La finele săptămânii trecute, Clujul a fost zguduit de un nou scandal de corupţie. După arestarea din 2011 a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Radu Bica (condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie) şi apoi arestarea fostului primar Sorin Apostu, acum a venit rândul şefului Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, să fie reţinut şi apoi arestat preventiv pentru luare de mită.
La fel ca şi în celelalte două cazuri, arestatul e doar vârful unui iceberg înfricoşător.
Concret, potrivit stiridecluj.ro şi comunicatelor DNA, Traian Mariş a fost denunţat de pădurari care au povestit că au fost obligați să plătească 20.000 de euro annual, plus material lemnos, dacă vor să mai rămână în funcții, dacă vor ca şeful Direcţiei Silvice să nu încheie acte de control în defavoarea acestora şi pentru a beneficia de controale ”blânde” în teren. Denunţătorii au precizat că ştiau de la alți colegi că, în cursul lunii aprilie, urmau controale în Cantonul Silvic Beliș, însuşi prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, arătându-se iritat de defrişările excesive din zonă, pădure în valoare de peste 20 de milioane lei tăiată în doar 2-3 ani. Mai mult, în biroul lui Mariş de la Direcţia Silvică s-a descoperit un process-verbal întocmit de inspectorii silvici, care au găsit grave nereguli în sectoarele celor doi pădurari din Beliș. Conform acestui raport, pădurarii din ocolul silvic Beliș ar fi trebuit să fie mutați disciplinar pe alte funcţii, pe o perioadă de trei luni.
Fără îndoială, şeful Direcţiei Silvice Cluj a fost găsit în flagrant de procurorii DNA, cu o sumă de bani înseriaţi, probabil mită, bani a căror provenienţă nu a putut-o justifica.
Dincolo de acestea însă merită notate o serie de alte aspecte. În ultimii 20 de ani, România a fost tunsă de păduri. Mafia lemnului de la nivel naţional este una prosperă, pe traficul major cu lemne clădindu-se atât averi colosale, cât şi campanii electorale ori grupuri de interese şi protecţii zonale. Senatorul Valer Marian afirma zilele trecute într-o scrisoare deschisă către tata socru al PSD că “în locul vânării principalilor vinovaţi de dezastrul ţării şi de umilirea şi sărăcirea românilor şi în detrimentul soluţionării problemelor economice şi sociale, aţi acordat prioritate şi preeminenţă goanei după sinecuri şi grijii personale şi instituţionale pentru umplerea propriului portofel. Şi codrul (alias directorul general Romsilva, Adrian Crăciunescu) şi asfaltul (alias ex – ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi) şi energia (alias ministrul Constantin Niţă) şi unele judeţe (Giurgiu, Timiş, s.a) vorbesc”.
La nivel judeţean, în Cluj, codrii Apusenilor au devenit o palidă amintire. Centrul de comandă pare a fi la Huedin, cotidianul.ro (http://www.cotidianul.ro/afacerile-nebune-ale-politistilor-din-huedin-204802) acordând un amplu spaţiu deja afacerilor nebune ale poliţiştilor din Huedin. Deşi pădurile sunt tunse de zeci de ani pe zeci de mii de hectare din Apuseni, de abia acum prefectul de Cluj şi DNA fac declaraţii şi capturi senzaţionale. Taman unde!? În zona Mărişel, unde primar este liberalul Traian Mariş, unul dintre puţinii primari liberali din zona Apusenilor dominată de primari PDL. Prefectul Clujului, Vuşcan, fost lider local al PSD, flutura în faţa ziariştilor exact în momentul reţinerii lui Mariş, un control de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, potrivit căruia în comuna Mărișel au fost descoperite defrișări ilegale din ultimii doi ani, peste două hectare.
”Au fost descoperite defrișări nelegale la Mărișel într-un volum de masă lemnoasă estimat la 61.490 mc, recoltat ilegal, fără documente reprezentative, cu o valoare a prejudiciului de 20 de milioane de lei. Au fost făcute controale pe o suprafață de 2.030 de hectare fond forestier și 441 pășuni împădurite. Pentru a-și pierde urmele, cei de la Composesorat și de la Primăria din Mărișel au transferat atributul de cotrol și gestiune a acestui fond forestier în 2012, fără a se constata existența unor cioate provenite din tăieri, unui ocol silvic privat Vlădeasa-Huedin”, a declarat prefectul Vușcan. Mai mult, raportul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj-Napoca, urmând să fie începută o anchetă penală. Niciun control la poliţiştii care asigură transportul acestui material lemnos, nici un control în alte Ocoale Silvice rămase fără păduri! A descoperit prefectul apa caldă!
Şi taman unde dă lovitura DNA?! La şeful Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, numit de liberali în funcţie în vara anului 2012.
Pe de-o parte o lovitură dură încasată de PNL, care astfel este asociat cu corupţia şi furtul de lemne la scară industrială. Pe de altă parte, o dată cu îndepărtarea liberalului Mariş de la Direcţia Silvică Cluj, partenerul de coaliţie, PSD, va putea să numească un şef nou, din aria sa de influenţă. Astfel, puşculiţa pădurilor din Apuseni trece la PSD. Un PSD care este dominat de celebrul Grup de la Cluj, ale cărui relaţii de amiciţie cu fărădelegile democrat-liberalilor sunt prea bine cunoscute. Absolut întâmplător, liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus, a fost uns exact în perioada arestării lui Mariş ca vicepreşedinte PSD.
Jocurile sunt şi mai cusute cu aţă albă dacă se analizează cu atenţie o serie de declaraţii din dosar. În primul rând se pune întrebarea de unde au simpli pădurari sume de zeci de mii de euro pentru a le plăti şefilor lor?! Apoi, strigător la cer este faptul că în România se permite un denunţ al unui mituitor către şeful său, mituitor care recunoaşte că mita e pentru a beneficia de controale blânde sau pentru a acoperi grave nereguli constatate în munca lor. Pe numele pădurarilor care au dat mită şi l-au denunţat apoi pe Mariş există procese- verbale întocmite de inspectori silvici, care dovedesc grave nereguli în sectoarele lor de activitate, propunându-se mutarea lor disciplinară. Bravii noştri procurori nu se sesizează însă în ceea ce priveşte aceste aspecte. Trăiască mituitorul care prin denunţ îşi acoperă neregulile!
Seamănă cu povestea Aspaziei Droniuc, cea care după ce l-a denunţat pe fostul primar Sorin Apostu a dispărut de pe faţa pământului, niciun mandat de aducere la procesul lui Apostu neputând fi pus în aplicare…
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.