luni.

„Urmărind cu mare atenție ce se întâmplă și modul în care se derulează aceste evenimente, am decis să convocăm colegii parlamentari pentru duminică. Duminică, începând cu ora 16,30, în plenul Parlamentului se va citi moțiunea de cenzură. Asta înseamnă că programul pentru ziua de duminică va fi următorul: începând cu ora 15,00 vor avea loc ședințele grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE, de la 16,00 va avea loc ședința Birourilor permanente reunite, iar de la 16,30 ședința de plen reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură”, a transmis Fifor la sediul central al PSD.

Acesta a justificat graba prin aceea că social-democrații nu pot asista „impasibili” la ceea ce se întâmplă.

„Și considerăm că este normal ca Parlamentul României să reacționeze și să putem să repunem în ordinea normală a lucrurilor ceea ce se întâmplă în momentul de față. Este un mod ilegal și neconstituțional prin care doi foști membri de partid încearcă să acapareze puterea guvernamentală în România Or noi, PSD și partenerii de la ALDE, nu putem asista la acest lucru. Prin urmare, dorim că citim moțiunea de cenzură duminică, pentru ca în termenul cel mai scurt România să redevină o țară în care se guvernează legitim, în care guvernul este un guvern legitim desemnat prin Parlamentul României”, a mai spus Mihai Fifor.

Parlamentarii PSD au fost convocaţi prin SMS la şedinţa de duminică a Parlamentului. Aceștia au fost anunţaţi că prezenţa este „obligatorie”.

„Dragi colegi, vă rog mult să ne mobilizăm şi DUMINICĂ (18 iunie), ora 15.00 să facem cu toţii un efort şi să ne întâlnim în şedinţa de grup de la CDEP, pentru semnarea moţiunii de cenzură! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, în cadrul căruia se va citi textul moţiunii. La final vom avea o întâlnire comună – parlamentari şi preşedinţi de organizaţii judeţene, într-o locaţie ce urmează a fi comunicată ulterior. Prezenţa obligatorie!”, este mesajul transmis parlamentarilor.


Despre Ioana Radu Articolele 872
Author