Răsturnare de situație în procesul MApN – Iohannis!

MApN a pierdut procesul cu Klaus Iohannis. Curtea de Apel București a respins, vineri, acțiunea Ministerului Apărării prin care a solicitat anularea decretului semnat de Iohannis, de prelungire a mandatului de șef al Statului Major al Apărării pentru Nicolae Ciucă. Decizia nu este definitivă.

„Respinge (…) acţiunea formulată de către reclamantul Ministerul Apărării Naţionale prin ministrul apărării naţionale, în contradictoriu cu pârâţii Preşedintele României Klaus-Werner Iohannis, Administraţia Prezidenţială şi Ciucă Gh. Nicolae Ionel, având ca obiect anularea decretului nr.1331/28.12.2018, ca fiind inadmisibilă în privinţa controlului judecătoresc în contenciosul administrativ asupra actelor de comandament militar definite de art.2 alin.1 lit.l) din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti”, se arată în minuta instanței.

Anterior, un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 31 ianuarie, să suspende decretul preşedintelui Iohannis prin care a prelungit mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei. La scurt timp după decizia instanţei, MApN a anunţat că pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof. Suspendarea decretului a fost dispusă până la soluționarea dosarului.

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

 

Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. CUM a ajuns si MAPN in mocirla politica urat mirositoare ???, aruncata de mizeria politica, oare a mai ramas ceva in Romania care nu a fost „murdarit de mocirla si rahatul politic ???, NU, tot ce exista in Romania a fost murdarit de „rahatul politic”, de la copii la oamenii in varsta, totul a fost dezorganizat, ura si dezbinare, asta a adus democratia de mahala, clan, gasca mafiota politica in Romania dupa 1990. Probabil ca marile „familii mafiote sunt mandre” de lectiile lor pe care politicienii din Romania de pun in practica.

  2. S-a dus dracului si sfanta onoare militara! Daca presedintele primitiv, care nu mai respecta nicio lege, poate fi inteles ca…nu intelege sa fie OM, o vina impardonabila are si generalul Ciuca. Unde-ti este onoarea, domnule general?

  3. pentru @tiaso Doar sti ca legile din Romania sunt doar pentru prosti! Nu vezi ca infractorul de la Cotroceni il doare in spitz de legi si Constitutie, si este aparat de o serie de cozi de topor din justitie? Astai „statul de drept” din Romania!

  4. l) act de comandament cu caracter militar – actul administrativ referitor la problemele strict militare ale activității din cadrul forțelor armate, specifice organizării militare, care presupun dreptul comandanților de a da ordine subordonaților în aspecte privitoare la conducerea trupei, în timp de pace sau război ori, după caz, la îndeplinirea serviciului militar;
    Interesant ca legea precizeaza clar si in ce se aplica, se refera strict la rapoartele dintre cadrele militare… in niciun caz la decrete de numire in functie, mai ales ca acest decret contravine legii de organizare a MAPN. Ma rog, interpretare de 2 bani, nu prea poti sa ai pretentii la nivel de „Curte de Apel”… oamenii e ocupati sa protesteze.
    Mai baga o fisa la ICCJ.

  5. De unde au scos astia ca numirile si/sau prelungirile pe post, in cazul sefului de Stat Major in MApN ,care se fac conform unei legi specifice, sunt doar simple acte de comandament militar,adica ordine indiscutabile date de superior.Asta ori este o aberatie,ori o vrajeala cu care se ocoleste legea.Asa desfiintam toate legile si asteptam ordine de la Lenesu’-Demagog.

    • Ce-mi place justitia romana! Unii judecatori spun da alti spun ba! Huuo sunteti zero barat cu parcea in frunte!

    • #Tiaso – Observatie excelenta. Ma alatur acestei opinii. Decretul semnat de KWJ a fost un act pur si simplu administrativ impus dictatorial, cu incalcarea prevederilor legale in vigoare. Iar Justitia a facut temeneaua de supunere. Ar trebui sesizat CSM-ul ca la Curtea de Apel Bucuresti nu se sanctioneaza nerespectarea legii de catre Administratorul german al Romaniei, desi la Constitutie se spune ca nimeni nu-i mai presus de lege. In plus „solutia interpretativa” a Curtii de Apel Bucuresti (decretul = act militar) adauga la lege in detrimentul legii.

    • Parca n-ai sti ca legile sunt pentru prosti, ca pe hotul de case cu acte false, dovedit, nu-l intereaza legile sau Constitutia avind protectie totala de la cozile de topor din justitie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.