Puigdemont și-a luat tălpășița

Update: Oficiali ai Guvernului spaniol au anunțat, luni, că fostul lider catalan Carles Puigdemont a plecat la Bruxelles, în contextul în care un oficial belgian a semnalat că acesta ar putea să primească azil politic în Belgia, relatează The Independent.

Vizita lui Puigdemont la Bruxelles vine în condițiile în care procuroul general al Spaniei, José Manuel Maza, a anunțat că 20 de foști lideri catalani, printre care și Puigdemont, vor fi puși sub acuzare pentru rebeliune, insurecție și pentru deturnarea fondurilor publice. Liderii catalani vor trebui să răspundă acuzațiilor în fața Curții Supreme de Justiție din Spania.

Secretarul de stat belgian pentru azil și migrație, Theo Francken, declarase anterior că Puigdemont ar putea să primească azil în Belgia, dacă se va simți amenințat.

„Persoanele din Catalonia care se simt amenințate din punct de vedere politic pot aplica pentru azil în Belgia … inclusiv Puigdemont. Acest lucru este 100% legal. În momentul de față nu există o solicitare în așteptare, dar totul se mișcă foarte rapid în Catalonia. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele zile. Belgia poate fi o soluție de scăpare pentru Puigdemont”, afirmase oficialul belgian.

Potrivit presei spaniole, mai mulți membri ai fostului Guvern regional din Catalonia ar fi ajuns la Bruxelles.

Conform legilor din Spania, pentru rebeliune liderii catalani pot fi condamnați la 30 de ani de închisoare, pentru insurecție pot primi 15 ani de închisoare, iar pentru deturnarea fondurilor publice pot fi condamnați la șase ani de închisoare.

Vineri, Guvernul de la Madrid a demis executivul regional și a dizolvat parlamentul catalan, după ce liderii regiunii au sfidat Madridul și au adoptat o declarație unilaterală de independență.

Între timp, Parlamentul Cataloniei a anulat o reuniune prevăzută pentru marți în urma deciziei guvernului de la Madrid de a prelua controlul asupra regiunii, a declarat luni o sursă parlamentară, confirmând astfel că legislativul regional a acceptat ordinul de dizolvare venit din partea executivului central.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

40 de Comentarii

  1. Corect!Asa merita,trebuie sa fie un exemplu si pentru alti,asa-zisi lideri separatisti.UE,o fi cum o fi,dar este singura speranta a unei convieturi pasnice in batrana Europa,atat de macinata de uri multiseculare inventate de politicieni

    • @sss, corect, poate le trece prin cap si romanilor din Ucraina ceva asemanator!

    • Daca mai intervine mult „democratia” bruxelo-merkeliana, UE va muri „speranta”!

  2. Ce fata de TFL-ist de-al nostru , are acest baiat , de nu s-a pomenit ! In cateva zile o sa-l injure si turma care regreta deja ca s-a lasat manipulata de acest fante!

    • Bravo asa este…pana si sora lui l-a repudiat si s-a mutat cu tot cu afacere la Madrid!
      Dar te pomenesti ca o sa ceara azil la socrii, la familia topor in vaslui….

  3. eu nu inteleg de ce nu vine la Vaslui, de unde se trage sotia sa? lasand gluma la o parte, nu i-am inteles pe acesti lideri catusi de putin! am tot intrebat pe-acilea, ce drepturi politice sau civice le-au fost incalcate catalonezilor, de facura asa ceva si nimeni, nici macar Ileana R. nu a putut indica vreunul!

  4. „Ganditorul” de la Girona…. ce lasitate …a spalat putina cum se spune pe aici…
    Dar se va intoarce cu siguranta, in siguranta celulei sale , dimpreuna cu ceilalti complotisti de doi bani!
    Cum dreacu sa construiesti o tara, un stat cand mai mult de jumatate din locuitorii ei NU VOR O CATALONIE INDEPENDENTA!? Pe acestia i-a intrebat ratatul aventurier daca vor asa ceva!? Ce miting urias a fost ieri la Barcelona pt unitatea Spaniei! Viva Espania! Si aviz amatorilor de astfel de aventuri politice finantate la greu din afara….

