
Două sindicate, Meridian și SindFISC, îl acuză pe Florin Cîțu că nu a asigurat angajaților Ministerului de Finanțe măsuri elementare de protecţie împotriva epidemiei de coronavirus deşi acesta a anunţat că Guvernul dispune de resursele şi instrumentele necesare pentru a face faţă provocărilor aduse de infecţii. În replică, Florin Cîțu susține că angajații instituției sunt echipați corespunzător și îi amenință pe sindicaliști: ”Cei care aruncă mesaje false pentru a induce panică ar putea să plătească penal. Avem grija de toți angajații MFP și implicit de cetățenii României”, a spus Cîțu.
Angajaţii Ministerului de Finanţe nu beneficiază de măsuri elementare de protecţie împotriva epidemiei de coronavirus deşi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că Guvernul dispune de resursele şi instrumentele necesare pentru a face faţă provocărilor aduse de infecţii, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional Meridian, potrivit Agerpres.
„Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat că Guvernul României dispune de resursele şi instrumentele necesare pentru a face faţă provocărilor aduse de infecţiile cu coronavirus. Cu toate acestea tocmai pentru angajaţii aflaţi în subordinea acestuia nu au fost asigurate mijloacele minime necesare şi nu beneficiază de măsuri elementare de protecţie împotriva acestei epidemii”, arată oficialii Sindicatului Național Meridian. Conform acestora, salariaţii instituţiei din cadrul birourilor vamale de frontieră nu beneficiază de un minim ajutor din ministerului iar pentru a-şi asigura o protecţie corespunzătoare aceştia apelează la mijloace proprii sau la „mila” altor instituţii publice, cum sunt direcţiile de sănătate publică.
În plus, spun cei de la Meridian,angajaţii administraţiilor fiscale nu beneficiază de vreo măsură de protecţie şi pentru a preîntâmpina unele pericole ce pot apărea în astfel de situaţii s-a recomandat cetăţenilor să folosească, în relaţia cu Fiscul, mijloacele electronice de comunicare la distanţă. ”Dar în aceste momente cel mai mult au de suferit angajaţii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală. Astfel, funcţiile de inspectori antifraudă au fost eliminate printr-o hotărâre de guvern şi, drept urmare, vor trece printr-o reorganizare, iar în aceste zile marea majoritate a lor au fost relocaţi şi îşi desfăşoară activitatea la frontierele ţării. Având în vedere că nu beneficiază de o minimă protecţie în faţa acestei epidemii şi există şanse mari de a se îmbolnăvi, conducerea instituţiei a luat ,,preventiv” decizia de a se pregăti câte doi înlocuitori pentru fiecare dintre aceştia”, precizează sursa citată.
Reprezentații Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC spun că singura măsură aplicată unitar la nivelul ANAF este completarea unui formular care cuprinde o declarație pe propria răspundere prin care semnatarii sunt responsabilizați cu privire la cele declarate. ”Cu mici excepții, unde au fost demarate unele acțiuni în sensul celor stipulate în circulară, reprezentanții ANAF și ai unităților subordonate sunt în imposibilitatea să aplice măsurile dispuse, iar lipsa materialelor și echipamentelor de protecție este generalizată. Astfel, constatăm faptul că, principala problemă care grevează asupra aplicării acestor măsuri este de natură financiară”, a declarat Nicolae-Liviu Toader, președintele SindFISC. Potrivit acestuia, punerea în practică a măsurilor dispuse prin circulară, la nivelul locațiilor teritoriale unde își desfășoară activitatea funcționarii, presupune, în primul rând, efectuarea de achiziții, demersuri ce se pot iniția numai la nivelul ordonatorilor de credite care la rândul lor se plâng că nu au la dispoziție bugete alocate în acest scop.
