Războiul dintre Dragnea şi Grindeanu ar putea fi cîştigat de Klaus Iohannis

Nu pot să cred că Liviu Dragnea nu şi-a dat seama că moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu este un cadou neaşteptat pentru Klaus Iohannis, a cărui zi de naştere a fost de curînd. Cred însă, în ciuda absurdului care ar putea fi invocat, că asta a şi vrut şeful PSD! Nici n-ar fi la prima sfidare a absurdului, dacă ne amintim că Dragnea a fost cel care, după căderea guvernului Ponta, al PSD, a susţinut guvernul Cioloş, al lui Iohannis.

Pentru cei care s-ar grăbi să ne acuze de neadevăr, iată declaraţia lui Liviu Dragnea din 17 noiembrie 2015, după învestirea guvernului Cioloş: „Am ales să punem stabilitatea României înaintea intereselor noastre politice. România are nevoie de un guvern în funcție. De aceea, CEx al PSD a decis să recomande un vot de învestitură pentru Guvernul Cioloș. Dar nu este un vot în alb. Vreau să fiu foarte clar. Dacă vom avea cea mai mică îndoială, sprijinul nostru va înceta” (citat de pe DCNews)! După cum se ştie, guvernul Cioloş şi-a dus activitatea pînă la capăt, adică pînă după alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Nu ştiu dacă acum, după ce ne-am reamintit de această declaraţie de iubire a baronului de Teleorman faţă de Dacian Cioloş, mai pare atît de absurdă ipoteza că Liviu Dragnea pune cu bună ştiinţă soarta PSD în mîinile lui Klaus Iohannis! Atunci Dragnea abia fusese condamnat pentru Referendum, acum aşteaptă cu sufletul la gură a doua condamnare posibilă, una cu consecinţe dramatice pentru libertatea sa.

Să analizăm ce se va întîmpla dacă moţiunea PSD împotriva guvernului PSD va trece (lucru dorit cu ardoare de Klaus Iohannis) pentru a vedea mai limpede în ce situaţie şi-a pus Liviu Dragnea partidul, deşi ultimele alegeri au fost cîştigate de partidul său cu acel scor zdrobitor. Imediat după trecerea moţiunii, postul de Prim-ministru va fi vacantat şi, conform Constituţiei, Klaus Iohannis trebuie să declanşeze consultările cu partidele în vederea desemnării noului Premier.

Din acel moment, absolut toate frîiele sînt în mîna preşedintelui, la fel ca în decembrie 2016 şi decembrie 2017: prima oară şi-a desemnat propriul favorit, a doua oară l-a desemnat pe cel propus de PSD, după ce a respins prima propunere venită de la acest partid.

Au fost două situaţii total diferite, iar aceasta, creată de moţiunea PSD, seamănă mai degrabă cu aceea din 2016, decît cea din 2017 de după alegerile parlamentare şi iată de ce:

– vine după căderea unui guvern PSD prin voinţa PSD

– este rezultatul unei crize politice, nu a unui vot popular

– nu mai poate fi invocată victoria PSD la ultimele alegeri, căci situaţia nou creată sugerează existenţa unor facţiuni în interiorul alianţei de guvernare (plecarea unei părţi a grupului PC din ALDE, parlamentarii apropiaţi de Victor Ponta etc).

Cu alte cuvinte, în momentul în care moţiunea „PSD vs. PSD” va trece, Klaus Iohannis devine pionul principal şi va putea nominaliza pe oricine doreşte, după principiul deja tradiţional în politica noastră, conform căruia teama de alegeri anticipate îi va face şi pe cei mai loiali membri de partid să accepte nominalizarea decisă de preşedinte, ştiindu-se că, după două nominalizări care nu vor reuşi să obţină învestitura Parlamentului în intervalul de 60 de zile, preşedintele poate să dizolve Parlamentul!

Cum spuneam mai sus, nu mai sîntem în situaţia din decembrie anul trecut, cînd PSD venea după o victorie teribilă care l-a obligat pe Preşedinte să respecte rezultatul votului, ci după o criză politică declanşată de acest partid, ceea ce îi conferă lui Iohannis avantajul de a spune că, printr-o altă nominalizare decît cea din partea PSD, vrea să evite repetarea experienţei cu actuala alianţei de guvernare, desigur, în interesul naţional al patriei!