  5. Autorului/ autoarei: rusine pentru titlul articolului, de mahala. Rusine si pentru sprijin unui dictator sangvinar, Rajoy. Stii foarte bine ca individul actioneaza ilegal. Nu mai pavoaza. @”sss”, doi îti ajungeau. Legea o-ncalca Rajoy, nu Puigdemont. Nu merge asa, cu doua masuri : pe de-o parte, dezmembrarea Yugoslaviei era „legala” si, pe de alta, proclamarea independentei Cataloniei, dupa un vot popular si altele, nu. Esti turc, tu nu pricepi româneste, nu stii sa citesti, ori n-ai cap sa judeci? te-ai întrebat de bazele militare NATO din Catalonia? Si ce-nsemna ele pentru Rajoy, omul cu maciucile? Si faptul ca Belgia, tocmai Belgia, le acorda azil politic presedintelui si ministrilor Cataloniei nu-ti aprinde becurile?

    • Unele persoane cu creierii macinati de abuzuri considera Constitutia si legile unei tari ilegale. Dar atunci ce e legal pe lumea asta? Doar ce viseaza niste comentatoare cu mintile ratacite, niste „atotstiutoare” care le da in cap la toti ceilalti, pentru ca doar ele „stiu” ce e bine sau rau, ce e adavarat sau nu?

    • Dar cum de te-ai gandit tu ca un stat milenar, precum Spania,sa poata fi macelarit de niste vagabonzi separatisti.In Iugoslavia a tinut porcaria pentru ca era o federatie bantuita de grupuri de interese cu finantare externa,dar si pentru ca populatia separatistilor a crezut in vrajelile propagandei celor care au avut interesul sa se rupa tzara,iar acum multi dintre ei s-au trezit ca sunt cam nimeni in drum, in comparatie cu ce au fost odata cand erau intr-un stat mare.Dar viitorul o sa ii invetze si mai bine istoria pe care nu au vrut sa o invetze la scoala si au sa afle pe pielea lor de ce se formase Iugoslavia dupa primul razboi mondial.Si cred ca asta este valabil si pentru romanii care ignora ce pot sa invetze din trecutul lor istoric.

    • Ileana , abtine-te . Tu nu esti postaca de duzina ca majoritatea . La tine am pretentii chiar daca trebuie sa dai un comentariu comandat . Deci , daca Rahoy a actionat asa , a actionat in linia CONSTITUTIEI . Aici nu-si are loc , comparatia cu ce a fost in Iugoslavia si cu atit mai mult cine a comandat dezmembrarea ei . In linii mari , ticluesti bine comentariile , dar aici gresesti .Constitutia era sfinta si pentru Ceausescu carui-a ii era frica s-o incalce . Daca dorea ceva anti-constutional , o modifica , dar nu avea curajul sa o incalce .

    • Ylano, tie ti s-a ars becul demult, cand ai plecat in Vest, via Tel-Aviv. Pardon! Uitasem ca esti ” celtica „..

    • Ca de obicei, excelezi numai prin aplomb, intrucit cunostintele sint precare. Exista doar doua baze militare NATO in Spania dar care nu sint in Catalonia. La urma urmei, Spania este membra NATO, deci existenta unor baze militare NATO nu poate fi nici o surpriza.

    • Mitocanie este doar prin prisma egoului dumneavoastra exagerat. Daca voiati sa il menajati, cu atit mai mult trebuia sa va documentati inainte de a scrie, mai ales ca nu e deloc prima oara cind debitati cu nemasurat aplomb lucruri total eronate. Deci, ca sa ma convingeti ca ati avut dreptate, va rog sa spuneti care sint bazele NATO din Catalonia.

  6. Modul in care statul spaniol a reactionat la aceasta tampenie numita „independenta Cataloniei”, este unul exemplar. Totul bazat pe lege, pe Constitutie, iar organismele Statului au functionat ireprosabil. Evenimentele din Spania ultimelor luni, ar putea sa constituie o foarte buna lectie si pentru noi. Sau, MAI ALES, pentru noi!!!

    • Absolut de acord cu dta…. asta inseamna sa ai un stat si institutii puternice si stabile…si o constitutie acceptata de imensa majoritate a spaniolilor ( castilienim, asturieni, basci, catalani, aragonezi, etc) . Spania un model de urmat, un manual de cum se guverneaza in litera si spiritul legii!!!

