Punctaj suplimentar la achizițiile de gaze pentru preț fix

Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca a scos la licitație în SICAP un contract de achiziție gaze  de 14,4 milioane lei și pune în punctajul de departajare a ofertelor un criteriu mai degrabă neobișnuit: vânzătorul să se oblige să păstreze un preț fix, în fiecare lună, timp de măcar un an. De fapt, licitația este fix pe un an iar cumpărătorul ar vrea să se asigure că plătește același preț al gazului, de la început până la sfârșit.

Obiectul contractului este reprezentat de furnizarea gazelor naturale inclusiv transportul si distributia, pentru o perioada de 12 luni, pentru toate locatiile autoritatii contractante mentioante in caietul de sarcini”, este descrierea licitației SEAP

Prețul gazelor este în continuă creștere, pe parcursul ultimului an, ajungând la niveluri istorice, și nu numai în România, în toată UE. Motivul îl reprezintă scumpirea uriașă a certificatelor de CO2, coroborate cu revenirea economică, inflația care s-a instaurat la nivel mondial și reducerea livrărilor din Rusia. De la 50 de lei/MWh, cu cât se tranzacționau gazele, în a doua parte a lui 2020, acum MWh urcă la peste 170, chiar peste 200 de lei/MWh.

Iar lucrurile vor continua în același fel, pentru că acest cumul de factori care au dus la scumpirea brutală a energiei rămâne. „Preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro. Aceste preţuri mari nu vor dispărea. Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie”, a spus recent Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Şeful autorităţii de concurenţă a subliniat că majorarea preţurilor la electricitate şi gaze este un fenomen european, nu doar românesc, justificat, în parte, de revenirea economiei după pandemie, dar şi de politica europeană de majorare a penalităţii pentru poluare, ceea ce a condus la o creştere foarte mare a preţului energiei bazate pe cărbune.

Aceasta, ca să-i împingă pe consumatori să fie mai atenţi cu consumul de energie, să cumpere echipamente cu consum mic, să-şi izoleze bine casele. Noi, România, nu putem influenţa preţul din piaţa europeană, dar putem lua măsuri pentru a reduce impactul negativ al acestor creşteri de preţuri, prin subvenţionarea consumului celor mai săraci, vulnerabili dintre noi. Când vine ploaia, nu o poţi opri, dar poţi să deschizi umbrela”, a adăugat Chiriţoiu.  Potrivit acestuia, avem în față încă multe luni cu gaze scumpe.

„La gaze nu cred că preţurile vor rămâne atât de mari pe timp mai lung. Iarna aceasta vor fi scumpe, dar de la primăvară este posibil ca preţul să scadă. Va fi pus în funcţiune şi gazoductul Nord Stream II, care va aduce mai multe gaze în Europa din Rusia. Ruşii au interesul să vândă aceste gaze, cererea nu cred că va creşte şi, în plus, Europa importă şi gaze naturale lichefiate”, a arătat Bogdan Chiriţoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1069 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Noi, în România, putem influența prețul chiar scîzîndu-l la cel de producție pt oameni și mai mare, oricum sub media europeană, pt cei industriali. Din cîștigul cu cei industriali se întreține producția/exrtracția și transportul.

  2. @calin – Cica noi avem 80% productie asigurata din intern si degeaba. Mai mult decat atat, politicienii romani voteaza cot la cot cu europenii legi care taxeaza producatorii de energie din fosil, in conditiile in care UE are un deficit de 40% din necesarul de energie; mai mult decat atat guwernele noastre au semnat acorduri prin care se obliga sa reduca productia de gaze pana in 2030… degeaba ai descoperit gaze in Marea Neagra, ca 1) le vinzi la pretul de pe bursa internationala 2) te-ai angajat sa extragi mai putin metrii cubi decat are tzara nevoie

  3. Ar trebui eliminate aceste certificate verzi pentru care cu sprijinul statului niste baieti destepti din energie baga adanc mana in buzunarul nostru. Prin existenta acestor certificate verzi unii castiga pe seama altora, iar preturile cresc la toate produsele, rezultand inflatie, indatorarea tarii pentru a putea lua niste masuri de sprijin pentru unii care sunt defavorizati etc. Toate astea pentru ca unii smecheri sa castige pe spinarea noastra a tuturor. Madura corecta este aceea de eliminare a certificatelor verzi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.