Răsturnare de situație în cazul liderului ISIS

Un înalt oficial kurd din domeniul contraterorismului, Lahur Talabany, a susținut luni că este sigur în proporție de 99% că liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, este în viață și că se află la sud de orașul sirian Raqqa, contrazicând astfel informațiile conform cărora el ar fi fost ucis.

”Baghdadi este cu siguranţă în viaţă. Noi avem informaţii că este în viaţă. Noi credem 99% că este în viaţă”, a declarat Lahur Talabany pentru Reuters.

”Nu uitaţi că are rădăcini de pe vremea Al-Qaida în Irak. Se ascundea de serviciile de securitate. Ştie ce face”, a adăugat el.

Forţele irakiene de securitate au pus capăt celor trei ani de controlul al Statului Islamic asupra oraşului irakian Mosul, iar gruparea este tot mai strâmtorată la Rakka – cele două bastioane ale jihadiştilor în ”califatul” autoproclamat care pierde tot mai mult teren.

Însă Talabany consideră că Statul Islamic îşi schimbă tactica, în pofida moralului slab, şi că sunt necesari trei-patru ani în vederea eliminării grupării.

După înfrângere, Statul Islamic va încerca o insurgenţă şi va semăna cu o Al-Qaida ”pe steroizi”, a apreciat acesta.

Săptămâna trecută, militanţii organizaţii teroriste Statul Islamic au anunţat că liderul mişcării, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit

Recomanda
Author