  7. @Mariuta draga, se vede ca tu nu citesti tot ce scriu eu : era vorba de încalcarea, de catre Rajoy, fidel urmas al lui Franco, a statutului autonomiei Cataloniei. Constitutia Spaniei Rajoy a-ncalcat-o, nu Puigdemont. Plus ca tara-ntreaga a mai fost de doua ori republica, pâna acuma, si, daca tot e vorba de actuala Constitutie, ea recunoaste doua lucruri, cel putin, si-anume, faptul ca-i vorba de-un popor catalan si de-o limba catalana. Ori, astea doua conditii au servit la declararea tuturor statelor nationale din Europa, si nu numai. Îti place Kosovo? pentru el s-a bombardat o tara (fosta Yugoslavie), s-a comis un genocid si-nscenat procese liderilor sârbi. Nu te-ntrebi si de ce ? ce cautau SUA-n Europa, continent pasnic dupa WW2 ? si ce-au cautat în Irak (îl tii minte pe Colin Powell la ONU), Ucraina (care a devenit si ea mai multe tari, mai multe republici, daca nu stii), Siria? @Dragos : nu te grabi. Nu stiu de sora lui Puigdemont, stiu, însa, de sora lui Manuel Valls, fostul prim-ministru al Frantei, nascut la Barcelona si sustinator al regimului Rajoy. Tipa-l renega si nici macar nu-i mai scrie-n spaniola, îi scrie-n catalana.

    • Vai ce „lectii ” ne dai!!! Cat de „desteapta” esti!!! Dar cat de penibila in acelasi timp…
      Se vede ca esti ” scolita” …. ce te faci daca nu esti singura scolita!? Si cu siguranta NU ESTI!!!

  8. `Eroi` au fost , eroi sint inca . Sakasvili este un mare `erou` contemporan.

  9. Urmatoarea masura pe care ar trebui sa o ia UE este desfiintarea votului, ca oricum nu se ia in consideratie, si nu numai in Catalonia. Sa vina domle numirile in plic asa ca la Comisia Europeana. Urmatoarea ar fi sa cantam ode UE la inceperea programului de munca, scoala, Tv, etc. Ah, am uitat: tablouri cu Merkel si Macron in toate institutiile.
    Ce ma distreaza pe mine cel mai tare e ca sunt unii romani care chiar cred ca exista o uniune europeana si ca ei au aceleasi drepturi cu aia din vestul Europei! Si ma mai distreaza si Werner cand se cauta de batista cand se canta imnul! Doamne, cata naivitate! Cotidianule, sa nu ma cenzurezi.

  10. @Ileana Rollason: definitia lui Stalin despre natiune cuprinde vreo 6 itemi, daca-mi aduc aminte, printre care teritoriul, limba, istorie, institutii proprii care cam sunt *acoperite* de situatia din Catalonia. Aceasta definitie trebuie actualizata, cu ceea ce s-ar numit drepturile omului si drepturile civile. Eu te-am intrebat care au fost acele drepturi ale omului si drepturi civile care au fost incalcate de guvernarea centrala, de au fost astia obligati sa faca referendum, si pe care autonomia avuta nu le putea garanta? Nu ai raspuns la aceasta intrebare.Aici e cheia problemei. Comparatia cu dezmembrarea Yugoslaviei nu cred ca se sustine pentru simplul motiv ca Yugoslavia era stat federal, ceea ce nu este cazul acum. Dar sa vedem contextul care este UE. Pai directia in care se misca lucrurile este pentru un stat-UE, si vin unii si spun ca regiunea lor trebuie sa devina stat? adica mergem in alta directie! Solutia ar fi fost daca in Constitutia lor ar fi trecut prezenta la urne obligatorie, iar pentru independenta, doua treimi sa fie de acord cu asa ceva. Dar si asta este discutabil, pentru ca notiunea de popor nu se divizeaza in majoritate-minoritate, este deci indivizibila, dar oricum ar fi dat mai bine decat 38 la suta acum. Recunosc ca lucrurile sunt pe muchie de cutit, de altfel, un editorial din Le Figaro de ieri sustinea ideea independentei.

    • Fereasca Domnul un stat UE! Asta va insemna slugarirea vestului pentru vecie.