Ca exerciţiu, să presupunem că Iohannis va veni cu desemnarea lui Dacian Cioloş. Să presupunem, de asemenea, că alianţa PSD-ALDE va avea în continuare majoritate în Parlament şi va respinge prin vot învestirea acelui guvern. Imediat, Iohannis ar putea s-o nominalizeze chiar şi pe Raluca Prună, atît de hulită în spaţiul public. Această a doua desemnare va conţine implicit şi ameninţarea cu dizolvarea Parlamentului, deci va fi foarte greu ca Liviu Dragnea să-şi convingă colegii de partid să renunţe la mandat şi să o ia de la capăt cu o campanie electorală costisitoare care nu va garanta nimănui că va intra din nou în viitorul Parlament. Pe cale de consecinţă, pînă şi Raluca Prună s-ar trezi că este votată chiar de către unii membri PSD sau ALDE, care ar dori să mai stea 3 ani şi jumătate în scaunele călduţe din Parlament!

Sînt lucruri simple, pe care le-am mai trăit în 2009, cînd chiar Klaus Iohannis a fost nominalizarea alianţei PSD-PNL, pe care Traian Băsescu nu a acceptat-o. Prima oară l-a desemnat pe Cătălin Croitoru, după care a venit cu desemnarea lui Emil Boc, pe care parlamentarii au acceptat-o din cauza aceluiaşi spectru al alegerilor anticipate, deşi actualul primar al Clujului abia fusese debarcat prin moţiunea de cenzură! Cu toate că i-a adus în guvern pe Adriean Videanu, Radu Berceanu, Daniel Funeriu sau Elena Udrea.

Aşadar, este exclus ca Liviu Dragnea să nu ştie aceste lucruri, din moment ce le-am mai trăit o dată. Aparenta neimplicare a preşedintelui Iohannis în acest moment al crizei face parte din scenariul dorit de domnia sa, iar formula: „rezolvaţi constituţional criza pe care aţi creat-o!” nu este decît îndemnul către alianţa PSD-ALDE de a trece cît mai repede moţiunea de cenzură pentru ca, în secunda următoare, potrivit Constituţiei, chiar preşedintele să intre în joc!

Iluziile lui Sorin Grindeanu de a rămîne prim-ministru sînt la fel de deşarte ca acelea ale lui Liviu Dragnea de a crede că viitorul premier va fi tot din partea PSD. Nu a reuşit Victor Ponta să mai rămînă în fruntea partidului după ce guvernul lui a căzut, cu atît mai greu va fi pentru Sorin Grindeanu, care nu are susţinerea PSD, ci, din contră, opoziţia deja manifestată public. El va rămîne o victimă colaterală a ambiţiei lui Liviu Dragnea şi lucrurilor pe care, de ani de zile, le ascunde comportamentul acestuia.

Dacă Iohannis va trimite PSD în opoziţie, cum a făcut şi în 2015, este posibil ca partidele de tenis ale lui Liviu Dragnea din sediile SRI şi sticlele de vin oferite lui Florian Coldea să revină în actualitate. Ce se va întîmpla atunci nu va duce neapărat la debarcarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD, căci, sub spectrul ameninţării cu puşcăria sau cu compromiterea publică, va fi mult mai util pentru adversarii PSD ca baronul să rămînă preşedintele partidului!

Cu alte cuvinte, cutia Pandorei, deschisă acum de Liviu Dragnea, va aduce toate relele în PSD, în ciuda cîştigării ultimelor alegeri. Singurul lucru care nu-mi este clar încă este dacă Liviu Dragnea se teme atît de mult de condamnare, încît, în mod voit, să declanşeze a treia mare criză în PSD, după ruperea USL (implicit şi pierderea preşedinţiei) şi debarcarea lui Victor Ponta (implicit şi pierderea guvernării).

Deşi, parcă mi-am format deja o părere. Care poate să devină certitudine în momentul în care voi auzi pe cine va desemna Klaus Iohannis ca prim-ministru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.