Pușcărie până la 10 ani pentru racolarea magistraților

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a propus CSM, pe 13 septembrie, completarea proiectului de modificare a Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor cu includerea unei noi infracțiuni și pedepse pentru angajații serviciilor secrete care încearcă să racoleze magistrați.

UNJR vrea ca racolarea sau tentativa de racolare a magistraților de către servicii să fie pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani. De asemenea, UNJR a propus ca și comisiile parlamentare de control a serviciilor să poată verifica dacă acestea au acoperiți în justiție sau nu.

Textul propus de UNJR este următorul: “Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații. Încălcarea acestei interdicții este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani.”

UNJR menționează într-un comunicat că pedeapsa aplicată lucrătorilor serviciilor de informații vine ca și completare la interdicția care deja îi privește pe magistrați și personalul auxiliar, cărora le este interzis să fie lucrători operativi ai serviciilor de informații.

Astfel, art. 7 alin. 1 din Legea 303/2004 prevede: “Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații”.

UNJR a mai propus ca, “în cazul în care infractiunea [de racolare a unui judecător, procuror sau personal auxiliar] este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majorează cu jumătate“.

De asemenea, “tentativa [de racolarea a unui magistrat] se pedepsește“.

Dat fiind că serviciile de informații sunt structuri piramidale, fapta superiorului la instigarea căruia se racolează sau încearcă să se recoleze un magistrat este mai gravă ca și cea a lucrătorului din serviciu, motiv pentru care trebuie pedepsită pe măsură, explică judecătorii.

Art. 7 alin. 2 din Legea 303/2004, în forma modificată de ministrul justiției, prevede că “Persoanele prevazute la alin. (1) completează anual o declarație olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații. Declarațiile se depun și se arhivează la compartimentul de resurse umane.”

UNJR a propus, în plus, ca “verificarea veridicității datelor din declarațiile prevăzute la alin. 2 se face de către CSAT și Comisiile din Parlament de control a serviciilor, anual, din oficiu, sau ori de câte ori aceste autorități sunt sesizate de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, instanțele de judecată sau judecătorul sau procurorul vizat. Serviciile de informații sunt obligate să pună la dispoziția comisiei toate datele, informațiile sau documentele necesare în acest sens.”

Uniunea mai menționează că este de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justitiei făcute de ministrul justiției Tudorel Toader, precizând că există însă și propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care oferă soluții alternative sau de îmbunătățire a acestora.

“Vechea reglementare, care impunea interdicții de partea magistraților de a nu fi acoperiți, nu impunea însă nici o pedeapsă pentru cei din servicii care racolau sau încercau racolarea și nici nu oferea mijloace efective de control, făcându-o pur formală, lucru dovedit de faptul ca de doi ani situația verificării acoperiților din justiție nu este clarificată“, a spus judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele UNJR.

“UNJR consideră că legile justiției necesită o aducere la zi, motiv pentru care este important să discutăm deschis despre problemele și provocările din justiție, iar prin efort comun să găsim cele mai bune soluții legislative pentru a le rezolva“, a concluzionat Dana Gîrbovan.

Uniunea va continua să prezinte în zilele următoare și alte modificări pe care le-a propus la modificarea legilor justitiei, se mai arată în comunicatul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.