    • 38% cu urne opace, de nu se putea sti ce contin urnele initial. La vot urnele trebuie sa fie transparente, plus observatori. Sunt sate in care s-au raportat voturi in numar dublu decat intreaga populatie a satelor respective. Toate astea au fost observate si inregistrate, chiar daca nu s-a facut scandal pe tema asta. Iesirea in strada 1.3 milioane de catalani adversari ai secesiunii arata ca s-a comis un abuz chiar si fata de populatie care a fost manipulata de forte ostile sau lacome, lasand la o parte faptul ca totul a fost ilegal si anticonstitutional. Odata agreeata Constitutia in forma actuala de catre toate regiunile, survin si obligatiile de respectare a ei. Modificarea se poate face cu acordul tuturor partilor semnatare, nu unilateral. Guvernul ar fi savarsit o uriasa ilegalitate daca fi negociat problema independentei, asta nu este treaba guvernului si nici a Parlamentului macar, pentru asta trebuia convocata o noua adunare constituanta.

    • @Mariuta : atentie la ce scrii chiar tu. Ca, adica, un editorial din „le Figaro” le sustinea independenta catalanilor. Le Figaro e ziar de dreapta (unde-am si prieteni). Dreapta europeana (si nu numai europeana) ar recunoaste legitimitatea Cataloniei, daca n-ar fi împanata cu lashi. Ecologistii o recunosc deschis. Nu sunt de acord cu tine-n privinta „drepturilor omului”, moneda calpa (vezi Africa ori tarile musulmane din Orientul Mijlociu, unde SUA si „democratiile”-i sustin pe taietorii de capete). De drepturile civile se abuzeaza-n mod nerusinat (vezi Femen, vezi gestatia pentru alta ca urmare a casatoriei pentru toti, si-uite-asa). Rajoy n-a respectat statutul de autonomie (institutiile, limba si cultura) al Cataloniei. Violenta individului, care-a stârnit oroare-n Europa, nu te frapeaza? si-asta-i ce vedem si noi, fiindca mass-media n-a facut, pâna acuma, fixatie asupra Cataloniei. Si de când un referendum nu mai e „la moda”, nu mai trebuie recunoscut? de când bataia de joc de milioane de alegatori? daca tipii au vrut sa-l organizeze-i priveste, buletinele de vot si urnele nu trebuiau distruse (si ma-ntrebi cum le-a-ncalcat, si-nainte, când mass-media nu erau prezente, si-acuma, Rajoy, drepturile catalanilor?) si alegatorii nu trebuiau batuti de zbirii dictatorului. Un ecologist deputat în PE observa ca si Malta-i stat, nu numai Kosovo. Si Andorra, la fel. Asa ca si Catalonia are dreptul de-a fi. Nu 2/3 din catalonezi au fost de-acord cu referendum-ul, ci 90%. @Anonim : abtine-te de la mitocanii.

  11. @Ileana Rollason : Cip cirip , cip cirip , cip cirip ,…………! O tii gaia – matu ca Rajoi a incalcat nu stiu ce ! Ce a incalcat Rajoi ? Ce referendum a fost ala cu o rata de participare de 43 % (calculata de cine ?) , cu buletine de vot completate acasa , fara stampila oficiala , aruncate in niste cutii de pe strada botezate ,,urne” , cu voturi numarate in absenta opozitiei sau a unei parti neutre , numai de gasca care a pus la cale sminteala asta , de unde le-a iesit ca 90 % au votat pentru separarea de Spania ! Ai vazut ieri cati locuitori ai Cataloniei au iesit sa militeze pentru unitatea Spaniei ? Pana la urma la ce s-a intamplat nu sunt decat doua variante : 1. Ceea ce s-a spus mai cu jumatate de gura , ca Gigel Puigdemont a fost presat de cateva familii catalane foarte bogate , dar care au probleme grele cu justitia spaniola ! Prin separare probabil ca sperau sa iasa de sub jurisdictia Spaniei ! Ghici de ce ! 2. Codita pe care si-a bagat-o pretenu’ lu’ matale de la Kremlin ! Uite ce zicea Putin pe 20 oct. 2017 intr-un discurs tinut la Soci la intrunirile Clubului VALDAI : ,, Este aici un semnal important ( Catalonia ) …şi chiar vom vedea o multiplicare exponenţială a unor asemenea mişcări ”. Hopa !!! Trebuie sa iti desenez ca sa intelegeti cine , ce si cum ? Si stii foarte bine ca Clubul VALDAI este forumul de unde Rusia emite principalele sale mesaje geopolitice . P.S.: Ar mai fi o varianta : var.1 + var.2 !

