Raportul CE va conţine sancţiuni la adresa României

„Raportul Comisiei Europene din iulie va fi catastrofal pentru România şi va conţine sancţiuni la adresa statului român în temeiul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, susţine preşedintele ANI, Cătălin Macovei, într-un interviu acordat RFI.

 

„Votul din Senat (dat marţi de comisiile de specialitate pe proiectul Legii ANI, n.r.) se va reflecta cu siguranţă în raportul catastrofal pe justiţie, care va fi publicat în luna iulie şi care se pare că va prevedea şi sancţiuni faţă de statul român. Încă nu am suficiente date. Sancţiuni pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a spus Cătălin Macovei în interviul acordat RFI.

Comisiile de specialitate din Senat au respins, marţi, mai multe solicitări ale preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare a Legii ANI, printre care reînfiinţarea unor comisii de cercetare a averilor prevăzute în Legea nr. 115/1996, fapt ce a generat plecarea din sală a şefilor ANI. Membrii Comisiilor pentru Drepturile Omului şi Juridice au adoptat un raport de admitere la cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii ANI, acceptând unele solicitări, dar respingând majoritatea punctelor din scrisoarea şefului statului.

Miercuri, plenul Senatului a aprobat forma propusă de Comisii.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, după adoptarea proiectului de act normativ de modificare a Legii ANI, că acestă variantă a legii este mai bună decât cea precedentă, dar nu este întru totul ceea ce s-a dorit.

„Această situaţie va fi comentată în raport, dată fiind iminenţa acestui raport nu aş fi foarte deschis în declaraţii pe marginea conţinutului. Niciodată nu am făcut speculaţii. Eu cred că raportul va nota un uşor regres pe acest obiectiv, însă important este că prin cererea de reexaminare s-au adus unele îmbunătăţiri legii”, a apreciat ministrul, citat de Mediafax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.