Gâlceava lui Elon Musk cu OpenAI. Care-i supărarea

Miliardarul Elon Musk a dat în judecată start-upul OpenAI, producătorul ChatGPT, şi pe directorul său executiv Sam Altman, printre alţii, spunând că aceştia au abandonat misiunea iniţială a companiei de a dezvolta o inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii şi nu al profitului, informează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

În procesul intentat joi seară în Statele Unite se afirmă că Sam Altman şi un cofondator al OpenAI, Greg Brockman, l-au abordat iniţial pe Elon Musk pentru a înfiinţa o companie de sofware-uri open source (accesibile, modificabile, utilizabile şi redistribuibile de către toţi) şi non-profit, pentru a nu permite grupului Google să domine această tehnologie majoră.

Concentrarea companiei susţinute de Microsoft pe obţinerea de bani a încălcat acest contract, au declarat avocaţii lui Elon Musk în procesul intentat la San Francisco. Aceştia au adăugat că firma a păstrat „un secret total” asupra designul GPT-4, cel mai avansat model al său de inteligenţă artificială.

Reprezentanţii OpenAi, Microsoft şi Elon Musk nu au răspuns deocamdată invitaţiei transmise de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă.

Elon Musk a co-fondat OpenAI în 2015, dar s-a retras din consiliul de administraţie al start-upului în 2018 şi a devenit unul dintre cei mai virulenţi critici ai săi. De asemenea, el conduce producătorul de vehicule electrice Tesla şi producătorul de rachete SpaceX şi a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022. Elon Musk a creat în 2023 o companie proprie de inteligenţă artificială, xAI.

Anul trecut, antreprenorul Sam Altman a fost concediat de fostul consiliu de administraţie al OpenAI, care a declarat că a încercat să apere astfel misiunea companiei de a dezvolta o inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii. Câteva zile mai târziu, Sam Altman, susţinut de Microsoft, s-a întors în companie alături de un nou consiliu de administraţie, din care făceau parte membrii săi iniţiali.

OpenAI plănuieşte să numească mai mulţi membri noi în consiliul de administraţie în luna martie, a relatat joi cotidianul The Washington Post.

ChatGPT, robotul conversaţional creat de OpenAI, a devenit aplicaţia software cu cea mai rapidă creştere din lume în şase luni de la lansarea sa în noiembrie 2022. De asemenea, a declanşat lansarea unor roboţi rivali de către Microsoft, Alphabet şi o sumedenie de startup-uri, care au profitat de această publicitate pentru a obţine finanţări de miliarde de dolari.

De la debutul său, ChatGPT a fost adoptat de companii pentru o gamă largă de sarcini, de la rezumatul documentelor până la scrierea de coduri informatice, declanşând o cursă între marile companii din sectorul tehnologiei pentru a lansa produse proprii bazate pe inteligenţa artificială generativă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Vedeți ce panarama mincinos de individ este acest Musk? A declarat că e impotriva chat-gbt total! Acum, roata s-a întors, deși acest program este sponsorizat la maxim, acum da în judecată șeful chat-gbt că a intrat în afaceri financiare. Mușuroiul de nisip financiar, daca nu are baza solida, se împrăștie la prima adiere de vânt, și Musk înghite hapul

  2. Ăștia se fac ca se cearta ,ca sa arate că ei erau bine intentionati dar defapt au scopul bine pregătit să pună la comanda FIARA DIGITALA.

  3. Altman, Brockman, Moskowitz, Zuckerberg, Gatenstein…mai degraba o problema interna, cum s-ar spune.

  4. @ „parere…”, 01 mart. 2024 la 19:06
    „prostie…”, nu „parere…”!
    Dacă ești analfabet funcțional, fă-ți_rost de o bucată de AI, ca să reușești să te descurci în soțîietate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.