    • Absolut de acord… cu precizarea ca PUTIN vorbea despre o cutie a Pandorei si de dublu standard, dand exemplul Kosovo…. acolo presiunea vestului( incl.SUA) au determinat Curtea de la Haga sa recunoasca declaratia unilaterala de independenta a Kosovo… In cazul Catalunya s-au sucit..corect acum, dar problema unui dublu standard in relatiile internationale ramane …

  12. Poate-mi explica cineva ce este gresit in a dori o republica democratica in locul unei monarhii, in care puterea este detinuta de un asistat social?

    • Nu e nevoie sa-ti explice nimeni ! Analizeaza monarhiile europene si vei constata ca e incomparabil mai multa liniste si prosperitate decat in republicile Europei ! Si ai o parere total gresita , de factura comunista, precum ca monarhii sunt asistati sociali ! Familiile regale au averi si afaceri in derulare ! Regina Elisabeta a II-a deţine o mulţime de companii . Portofoliul său, printre care se numără Regent Street, cursele de cai şi mai multe hoteluri, îi face de ruşine pe cei mai bogaţi proprietari de terenuri. În plus, are şi propriul ei McDonald’s ! Daca tu ai impresia ca traiesc din colecta publica , sa fii sanatos ! Asa cum se prezinta lucrurile e de preferat o regina ELISABETA , un rege JUAN CARLOS SAU FELIPE , o regina IULIANA sau WILLEM-ALEXANDER, un rege CARL GUSTAF ,…. decat niste mascarici ,, alesi ” de popor precum Sarcozy , Berlusconi , Hollande , Macron , Puigdemont ,… care au fost implicati in fel de fel de matrapazlacuri si scandaluri !

    • Aiureli, Nastratine! Nici tu nu crezi ce parascovenii insiri aici. Auzi, monarhia iti aduce prosperitate, ce aberatie…

    • @Nastratin: sa inteleg ca preferi autocratia unei democratii. Sa inteleg ca accepti apriori ca cineva sa ia decizii fara ca tu sa fii implicat – un simplu spectator- ca sa nu zic altceva. Cei drept in „democracy” din zilele noastre votezi si iese cine trebuie, dar macar exista amagirea unei puteri populare. Monarhia este o institutie anacronica, adanc sapata in creierul unora vezi si undeva prin malaiesia, parca. Poate singurul sant… Si daca aminteai de mascarici sa nu uitam de printisoara daiana, au de monarhiile arabesti ori din estul indepartat; sigur ca „nealesii” sunt mult mai discreti.

  13. Daca e asa de tare, de nu ramane in Spania sa se ia de piept cu autoritatile spaniole ? Din pacate, opinia publica este foarte usor de influentat de niste papagali, gen personajul in cauza, care profitand de ceva resentimente si animozitati acumulate in decursul istoriei, agita spiritele mai inflacarate, creaza precedente periculoase fara sa tina cont de urmarile de multe ori dezastroase pt. populatie, a unor astfel de masuri. De fapt totul pleaca de la ambitiile prostesti si setea de putere a unor indivizi periculosi care speculeaza, asa cum am mai zis,rivalitatile dintre anumite regiuni, resentimele, frustarile si un asa zisul patriotism local prostescextrem de daunator. nici noi nu suntem straini de astfel de situatii, din pacate.

    • Pentru ca e las si lipsit de orice caracter, eu credeam ca se va lega cu lanturi de scaun si va cere sprijinul naivilor catalani; uite ca i-a tradat chiar si pe cei care s-au lasat manipulati…era doar vorbe despre propia sa persoana si atat!…a fost aventura sa personala stipendata din afara..doar doar o scapa de dosarul penal de coruptie pe care il are de ceva vreme… ei acum a cazut din lac in put…
      Belgienii il vor trimite pachet la Madrid sa fie judecat pt tradare si rebeliune alaturi de ceilalti pucisti…vreo 20 la numar…

  14. @Kogaion: eu cred ca atunci cand te duci si votezi Constitutia tarii tale iti dai votul si pentru comunitatea din care faci parte, adica spui, toate relatiile mele cu ceilalti oameni din comunitate sunt garantate de Constitutie! cu alte cuvinte, avem un contract constitutional, cel ce defineste relatiile cu societatea civila si un contract postconstitutional, cel ce defineste relatiile cu statul! atunci cand ai fost de acord cu constitutia tarii, ai fost de acord ca oricine incalca contractul constitutional are dreptul sa solicite interventia statului, ca garant al acestui constract constitutional! ca atare, catalonezii ar trebui sa spuna ca drepturile lor din contractul constitutional sunt incalcate de guvernarea centrala si nu sunt aparati de statul spaniol! or ei nu spun asta, vor sa rupa pur si simplu contractul constitutional! in acest moment, Statul, ca garant al Constitutiei trebuie sa intervina si sa-l sanctioneze pe cel care a incalcat contractul constitutional! mai simplu, cazul de divort in familie! poti divorta daca nu poti dovedi ca ti s-au incalcat drepturile, iar cealalta parte considera ca prin divort, i se incalca drepturile?

