Putin condamnă crimele NKVD de la Katyn

Premierul rus a condamnat, alături de omologul său polonez, asasinarea a circa 22.000 de militari polonezi în pădurea Katyn, în 1940, de către NKVD. Este primul gest privitor la masacru din partea unui lider rus, care a bulversat mediul politic şi academic din Polonia. Putin l-a invitat personal pe premierul polonez la Katyn, localitate aflată acum pe teritoriul Rusiei.“O crimă nu poate fi nicicum justificată. Suntem hotărâţi să păstrăm amintirea trecutului. Nu avem puterea de a schimba trecutul, dar putem restabili justiţia şi adevărul istoric. O minciună a fost perpetuată timp de decenii, dar nu trebuie să punem pe seama poporului rus această minciună”, a declarat Putin, subliniind că “latura inumană a totalitarismului” este responsabilă “de moartea martirilor sovietici şi a ofiţerilor polonezi”, relatează AFP.

“Suntem oare capabili să transformam o minciună în reconciliere? Dacă vom putea, va fi o victorie pentru ofiţerii morţi la Katyn”, a spus premierul polonez Donald Tusk, adăugând că Rusia şi Polonia mai au încă de mers pe drumul spre reconciliere.

În aprilie şi mai 1940, aproape 22.000 de ofiţeri polonezi capturaţi de Armata Roşie, care a invadat estul Poloniei, au fost executaţi de poliţia politică NKVD, predecesoarea KGB-ului. Masacrul a fost pus de Stalin pe seama naziştilor şi abia preşedintele Mihail Gorbaciov a admis, în 1990, implicarea Rusiei sovietice în asasinate. Vladimir Putin este primul oficial rus care a participat la comemorarea victimelor de la Katyn. În Rusia, celebrul film “Katyn”, realizat de polonezul Andrzej Wajda, a fost interzis.

Observatorii polonezi rămân circumspecţi în faţa condamnării masacrului de către Putin, având în vedere că acesta a încercat până acum să reabiliteze imaginea fostei URSS. La Moscova au reapărut curentele negaţioniste, unii istorici şi politicieni încercând din nou să demonstreze vinovăţia germanilor. Oricum, “Putin este suficient de puternic pentru a-i face pe ruşi să înghită această pilulă amară”, consideră fostul ministru polonez de Externe Adam Rotfeld, citat de “Le Figaro”.

Publicaţia franceză scrie că gestul lui Putin are scopul de a “cosmetiza” imaginea Rusiei în ochii comunităţii internaţionale. La fel, apropierea de Rusia manifestată de actuala putere de la Varşovia este dovada pragmatismului unui guvern care a înţeles că, atât timp cât Occidentul are nevoie de gazele ruseşti şi de sprijinul Moscovei în Iran şi Afganistan, Polonia nu poate nutri ambiţia de a deveni o putere regională rivalizând cu Rusia.

Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.