O situație aparte se înregistrează la nivelul Direcțiilor Regionale Antifraudă (DRAF). Conform lui Toader, conducerile celor opt DRAF-uri așteaptă noi „dispoziții de la centru” privind punerea în practică a acestor măsuri. Totodată, nu s-au luat măsuri necesare pentru protecția personalului, astfel că inspectorii care lucrează în frontieră și sunt primii expuși, nu au primit echipamente de protecție (mănuși, măști, dezinfectanți, nu au fost efectuate dezinfecții, etc.). Situația este similară și în cazul angajaților care își desfășoară activitatea la sediile regionalelor, precum și în cazul celor din serviciile operative de control care acționează în teren și intră în contact direct cu contribuabilii.
În replică, ANAF susține că a dispus o serie de mãsuri, care sunt aplicate în scopul asigurãrii securitãții și sãnãtãții personalului, dar și pentru protecția contribuabililor. ”Subliniem cã, încã de la primele informații cu privire la riscul de rãspândire a infecției cu COVID – 19, în fiecare unitate fiscalã au fost asigurate produse igienico-sanitare, iar stocurile sunt reînnoite permanent”, se arată într-un comunicat ANAF.
Conducerea instotuției spune că au fost stabilite punctele cheie și activitãțile care necesitã un flux continuu, precum și numãrul de personal necesar pentru asigurarea acestora, respectiv 15% din totalul angajaților ANAF, de exemplu la ghișeul unic, trezorerie, registraturã, asistențã contribuabili, relații cu publicul etc.; este limitat accesul în cadrul spațiilor destinate contribuabililor, astfel încât sã se evite crearea de cozi/aglomerație, stabilindu-se o distanțã de cel puțin 1,5 m între persoane; sunt asigurate, pentru personalul propriu, materiale igienico-sanitare: sãpun, prosoape hârtie, mãști de protecție, mãnuși de protecție și dezinfectanți pentru protecția acestora; în regim de urgențã sunt asigurate servicii de dezinsecție și dezinfecție a spațiilor în care își desfãșoarã activitatea personalul ANAF; pentru personalul care utilizeazã mijloacele de transport public ora de începere este stabilitã în intervale orare decalate cu o orã/o orã și jumãtate fațã de programul normal, respectiv ora 8.00, ora 9.00 și ora 10.00, pentru perioada 12.03 – 31.03.2020; se realizeazã permanent prelucrarea informațiilor și a mãsurilor de protecție pentru prevenirea infectãrii cu COVID – 19, cu toții angajații; toate ședintele, întâlnirile cu participare extinsã se realizeazã în sistem video conferințã, iar delegațiile/deplasãrile angajaților sunt suspendate în perioada urmãtoare; sunt stabilite activitãțile și sunt identificați salariații care își pot desfãșura activitatea la distanțã, respectiv 50% din totalul angajaților ANAF; sunt identificați angajații care au efectuat ore suplimentare și se acordã zilele de recuperare în vederea asigurãrii posibilitãții rotirii personalului; toți angajații ANAF completeazã o declarație pe proprie rãspundere, cu privire la riscul de contaminare; la intrarea în toate sediile este afișat materialul informativ cu privire la mijloacele de comunicare la distanțã cu ANAF.
Bai Catule ia sa le cumperi la astia costume de astronaut.
Propun sa fie angajati spalatori de maini pentru bugetari.
Fiecare bugetar cu spalatorul lui de maini. Un milion de bugetari,un milion de spalatori de maini.
Natie de idioti.
Mincinosi de rang inalt.
Lucratori ANAF din punctele de trecere a frontierei nu au primit nimic.
Si tocmai ce,desteapta aia de Veoleta Lighean, a lansat lupta pentru demolarea ghiseelor ca sa aiba lumea satisfactia ca sta la masa cu fonctionariatul patriei (si sa aduca voturi mai multe la penele-iohannis),dar iata ca sta lumea nas in nas cu functionaru’,care,ore intregi,vrea,nu vrea,acum este foarte posibil sa ia de la unu si sa dea la altul nu numai ziua buna. Iar tot acum,dupa prosteala penelista,ghiseele trebuie facute la loc,zise pe bune dr.Cercel,deci pe total demolate si refacute,dar pe banii cui,ca doar,pentru paguba,nu isi vinde Veoleta casa ca sa puna banu’? Si nici restul cirezii de la conducere.