  15. Dupa ce s-a dat in stamba Puig, te pomenesti ca o sa ceara clementza. If you are ready to do the crime you should be ready to do the time. Chestia asta cu independentza Cataloniei nu prea are sens din moment ce suntem toti in UE. Ce sa am vrei? Luna de pe cer?
    @mariuta De acord cu ce spui, mai putzin chestia cu divortzul; aia intra la drepturi individuale, sau asa ar trebui.
    @kogaion S-ar putea sa fi pus punctul pe i.
    @cib E clar ca rolul UE la momentul asta nu s-a inteles.

  16. @Ileana Rollason: eu sunt destul de limitata in chestiunea Cataloniei, nu m-am documentat, nu prea stiu mare lucru! am o intrebare: cand s-a votat Constitutia Spaniei, la vot au participat si catalonezii, nu? adica au fost de acord cu aceasta Constitutie, nu? daca da, atunci tot ce i-am scris si lui Kogaion ar trebui luat in seama! in principal, ar trebui ca spaniolii sa faca un referendum pe Constitutie, in fiecare regiune autonoma si acolo sa apara trecuta chestiunea autonomiei pana la independenta! altfel nu vad cum ar putea o regiune sa se rupa de alta regiune si de tara, ca intreg! cealalta varianta, lupta armata a fost in Kosovo! eu una nu mai doresc asa ceva in Europa! eu regret disparitia Yugoslaviei, dar fortele locale si-au dorit aceasta ruptura! unele au obtinut-o prin lupte, altele prin aranjamente! cum sunt proUE, eu nu agreez ruptura acestei constructii care este cea mai buna solutie la problemele Europei, cea care a dat nastere la doua sisteme totalitare si la doua razboaie mondiale! dumneata esti o persoana interesanta, iti citesc postarile si chiar chiar daca nu imbratisam aceeasi viziune asupra lucrurilor consider ca meriti tot respectul! asta apropo de jignirile de care ai parte pentru ca scrii ceea ce ar dori *ei* sa scrii!

  17. @Mariuta : da, ai dreptate, si tocmai asta-i baiul, ca-n Constitutia spaniola e vorba de regiuni autonome (adica scoli si viata publica-n limba proprie, + propriile institutii). Ori, catalanii au fost si sunt îngraditi în a-si folosi limba si institutiile proprii. Si nu le convine. PS si eu regret disparitia Yugoslaviei, tara, alta data, prospera. Numai ca si-a vârât coada Clinton Bill acolo, care numai de fustangiu era bun si care, asa, a devenit si criminal de razboi.

  18. @Tiaso : Spania nu-i chiar asa de „milenara”. Castilia si Aragonul sunt obiectul UNIUNII PERSONALE, si repet, PERSONALE, între Isabela de Castilia si Ferdinand de Aragon. Pamântul e, dupa aia, mostenire, si tot personala, a Habsburgilor (Carol Quintul, Habsburg, Imperiul Romano-Germanic). Catalonismul apare în tara la începutul secolului trecut. Nu-i generatie spontanee. Si-ai uitat si Catalonia Razboiului Civil, care, la epoca, a polzarizat Europa („Brigazile internationale” si Guernica, rezistenta de-acolo, macelul republicanilor de catre trupele lui Franco, obiect al unei opere celebre a lui Pablo Picasso). Migratia intelectualilor. Dictatura lui Franco. Lovitura de stat de generalilor (1981). Si-o asa-zisa „democratie” (vorba aia, „manânca si roaga-te”) la umbra a doua partide politice complice (Popularii si Socialistii). Os de ros. Nu compara România (care nici nu mai exista, dupa ’89 s-a vândut la bucata) cu Spania. Popoarele sunt una (si-n Spania, sunt mai multe) si teritoriile, alta. Imperiile niciodata – si unele, chiar milenare, vezi Imperiul Habsburgic în prelungirea Imperiului Romano-Germanic -, imperiile niciodata n-au avut ca rezultat un SINGUR popor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.